POCETNA STRANA

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Suncokret pogaca

Za testo: 750gr mekog brašna, 250ml mleka, 120ml ulja, 2 jaja, 40gr svežeg kvasca, 1 kašikica šećera, 2 kašikice soli. Još 100gr margarina.
Za premaz: 1 jaje, susam, mleveni ili celi mak.
Postupak pripreme:
Kvasac rastvoriti s malo vode i brašna da se digne, umesiti glatko testo od navedenih sastojaka, ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti i ostaviti komad testa po strani za krug u sredini, statak podeliti na dva dela od kojih je jedan veći. Manji deo ostaviti po strani, a veći podeliti na 5 delova. Svaki deo razvući oklagijom u oblik kruga. Otopiti zatim 50gr margarina i namazati krugove, sve osim petog. Krugove slagati jedan na drugi do petog koji treba da bude malo širi od ostalih kako bi prekrio slojeve rubova. Podvući ga ispod sva 4 kruga da bi se dobila pogača.

Testo pažljivo premestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, pa iseći na osmine ostavljajući po centimetar od tepsije. Razlistati od sredine ka rubu. Isti postupak ponoviti s manjom polovinom testa, staviti je u sredinu, iseći na osmine vodeći računa o tome da kad se razlista latice dođu imeđu latica prvog reda. U središnji deo staviti kuglu formiranu od testa s početka. Razbiti jaje, uzeti malo belanceta i premazati središnji deo, ostalo razmutiti i premazati pogaču. Na središnji deo staviti mak, a na latice susam. Ostaviti pogaču da se diže dok se pećnica ne ugreje na 200°C , smanjiti na 180°C da se peče oko 20min i još 10 na 160°C. Podelite recept sa prijateljima na fb ili podelite neki svoj novi recept sa nama da ga isprobamo,pisite nam na nasu fb stranicu.
loading...

procitaj i ovaj recept