POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Sok od zove -Recept-prociscava organizam dobar je za bronhije,pomaze kod pusackog kaslja





Zova raste na obroncima šuma i zapuštenim mestima blizu naselja, a lekoviti delovi su mladi izdanci, koji se beru na proleće.Čaj od listova i plodova zove najčešće se koristi za izmokravanje, pročišćavanje krvi i dijabetesa dok  cvetovi pomažu kod lečenja prehlade, respiratornih bolesti i reume.


 Čak i kora ovog stabla je lekovita, a najčešće se koristi za upale mokraćnih kanala, olakšava mokrenje, pomaže pri radu bubrega i bešike.
 Malo je poznato da su zreli plodovi zove (bobice) veoma bogate vitaminom B i C, ali su u svežem obliku otrovne zato treba da se kuvaju kao kompot ili džem.
 Takođe u svom sastavu imaju i selen koji je veoma bitan za podizanje imuniteta.
Najpoznatiji proizvod od zove je svakako sok, koji većina domaćinstava i dan danas redovno pravi, a on je veoma koristan za pušače, jer redovnom upotrebom ublažava pušački kašalj.
 Pročišćava organizam i veoma je dobar za bronhije.
A evo i kako da ga napravite:

Za pravljenje soka od zove koriste se sveži cvetovi zove, a merilo je da se na litar vode koristi 20 cvetova. Cvetove potopite u hladnu vodu i ostavite da stoji 24 sata, na hladnom i tamnom mestu.
video za sok kao Fanta sokata sa zovom imate OVDE


 Nakon 24 sata u vodu iscedite jedan limun, dodajte pola kilograma šećera, promešajte i ostavite da stoji još 24 sata.Mozete narezati limun na kolutove ako zelite dok odstoji a i ne morate. Sirup povremeno mešajte, jer je potrebno da se sav šećer istopi.


Nakon još 24 sata procedite sirup kroz gazu i dobili ste sirup od zove. Pijte ga tako što ćete jednu trećinu čaše napuniti sirupom, a ostatak razblažiti vodom,Mali savet ako sok razredite sa kiselom vodom dobicete ukus cuvene sokate ..Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE





Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept