POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Lijander kako da se razmnozi kod nas i nega

Iako je prisutno više vrsta ovog žbuna, nama je svakako najpoznatiji i najprisnAsdepais Curasavica, koga znamo kao Grčki lijander.

Cvetovi im mogu biti različitih boja, od: bele, ciklama, preko žute i crvene. A svaku vrstu karakteriše specifičan, slatkast i prijatan miris.
Najviše mu prija zemlja izmešana s dosta peska. Obično se drži u savdučetu ili buretu, jer su mu žile veoma razgranate.Umnožava se u proleće pelcerom, koji se, kada se otkine od starog, stavi u staklo s vodom i malo peska i u njemu drži dok ne pusti žile. Kada pusti žile presađuje se u zemlju. Lijandera ima duplih i jednostavnih, a boja mu može biti od ugasitocrvene, otvorenocrvene, rozabele do žute. Svi su izvanredno lepi i prijatna mirisa. Lijander mnogo napada štitasta vaš.

Dok je još mali lako se od nje očisti i opere, ali je velika stabla najbolje u proleće orezati, očietiti specijalnim sredstvom za prskanje, ili, ako ga nema, rastvorom duvana. Lijander je dosta otporna biljka, te se u proleće iznosi napolje i poselednji u jesen unosi.Pošto je polubarska biljka, lijander, da bi bio lep i bujan, leti zahteva jako sunce i mnogo vode. Dok tokom zime nema toliku potrebu za vodom.Iako vrlo lepa biljka, prati je priča da je otrovna. i nikako se ne kuva čaj od ove biljke .Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept