Paprike oprati i izdubiti. Krompir očistit i narendati na krupno rende. U većoj činiju pomešati izrendan krompir, pavlaku ili sir pa začiniti po ukusu. Dodati mast i sve dobro sjediniti. Pripremljenom smesom puniti paprike i ređati ih u vatrostalnu posudu, ukoliko preostane fila sipati ga oko paprike. Punjene paprike peći u zagrejenoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene, ali paziti da krompir ne ostane presan.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
4 šolJice sirceta,a moze i sirce iz tursije ako imate vec gotovo
1 kasicica soli
1 kasicica šećera
malo iseckanog belog luka a moze i paprike kisele ili sveze ili sta vam je po zelji zavisi na sta zelite da vam jaja imaju ukus
postupak je sledeci
jaja stavite u teglu lepo ih poslazete a preostale sastojke kuvate oko 5 minuta i prelijete po jajima,treba da bude puna tegla i da jaja ne vire iz ovog soka.
Zatvorite teglu i ostavite u frizider i drzite preko noci
Ovo je super ideja za brzinsku veceru ili uzini,lepo izgleda,jednostavno je za napraviti i jako je ukusno.Potrebno je tost hleb,salama,sir za sendvice i kecap
U tepsiju posloziti tost hleb na njega staviti parce sira za sendvice,taman odgovara velicini tosta i na njih staviti parce salame isto tolike velicine,uzeti tost hleb drugo parce i izdubiti ga u sredini casom ili nekim oblikom po zelji.Iseceno parce staviti na salamu i u tu rupu sipati kecap.
Tako raditi na onoliko parcadi koliko zelite da imate ovakvih sendvica.Zapeci kratko u rerni dok sir se ne otopi,Ako vam nije jasan postupak imate ga na slikama OVDE podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno nam je : za koru 10 jaja, 200 gr secera, 80 gr kakaoa, 4 kasike cokolade u prahu, 200 gr brasna, 2 praska za pecivo, 2dl cokoladnog mleka.
Umutiti 5 belanaca u cvrst sneg, dodati 100 gr secera neprekidno muteci dok se ne dobije cvrst sam. Zatim dodavati jedno po jedno zumance. Na kraju u smesu dodati 40 gr kakaoa, 2 kasike cokolade u prahu, 100 gr brasna i prasak za pecivo, pa polako promesati varjacom. Pripremljenu smesu izliti u pleh i peci u rerni. Pecenu koru poprskati cokoladnim mlekom. Na isti nacin ispeci jos jednu koru
Za fil su nam potrebne sledece namirnice: dve kesice karamel sladoleda, kesica sladoleda od vanile, 100 gr seckanih lesnika.
Sladoled od vanile i karamele umutiti prema upustvu sa kesice.
Prvu koru premazati umucenim sladoledom od karamele , preko naneti sladoled od vanile, posuti seckanim lesnicima i prekriti drugom korom. Odgore umutiti slag krem od vanile ili jos jednu kesicu sladoleda , po zelji i posuti seckanim lesnicima. Staviti u frizider da se stegne,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Sastojci:
500 gr. plazma ili bevita keksa
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
1 kasika meda
slag
Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks se umace u med i mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 keksa i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno.podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj domacici.
Pripema: 1. Jaja dobro ulupati sa šećerom, a zatim postepeno dodavati kiselo mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 2. Sve lepo sjediniti i smesu podeliti na dva dela, te u jedan dodati kašiku kakaoa. 3. Duguljast kalup podmazati i posuti prezlama ili brašnom. 4. Zatim prvo uliti žuti deo testa, pa preko rasporediti višnje i na kraju pre višanja uliti testo sa kakaom. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i iseći ga na šnite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno je pakovanje virsli (4 komada),
pakovanje lisnatog testa,jaje,soli,
susama i kima za posipanje.
Virsle obariti i ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu razvuci lisnato testo,preseci ga uzduz na dva dela i na donji deo staviti po jednu virslu i urolati. Nozem preseci testo,ne do kraja,spojiti krajeve da se dobije oblik cveta. Umutiti jaje,premazati svaki cvet,posoliti i staviti malo susama i kima. Peci u rerni,pola sata.
starog hleba tanko nasecenog ili u mom slucaju tost hleb
2 jaja
1,5 dl mlijeka
Umutite jaja i po potrebi dodajte malo brašna i mlijeko da dobijete žitku masu koja se lepi na hleb,u to dodati vegetu ili zacine po zelji Pecite u masnoći dok ne porumeni s obje strane i stavljajte na papir da upije suvišnu masnoću..
.Mozete ih jesti tako same a mozete ih premazati i kajmakom ili po zelji.Podelite recept na svoj fb mozda nekoj prijateljici zatreba.
6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade
FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.
Dok cveta, treba je držati u nešto hladnijoj prostoriji na temperaturi od 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvetati. Traži najsvetlije mesto (na prozoru) i vlažan vazduh,a to se odnosi na centralno grejanje gde je temperatura viša. Kad precveta odnosno kad joj brakteje otpadnu, biljku možete premestiti u malo hladniju sobu, najpogodnija temperatura je od 10 do 12°C.
T
ada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje.
U aprilu biljku treba presaditi u svežu, hranjivu zemlju sa 15% čistog rečnog peska.
Prilikom presađivanja grančice skratite na 10 cm. Rane zaprašite prašinom drvenog uglja ili spalite zapaljenom svećom, da mleko ne bi iscurilo. Jer, ako mleko iz biljke isteče, teško bi ponovno cvetala. Presađenoj biljci obezbedite svetlost i toplo mesto, blizu prozora ili na prozoru, a zalivajte je u početku oprezno. Kad počne da isteruje nove izdanke, zalivajte je obilno, uvek mlakom vodom.
Krajem juna možete je izneti napolje, na sunčano mesto. Pošto je biljka u punom rastu, svakih 15 dana treba je prihranjivati.
Do jeseni ona će isterati snažne izdanke. Kad nastupe hladniji dani, biljku unesite u topliju prostoriju, na punu svetlost prozora. Euforbija je biljka kratkog dana, a to znači da cveta kad je dan kraći od 12 sati. Ako se prostorija gde je biljka smeštena osvetljava duže od 12 sati, neće isterati cvetove.
Prema tome, euforbiju morate držati u sobi gde je „dan kraći”, sve dok se cvetovi ne razviju.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Mali zeljasti zbun,vrlo dekorativnih sarenih listova i u vise boja. Naraste do 30 cm. visine.
Doba cvetanja:Cveta u toku leta,ali cvetovi nisu ni blizu tako dekorativni,pa ih je bolje odstraniti dok su jos u pupoljku.
Miris biljke: nema poseban miris.
Preporuka: Najbolje je saditi na otvorenim povrsinama ispred cetinarskih zbunova gde njihov kolorit dolazi do punog izrazaja. U velikim bastenskim saksijama modernim bastama daje izlged patine.
Svetnost i pozicija: Gaji se na polusenovitim pozicijama. Postoje i neki varijeteti koji podnose i jako sunce.
Temperatura: Vrlo je toploljubiva biljka. Treba je gajiti na temperaturama iznad 13 stepeni c.
Presadjivanje: Sadi se u tesetni supstrat u velike bastenske saksije,kao kombinacija u zardinjerama ili otvorenim cvetnim lejama. Ako je sadite na otvorenom obavezno dodajte treset u zemlju i neko sporootpustajuce djubrivo. Orezivanje: Orezivanje u ranoj fazi pojacava bokorenje buljke i cini zbun kompaktinijim i lepsim. Kada se pojave cvetni pupoljci,treba ih odstraniti,i ovo je jedan od vidova orezivanja kojim se pospesuje dalji rast i grananje biljke.
Razmnozavanje: Razmnozava se vrsnim reznicama u pesku na temperaturama iznad 20 stepeni. Vrlo je jednostavna za ozivljavanje. Brzo napreduje u odgovarajucim sulovima tako da cete gotove biljke za sadnju imati za mesec dana.
Zalivanje: Ne zalivajte je hladnom i hlorisanom vodom jer je osetljiva na trulez korena. Moze da izdrzi krace susne periode, ali je generalno treba zalivati umereno i redovno.
Prihrana: Uz prihranu vodorastvorljivim djubrivima kolir boja ce postati intenziviniji,koristite djubriva kombinacije 15::11:29.Ako su prejaka djubriva,moze biljke prevesti u potpuno zelene.
Umutiti 500gr slaga sa 500ml kisele vode.To podeliti na 2 dela. U jedan deo staviti 150 grama nutele i 100 g keksa mlevenog,drugi deo ostaviti beo. U kalup staviti prvo tamniji deo pa svetliji,staviti par sati u zamrzivac zatim staviti u frizider preko noci da se stegne.Ukrasiti po ukusu i zelji ja sam sa mlevenom plazmom-Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Da se već sredinom proleća na vašim terasama i u baštama zašarene begonije, gloksinije, kalanhoe, dragoljub i vinka, sada je pravo vreme da ih posejete.
