POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Sad se seje cvece-pogledajte koje i kako da balkon zablista ovog proleca

Резултат слика за prolecno cvece
Da se već sredinom proleća na vašim terasama i u baštama zašarene begonije, gloksinije, kalanhoe, dragoljub i vinka, sada je pravo vreme da ih posejete.

Osim malih saksija, za sejanje možete da koristite i one posebne, pripremljene od biorazgradivih materijala. Bolje je da u tu svrhu reciklirate kartone i ljuske od jaja. Za klijanje je potrebna toplota, pa sudove držite na mestu gde je stalna temperatura 15–18 stepeni. Iznikle biljčice redovno prskajte i štitite ih od jakog sunca.

Za setvu pripremite kvalitetno seme. Kada kupujete seme, pažljivo čitajte uputstva na kesicama i obavezno proverite rok trajanja, tj. koliko dugo seme može da klija. Zemlja treba da bude što rastresitija mešavina humusa i peska. Kada posejete odabrane biljčice, buduće cveće, zemlja treba da bude umereno vlažna.Kad se iznad površine pojave prvi listići, uspeli ste. Mlade biljčice presadite čim se malo bolje ožile i porastu. Presađuju se u nešto većem razmaku, u sudove sa svežom zemljom. Tako će svaka biljčica imati prostora da se razvija i napreduje.Za sitno seme uzima se fino prosejani pesak, izmešan s nešto humusa. Sitno seme prvo izmešajte sa malo peska. Tako ćete ga ravnomernije posejati. Za krupno seme kome je potrebno duže vremena da proklija uzima se fi na drvena strugotina. Krupno seme se stavlja u zemlju pojedinačno u podjednakom razmaku.


Biljke mogu da rastu u bilo čemu. Za sejanje koristite saksije od pečene gline ili plastike, stari dublji pleh u kome treba izbušiti rupice ili drvenu gajbicu obloženu debljim slojem novina. Novu ili staru saksiju dobro operite i obavezno je dezinfi kujte tako što ćete je prebrisati krpom natopljenom u alkohol. U čistu saksiju sipajte mešavinu zemlje.Kupite zemlju koja se preporučuje na kesici sa semenom. Ravnomerno pospite semenom i zasejanu površinu dlanom blago pritisnite da se semenke utisnu.Preko semenki pospite tanak sloj zemlje. One najsitnije semenke ne prekrivajte zemljom, već ih nekom daščicom malo jače utisnite u podlogu.Poprskajte odstojalom mlakom vodom i posudu prekrijte providnom folijom da vlaga ne ispari. Dva puta dnevno podignite foliju da se ne uhvati plesan,Podelite recept sa prijateljicama na vasem fb mozda nekom zatreba.


izvor-http://zena.blic.rs/Porodica/39075/Sad-se-seje-cvece-Evo-kako-da-vas-balkon-zablista-ovog-proleca

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept