POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Adam nega i uzgoj i presadjivanje i razmnozavanje

Adam je zeljasta višegodišnja biljka koja ima podzemno stablo u vidu krtole i velike široke listove karakterističnog srcastog oblika. Cvast adama je klip sa spatom, bele ili krem boje. Adam cveta jednom u godini zelenim cvetom.

Poznato je da ova biljka “plače” a zapravo je reč o prirodnom procesu koji se zove gutacija i uz čiju pomoć se biljka oslobadja viška vode kada je transpiracija otežana a to se dešava kada je zalivanje prečesto i kadaje u prostoriji veća vlažnost vazduha. Inače, adamov sok je vrlo otrovan, i može da izazove alergijske reakcije.Smanjenje gutacije postiže se zajedničkim gajenjem Adama i Eve.

Još jedna karakteristika Adama je izumiranje njegovih donjih listova, dok se gornji postepeno, jedan za drugim razvijaju.
Nega i održavanje Adama
Uzgoj adama je osim u sobi, moguć i napolju ako ima dovoljno svetlosti ali bez direktnih sunčevih zraka jer listovi mogu da počnu da žute. Adam uspeva i na senovitim mestima, ali tada će imati dosta duže lisne drške pa ga zalivajte manje.Adam dobro podnosi vrućine, može se držati u prostoriji sa centralnim grejanjem ali traži svež vazduh i redovno orošavanje. Gajenje Adama podrazumeva i cesto brisanje listova vlažnim sunđerom. Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju može da izdrži je 5 stepeni. 


Presađivanje: Adam se presadjuje na svake dve godine u veću saksiju. Pazite da ne oštetite koren. Takodje, u maju ga možete presaditi u vrt. Kada ga sa hladnim vremenom budete vraćali u kuću ili stan, vodite računa da sa njim iz vrtne zemlje ne unesete baštenske crviće ili bube. Adamu odgovara jaka, propustljiva plodna zemlja. Najviše mu prija kompost za lisnate biljke u koji ste dodali malo peskaibaštenske zemlje. Nega Adama zimi: Vodite računa da tokom zime zemlja bude umereno vlažna i da se ne osuši. Temperatura ne treba da bude ispod 18 stepeni . Ako tokom zime Adam “stane”, budite strpljivi i sačekajte proleće kada će pustiti mlade listove.Zalivanje: Adam traži dosta vode i često zalivanje, posebno usobi gde je centralno grejanje. U letnjem periodu zalivajte ga na dva dana, a zimi dva puta sedmično. Iako supstrat treba da bude uvek vlažan, ali voda se ne sme zadržavati u saksiji, jer koren može početi da truli. Prihranjivanje: Adam se prihranjuje na nedelju – dve, a u zimskom periodu jednom u mesec dana. Koristi se djubrivo koje se rastvara u vodi.Bolesti i štetočine: Listove adama treba redovno prskati, zato što crveni pauk može da napadne donje strane. Na Adam štetno utiče i suv i stalno zadimljen vazduh što može da uzrokuje sušenje listova po ivicama. Preventiva od gljivičnih bolesti i napada insekata vrši se prskanjem kombinovanim insekticidima i fungicidima. Razmnožavanje Adama Adam se razmnožava reznicama ili deljenjem izdanaka. Pelcer se dobija skidanjem nožem sa matične biljke nakon čega se sadi u što manju saksiju. Za ožiljavanje mu treba temperatura od 20 do 23 stepeni. Adam se može razmnožiti i semenom. U cvetu se formira semenka koja uspešno sejanjem daje novu biljku.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept