POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Cesnica sa korama

Na božićnoj trpezi nalazi se česnica, koja ima simbolično značenje i podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hleb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica. Dren koji se stavlja u česnicu simbolizuje zdravlje, a zlatnik ili novčić blagostanje.Svaki kraj ima svoj obicaj neko pravi cesnicu kao pogacu neko ovako ja pravim obe vrste
Cesnica
Potrebno je 1 kg gotovih kora, 1 kg secera i 1 kg oraha. Ako pravite od pola pile smanjite i orahe i secer. Za preliv vam je potrebno pola soljice ulja,soljica mleka i pola margarina.
Izmesati secer i orahe. Rastopiti u posudi margarin , dodati mleko , ulje i izrendanu koru od jednog limuna.
Tepsiju namazati uljem . Svaku koru poprskati prelivom , a na svaku drugu staviti orahe.U nju se tradicionalno stavlja parica. 

Tako slozene kore staviti u rernu i peci. Kada je pecena izbosti je viljuskom na par mesta, iskljuciti rernu i vratiti cesnicu ponovo u rernu,  prelivenu sa 9 kasika vode,5 vanil secera i dokom od jednog limuna. Prelivene kore vratiti u rernu na jos 10 minuta. Tecnost sa kojom se prelivaju kore prokuvati i vrelo sipati. Moji ukucani ne vole suvo grozdje pa ga ne stavljam ,.  Ali ko voli moze da stavi.Cesnicu koju pravim kao pogacu mozete videtiOVDE.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept