POCETNA STRANA

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Africka ljubicica-obicno je dobijemo za 8 mart i brzo uvene-saveti za negu i uzgoj


Cvatiće africke Ijubiice redovito i oprezno zalijevamo mekom vodom ili kišnicom, a svakih 14 dana dohranjujemo otopinom gnojiva. Ove osjetljive biljke trebaju tokom čitave godine stalnu temperaturu, a ziimi ih nikad ne smijemo držati u prostoriji gdie temperatura pada ispod 14° C. Kad cvatnja završi, dobro uzgajane biljke cvatu i nekoliko mjeseci, zalijevanje nešto ograničimo, da se biljke odmore. Međutim, treba paziti da se grumen nikada
ne osuši.Iskusniji ljubitelji cvijeca mogu pokusaiti da sami razmnože afričlce ljubice. Izrasle listove s malim dijelom peteljke utaknemo u pjeskovitu vlažnu zemlju i pokrijemo bocom za ukuhavanje. U jednom cvjetnom loncu možemo zakorijeniti oko 5 komada lisnih reznica. Na dnu lisne peteljke razvije se za 4―6 tjedana više malih biljaka, koje pojedinačno posadimo u male lončiće. Za sadnju uzitnamo smjesu jednog dijela listovače i jednog dijela šumske zemlje s nešto pijeska. Kod stalne temperature od 14―18° C, na svajetlom ali sjenovitom mjestu, uz dovoljnu vlagu zraka, mlade biljke se vrlo brzo razviju. Što ranije u prolječe razmnožomo afiičku Ijubicu, to ranije će nam cvasti. Normalno cvate ljeti,ali ako ih razmnožavamo u razno vrijeme možemo uzgojiti cvatuće biljke za svako doba godine.U posljednje vrijeme javlja se afrička Ijubica i u našim cvecarama. Ako je nabavdmo ili dobijemo posađenu s drugim biljem u cvjetnom aranžmanu, najbolje je da je odmah izvadkno i posađimo u posebni lonac. Vrlo lijepo izgleda ako taj lonac postavimo na drugi preokrenuti cvjetni lonac, koji sakrijemo tako, da naokolo složimo lončiće sa sobnim papratima i bršljanom. Ovalkvu .skupinu moći ćemo dugo održati, jer možemo svaku biljku posebno zalijevati prema njenim potrebama, što nam nije moguće ako sve biljke zajedno rastu u istoj posudi.

Afričku ljubicu treba uzgajati strpljivo, s puno ljubavi i pažnje, i ne smijemo dozvoliti da nas eventualni prvi neuspjeh uplaši, pa da radi toga odustanemo od zamisli da našoj maloj zbirci sobnog cvijeća dodamo i ovaj lijepi primjerak.Podelte recept na svoj fb ako znate neku drugaricu koja je ima,mozda joj koristi.
loading...