POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Sandokan baklava

Tijesto
10 kora za baklavu
Fila
5 jaja
1 čaša čvrstog jogurta (za sve slijedeće sastojke mjera je čaša od jogurta)
2 čaše šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 čaša ulja
250 g mljevenog maka
1 vrećica praška za pecivo
- za kore: 1,5 dl mlijeka + 3 kasike ulja (za premazivanje)
Šećerni sirup
2 čaše šećera
4 čaše vode
2 vrećice vanili šećera
sok od 2 limuna
3 velike kasike ruma

Za fil dobro izmiksati cijela jaja sa jogurtom, šećerom i vanili šećerom, a zatim umiješati ulje. Na kraju dodati mljeveni mak, i prašak za pecivo. pomiješajte 1, 5 dl mlijeka sa 3 velike kasike ulja i tom mješavinom premažite svaku koru prilikom slaganja. Pleh lagano nauljiti i složiti 2 kore. Prilikom slaganja svaku koru treba premazati mješavinom mlijeka i ulja. Zatim staviti fil . Ponovo preklopiti s 2 kore, premazati filom i tako dok ne složite na vrh posljednje dvije kore., a zatim baklavu narežite na veće kvadrate, kocke ili trouglove po zelji,polako to radite jer je smesa mekana. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C sve dok odozgo ne dobije rumenu koricu. Pečenu baklavu ostavite u ugašenoj pećnici dok ne skuhate sirup. Za sirup skuhati vodu sa šećerom, te na kraju dodati rum i sok limuna. Baklavu izvadite iz pećnice, po potrebi razrežite po prijašnjim rezovima i vruću prelijte vrućim sirupom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak da se dobro rashladi.Po zelji staviti od gore limun.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept