POCETNA STRANA

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Slatko od celih smokvi

Potrebno je:
1 kg smokava
1 kg šećera
1l vode
pola limuna
Priprema:
U većoj šerpii stavite kilo šećera sa litrom vode da se kuva. Nasecite limun na krugove i dodajte neka se sve kuva zajedno na laganoj vatri dok ne počne da se zgušnjava po malo.
Izaberite smokve srednje veličine, neka budu lepe i čvrste, ne zelene ali ne i prezrele.
Operite ih i odsecite im drške pa svaku smokvu na dva mesta bocnite viljuškom da bi bolje primile sok prilikom kuvanja i da bi ostale jedre i okrugle, a ne sparuškane.

Ubacite smokve u sirup i kuvajte uz povremeno drmusanje šerpe. Možete ponekad i lagano da ih promešate. Počeće da se stvara pena koju treba da odbacite. Radite to stalno, kad god se formira po obodu šerpe. Kuvajte slatko otprilike nekih sat vremena, primetićete da je sirup postao gušći i da se površinski sloj pretvara u sitne mehuriće i to znači da je slatko skoro pa gotovo. Malu količinu sirupa stavite na tacnu i odložite na kratko u frižider da se stegne pa proverite gustinu. Ako je odgovarajuća, ni pregusta ni preretka, slatko je gotovo. Trebalo bi da kapljica pada iz dva puta na tacnu. Maknite šerpu sa slatkom i pokrijte je mokrom krpom. Ostavite da se ohladi. Tada možete da vratite slatko, ako niste zadovoljni gustinom sirupa, da udari samo jedan ključ, ne preterujte jer će se prekuvati. Ako ga vraćate na ringlu, ponovo ga posle pokrijte mokrom krpom i tek kad se potpuno ohladi napunite teglice i odložite na hladno i tamno mesto do upotrebe.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
loading...