POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Slavski kolac i izrada ukrasa -svako ima svoj nacin

 Svako ima svoj neki recept koji se prenosi sa kolena na koleno u porodici i zene nikako da se dogovore koji je ispravan ,ja mislim da je ispravan svaki koji je sa ljubavlju pravljen.Na  centralnom delu kolaca i na četiri strane u znaku krsta odozgo utiskuje se pečat (slovo) sa slovima IS HS NI KA, što skraćeno i prevedeno znači: Isus Hristos pobeđuje. Sam kolač simboliše Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se preliva, simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana. Posle sečenja kolača, kolač se iseče na kriške kao hleb. Najpre domaćin i ukućani uzimaju i jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na trpezu.
za ukrase je potrebno
200 gr brašna
100 gr gustina
1 kašika soli
100 ml hladne vode
za testo
oko 1 kg brašna
oko 400 ml vode  najbolje osvećene vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu
1 kašika soli
100 ml ulja
40 gr kvasca
2 kašičice šećera 




Ukrase za krsni hleb uradite, najbolje je, nekoliko dana ranije. U činiji zamesite testo od brašna, gustina, soli i vode. Zamešeno testo staviti u kesu, da se ne bi sušilo. Izvaditi jedno parče i istanjiti ga oklagijom. Jedno valjkasto parčence testa, veličine malog prsta, iseckam makazicama-eto klasa žita.I ptičicu je lako napraviti. Jedno parče testa, veličine polovine malog prsta - spljoštiti na vrhu. S obe strane utisnuti po zrno bibera, zašiljiti malo ivicu i eto kljuna. Glava je gotova. Rastanjiti jedan krug, prečnika 3 cm i jednu polovinu izreckati po dužini. Zavrnuti ivice, i eto tela ptičice sa sve krilima. Postaviti glavu na to telo, Koliko nas je u kući, i toliko uraditi ptičica. Ostale ukrase radite po zelji i pustite deci nek vam pomognu jer imaju iskustva sa plastelinom i bice im zanimljivo.

Svaki ukras koji uradite, stavljite na, brašnom posut, poslužavnik. važno je da se ukrasi suše lagano, u toploj prostoriji.Osveštanu vodu, ugrejati i u njoj razmutiti kvasac i kašiku brašna. Dodati ulje i šećer - brzo će kvasac da proradi. U većoj posudi osoliti prosejano brašno. Dodati nadošli kvasac. I mesiti.Mesiti, prvo u vanglici, a onda testo izvaditi na radnu površinu i dalje mesiti zatim vratiti u vanglicu i pokriti krpom ili kesom da naraste.Na pobrašnjenoj radnoj površini, blago premesiti testo.Staviti testo u serpu dublju u kojoj cete peci i pustiti da jos nadodje . Naraslo testo premazate žumacetom, i ređate ukrase.Kolač pečete u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.Recept i svoju sliku nam je poslala Maja Milicevic iz Backe Palanke ako i vi zelite da objavimo vas slavski kolac ili neki drugi recept pisite na nasu stranicu na fb.Podelite recept na fb vreme je slava mozda nekoj mladoj domacici zatreba recept.





Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept