POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Zdrava tinktura od maslacka-sirup za kasalj



300 komada cvjetova maslačka
 3 l vode 3 naranče
3 limuna 2 kg šećera
U prikladnu košaru nabrati cvjetove maslačka. Peteljke otkidati. Naranče i limun potopiti u smjesu sirceta, vode i sode bikarbone. Dobro oprane naranče i limun narezati na komade.

 Cvjetove i narezane agrume ubaciti u staklenku i preliti vodom. Promiješati i ostaviti 24h.
Slijedeći dan procijediti preko gaze. Kada u gazi ostanu komadi naranče i limuna s cvjetovima, sve dobro zavrnuti i procijediti. Na taj način iskoristit će se sve ono hranjivo i dobro iz namirnica. U dobivenu tekućinu dodati 2 kg šećera i kuhati.



Iscijedit će se manje tekućine nego što se stavilo, dobije se oko 2-2,5 l. Nakon što zavri smanjiti na tihu vatru i kuhati povremeno miješajući oko 2 h. Isprobati je li gotovo: na hladan tanjurić kapnuti kap sirupa i isprobati prstom.

Ako se masa rasteže gotovo je, ako ne još kuhati. Sirup će se još i hlađenjem zgusnuti.Prilikom kuhanja na površini se stvara pjena. Prije sipanja u staklenke pjenu pobrati sa sirupa.Spremiti u staklenke. Korisiti u čajevima ili uzimati kasicicom kod kašlja.


 Bitno je brati prve cvjetove maslačka, ne poslije kada npr. nakon košnje trave narastu novi cvjetovi. Ti cvjetovi su preslabi i nemaju svoju jačinu u okusu koja je potrebna. Odlican je kod dece za iskasljavanje i za mnoge druge tegobe.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za domacu sokatu imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept