POCETNA STRANA

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Utopljenici-jer se testo potopi u vodu i raste ko iz vode-ili bunar kifle


Utopljenici se tako zovu jer se testo potopi u vodu i raste ko iz vode, mada ih neki zovu i bunar kifle.
za 30-ak kolačića
2 jaja
4 kasike šećera
125 gr. istopljenog maslaca
1 dl. toplog mlijeka
300+ gr. brašna
200 gr. oguljenih samljevenih badema
malo korice limuna
1 kasicica soli
1/2 kockice svežeg kvasca
nekoliko kapi arome ruže ili kruškovca tako stoji u original receptu ali ja nisam imala pa sam bez toga
koliko treba kristal-šećera

Kvasac rastopiti u toplom mlijeku sa kasicicom šećera. Jaja umutiti sa šećerom. Dodati brašno, sol, badem, maslac, koricu limuna i aromu ruže te sa nadošlim kvascem i mlijekom zamijesiti glatko, mekano tijesto (ako je potrebno, dodajte još brašna). testo prebacite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu (može i najlon-kesa), vežite gumicom (ne previše čvrsto, da bi tijesto imalo prostora kad naraste) te uronite u posudu s hladnom vodom.Kada krpa (kesa) sa tijestom ispliva na površinu (nakon cca 2 sata) izvaditi tijesto i praviti kuglice veličine većeg oraha. Zatim ih razvući u valjak i spiralno umotati (valjajući ih u kristal-šećeru) te sastaviti u kružić, ili izaberite neki drugi oblik.Poenta je u testu i ukusu ne toliko u obliku.Redati ih na pek papir i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C kratko, 10-15 min.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,

loading...