Osim malih saksija, za sejanje možete da koristite i one posebne, pripremljene od biorazgradivih materijala. Bolje je da u tu svrhu reciklirate kartone i ljuske od jaja. Za klijanje je potrebna toplota, pa sudove držite na mestu gde je stalna temperatura 15–18 stepeni. Iznikle biljčice redovno prskajte i štitite ih od jakog sunca.
Za setvu pripremite kvalitetno seme. Kada kupujete seme, pažljivo čitajte uputstva na kesicama i obavezno proverite rok trajanja, tj. koliko dugo seme može da klija. Zemlja treba da bude što rastresitija mešavina humusa i peska. Kada posejete odabrane biljčice, buduće cveće, zemlja treba da bude umereno vlažna.Kad se iznad površine pojave prvi listići, uspeli ste. Mlade biljčice presadite čim se malo bolje ožile i porastu. Presađuju se u nešto većem razmaku, u sudove sa svežom zemljom. Tako će svaka biljčica imati prostora da se razvija i napreduje.Za sitno seme uzima se fino prosejani pesak, izmešan s nešto humusa. Sitno seme prvo izmešajte sa malo peska. Tako ćete ga ravnomernije posejati. Za krupno seme kome je potrebno duže vremena da proklija uzima se fi na drvena strugotina. Krupno seme se stavlja u zemlju pojedinačno u podjednakom razmaku.
Biljke mogu da rastu u bilo čemu. Za sejanje koristite saksije od pečene gline ili plastike, stari dublji pleh u kome treba izbušiti rupice ili drvenu gajbicu obloženu debljim slojem novina.
Novu ili staru saksiju dobro operite i obavezno je dezinfi kujte tako što ćete je prebrisati krpom natopljenom u alkohol. U čistu saksiju sipajte mešavinu zemlje.Kupite zemlju koja se preporučuje na kesici sa semenom. Ravnomerno pospite semenom i zasejanu površinu dlanom blago pritisnite da se semenke utisnu.Preko semenki pospite tanak sloj zemlje. One najsitnije semenke ne prekrivajte zemljom, već ih nekom daščicom malo jače utisnite u podlogu.Poprskajte odstojalom mlakom vodom i posudu prekrijte providnom folijom da vlaga ne ispari. Dva puta dnevno podignite foliju da se ne uhvati plesan,Podelite recept sa prijateljicama na vasem fb mozda nekom zatreba.
500gr mekanog brasna
1lt hladne jako gazirane vode(kisela voda)
prstohvat soli,2 prstohvata praska za pecivo
po zelji secera ili vanilin secera
,ulje za przenje,i dzem.
Umutiti testo od navedenih sastojaka sa stapnim mikserom,
Zagrejati tiganj na jakoj vatri,pomastiti uljem pa prziti prvu stranu.pre nego sto okrenete na drugu,pored ivice kanite malo ulja
Odmah zatim okrenite palacinku i isprzite i drugu stranu
.Gotovu palacinku premazite dzemom.Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatrebaReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
kora(sastojci za jednu koru):
50gr. mlevenog posnog plazma keksa
50gr. mlevenih lesnika
100gr. brasna
7 kasika secera
2dcl. kisele vode
0,5dcl. ulja
1/2 kesice praska za pecivo
50gr. krupnije seckanih lesnika
fil I;
1,5l.sojinog mleka
300gr. secera
4 vanil secera
220gr. pudinga od vanile
1 kasika gustina
250gr. posnog margarina
100gr. posne bele cokolade
100gr. posnog mleka u prahu
100gr. posne crne cokolade
100gr. sojinog slaga
1dcl. kisele vode
U ciniju pomesati sve sastojke za koru,osim krupnije mlevenih lesnika,pa sjediniti sa kasikom.Pleh(35x25)obloziti papirom za pecenje,pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lesnike.a sam ova put pravila bez lesnika ali tako ide u original receptu.Preko njih polako sipati smesu za koru,formirati koru i peci je u zagrejanoj rerni na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.Svaku koru premazati sa po 150gr.posnog krema.Za fil I staviti 1,3dcl.mleka da provri sa secerom i vanil secerom,a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin.U vrijuce mleko skuvati puding.Kada se prohladi(da bude mlak)dodati prethodno izmucen margarin.Posebno umutiti i 100gr.sojinog slaga sa kiselom vodom,pa i njega dodati u fil,pa polako sjediniti,a zatim fil podeliti i u jedan deo dodati 100gr.otopljene posne bele cokolade i 100gr.sojinog mleka u prahu,pa sve sjediniti mikserom.U drugi deo fila dodati 100gr.otopljene posne crne cokolade,pa sjediniti sa mikserom.Slagati kora zuti fil kora crni fil ukrasiti po zeli.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE