POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Kopriva za lecenje malokrvnosti


Kopriva je dobar prirodni lek protiv vodene bolesti, gihta, jetre, bubrega, prostate i nesvestice. Ipak u nasem narodu se najvise koristi za lecenje malokrvnosti I malaksalosti

ČAJ OD KOPRIVE ZA MALOKRVNE OSOBE se pravi na sledeci nacin 

  • Prelijte 3 kašike sitno iseckanog lista koprive sa 7 dl proključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 30 minuta.
  • Procedite i pijte 3 puta dnevno pre jela.

  • med i kopriva protiv anemije  -
  • Pomešati 100 g semena koprive sa kilogramom livadskog meda i uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu mešavine.
Priprema jedne solje caja kod malaksalosti : U 2 dl kljucale vode potopiti jednu malu kasiku lista koprive, ostaviti da odstoji 5 minuta. Procediti i piti u gutljajima tokom celog dana na sledeci nacin: prvi dan 1 solju caja, drugi dan 2 solje, treci dan 3 solje i tako sedam dana.Nakon toga svakoga dana piti po jednu solju caja manje nego prethodnog dana. Postupak ponoviti i nakon tih mesec dana napraviti pauzu od dve nedelje nakon cega se moze ponovo piti po istom rasporedu. Ukoliko je malaksalost nestala moze se nastaviti sa po jednom soljom dnevno, narednih mesec dana.

Medicinska dijeta

Ova dijeta omogućava gubitak dva do pet kilograma u petnaest dana. Unosi se dovoljno vitamina i minerala, pa nema osećaja slabosti, a dijeta se ponavlja tri puta po pet dana ili manje ako treba manje da mršavite

.PRVI DAN - Doručak: 1 narandža, 4 krekera, 1 šoljica kafe/čaja bez šećera; Ručak: 1 narandža, 1 kuvano jaje, 1/2 šoljice jogurta; Večera: 2 paradajza, 2 kuvana jaja, 1 krastavac ili 1/2 zelene salate.

DRUGI DAN - Doručak: 1 narandža, 4 krekera, 1 šoljica kafe ili čaja bez šećera; Ručak: 1 naranadža, 1 kuvano jaje, 1/2 šoljica jogurta; Večera: 1 pljeskavica (125 g m. mesa), 1 narandža, 1 paradajz, 4 krekera, 1 šoljica kafe ili čaja bez šećera.

TREĆI DAN - Doručak: 1 narandža, 4 krekera, 1 šoljica kafe/čaja bez šećera; Ručak: 1 narandža, 1 kuvano jaje, 1/2 šoljica jogurta, 1 zelena salata ili 2 krastavca, napici bez šećera; Večera: 1 pljeskavica (125 g m. junećeg mesa), 1 narandža, 4 krekera, 1 šoljica kafe ili čaja bez šećera.

ČETVRTI DAN - Doručak: 1 narandža, 4 krekera, 1 šoljica kafe ili čaja bez šećera; Ručak: 125 g nemasnog sira, 1 paradajz, 4 krekera; Večera: 1 pljeskavica (125 g junećeg mesa), 4 krekera, 2 paradajza, 1 jabuka.

PETI DAN - Doručak: 1 narandža, 4 krekera, 1 šoljica kafe ili čaja; Ručak: 200 g kuvane ribe ili piletine, 4 krekera, 1 paradajz; Večera: 500 g kuvanog povrća, 1 kuvano jaje, 1 paradajz.

Crno zute oblatne



  • 1 pakovanje oblatni
  • žuti fil: 8 umanaca, 200 g šećera, 1 margarin, 5 vanilin šećer
  • braon fil: 250 g mlevenog plazma keksa, 3 štangle čokolade, 10 kašika šećera, 8 belanaca
  • Žuti fil: žumanca dobro umutiti sa šećerom, pa dodati omekšali margarin i vanilin šećer. Braon fil: umutiti belanca u čvrst sneg onda dodati šećer i mutiti i dalje da se šećer rastvori. Dodati mleveni keks i otopljenu čokoladu .Filovati naizmenično listove oblatni žutim i braon filom. klik na madjarica recept 

Pirinac dijeta


Evo jedne varijante ove dijete koja za tri nedelje skida od sedam do 10 kilograma.
PLAN ISHRANE
Doručak je svakog dana isti: šolja pirinča kuvanog u vodi, bez soli ili šećera. Zbog ukusa možete iscediti malo limunovog soka i dodati malo maslinovog ulja.Tokom dijete kuvajte smeđi (integralni) pirinač. Za užinu pojedite komad voća.

Ručak za prvih 7 dana: šolja pirinča, šolja pasulja, graška ili sočiva, parče integralnog hleba. Koristite više začina, a manje soli. Užina: voće.

Večera za prvih 7 dana: svakog dana šolja pirinča i 150 grama nemasnog mesa (pilećih ili ćurećih prsa, svinjske krmenadle, ribe). Meso ne solite, iscedite samo malo limunovog soka. Možete pojesti tanko parče integralnog hleba.

Ručak za drugih 7 dana: šolja pirinča, parče integralnog hleba.

Večera za drugih 7 dana: šolja pirinča i parče integralnog hleba.

Treća nedelja:  Hranite se po planu ishrane iz prve nedelje s tim što dodajete i jednu mlečnu užinu između ručka i večere (200 ml mleka ili mali voćni jogurt).

Paprlika punjena pavlakom i rendanim krompirom-prste da polizes

8-10 svežih paprika
500 g krompira
so
biber
mešavina začina
2 kašike masti
450 g pavlake ili sitan sir po želji

Paprike oprati i izdubiti. Krompir očistit i narendati na krupno rende. U većoj činiju pomešati izrendan krompir, pavlaku ili sir pa začiniti po ukusu. Dodati mast i sve dobro sjediniti. Pripremljenom smesom puniti paprike i ređati ih u vatrostalnu posudu, ukoliko preostane fila sipati ga oko paprike. Punjene paprike peći u zagrejenoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene, ali paziti da krompir ne ostane presan.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Ako vam je ostalo jaja od uskrsa napravite kisela jaja


4 šolJice sirceta,a moze i sirce iz tursije ako imate vec gotovo 
1 kasicica soli
1 kasicica šećera

malo iseckanog belog luka a moze i paprike kisele ili sveze ili sta vam je po zelji zavisi na sta zelite da vam jaja imaju ukus

postupak je sledeci


jaja stavite u teglu lepo ih poslazete a preostale sastojke kuvate oko 5 minuta i prelijete po jajima,treba da bude puna tegla i da jaja ne vire iz ovog soka.
Zatvorite teglu i ostavite u frizider i drzite preko noci

.

Tost topli sendvici

Ovo je super ideja za brzinsku veceru ili uzini,lepo izgleda,jednostavno je za napraviti i jako je ukusno.Potrebno je tost hleb,salama,sir za sendvice i kecap
U tepsiju posloziti tost hleb na njega staviti parce sira za sendvice,taman odgovara velicini tosta i na njih staviti parce salame isto tolike velicine,uzeti tost hleb drugo parce i izdubiti ga u sredini casom ili nekim oblikom po zelji.Iseceno parce staviti na salamu i u tu rupu sipati kecap.

Tako raditi na onoliko parcadi koliko zelite da imate ovakvih sendvica.Zapeci kratko u rerni dok sir se ne otopi,Ako vam nije jasan postupak imate ga na slikama OVDE podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Torta sa filom od sladoleda

Potrebno nam je : za koru 10 jaja, 200 gr secera, 80 gr kakaoa, 4 kasike cokolade u prahu, 200 gr brasna, 2 praska za pecivo, 2dl cokoladnog mleka.
Umutiti 5 belanaca u cvrst sneg, dodati 100 gr secera neprekidno muteci dok se ne dobije cvrst sam. Zatim dodavati jedno po jedno zumance. Na kraju u smesu dodati 40 gr kakaoa, 2 kasike cokolade u prahu, 100 gr brasna i prasak za pecivo, pa polako promesati varjacom. Pripremljenu smesu izliti u pleh i peci u rerni. Pecenu koru poprskati cokoladnim mlekom. Na isti nacin ispeci jos jednu koru

Za fil su nam potrebne sledece namirnice: dve kesice karamel sladoleda, kesica sladoleda od vanile, 100 gr seckanih lesnika. Sladoled od vanile i karamele umutiti prema upustvu sa kesice. Prvu koru premazati umucenim sladoledom od karamele , preko naneti sladoled od vanile, posuti seckanim lesnicima i prekriti drugom korom. Odgore umutiti slag krem od vanile ili jos jednu kesicu sladoleda , po zelji i posuti seckanim lesnicima. Staviti u frizider da se stegne,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Ledeni breg ili beli breg recept i postupak

Sastojci:
500 gr. plazma ili bevita keksa
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
1 kasika meda
slag

Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks se umace u med i mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 keksa i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno.podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj domacici.

Crno zuti kolac sa visnjama-lako i jeftino

4 jajeta
150 g šećera
2 dl kiselog mleka
1 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
300 g mekog brašna
šećer u prahu za posipanje
prezle za posipanje pleha


300G visanja

Pripema: 1. Jaja dobro ulupati sa šećerom, a zatim postepeno dodavati kiselo mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 2. Sve lepo sjediniti i smesu podeliti na dva dela, te u jedan dodati kašiku kakaoa. 3. Duguljast kalup podmazati i posuti prezlama ili brašnom. 4. Zatim prvo uliti žuti deo testa, pa preko rasporediti višnje i na kraju pre višanja uliti testo sa kakaom. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i iseći ga na šnite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Lisnati cvetici

Potrebno je pakovanje virsli (4 komada),
pakovanje lisnatog testa,jaje,soli,
susama i kima za posipanje.

Virsle obariti i ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu razvuci lisnato testo,preseci ga uzduz na dva dela i na donji deo staviti po jednu virslu i urolati. Nozem preseci testo,ne do kraja,spojiti krajeve da se dobije oblik cveta. Umutiti jaje,premazati svaki cvet,posoliti i staviti malo susama i kima. Peci u rerni,pola sata.

Ko ih nije jeo ne zna sta je bakina kuhinja

starog hleba tanko nasecenog ili u mom slucaju tost hleb
2 jaja
1,5 dl mlijeka
Umutite jaja i po potrebi dodajte malo brašna i mlijeko da dobijete žitku masu koja se lepi na hleb,u to dodati vegetu ili zacine po zelji Pecite u masnoći dok ne porumeni s obje strane i stavljajte na papir da upije suvišnu masnoću..

.Mozete ih jesti tako same a mozete ih premazati i kajmakom ili po zelji.Podelite recept na svoj fb mozda nekoj prijateljici zatreba.

Vanila torta

6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci  po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade

FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.

Bozicna zvezda-kako da opstane


Dok cveta, treba je držati u nešto hladnijoj prostoriji na temperaturi od 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvetati. Traži najsvetlije mesto (na prozoru) i vlažan vazduh,a to se odnosi na centralno grejanje gde je temperatura viša. Kad precveta odnosno kad joj brakteje otpadnu, biljku možete premestiti u malo hladniju sobu, najpogodnija temperatura je od 10 do 12°C.
T
ada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje.
U aprilu biljku treba presaditi u svežu, hranjivu zemlju sa 15% čistog rečnog peska.




Prilikom presađivanja grančice skratite na 10 cm. Rane zaprašite prašinom drvenog uglja ili spalite zapaljenom svećom, da mleko ne bi iscurilo. Jer, ako mleko iz biljke isteče, teško bi ponovno cvetala. Presađenoj biljci obezbedite svetlost i toplo mesto, blizu prozora ili na prozoru, a zalivajte je u početku oprezno. Kad počne da isteruje nove izdanke, zalivajte je obilno, uvek mlakom vodom.

Krajem juna možete je izneti napolje, na sunčano mesto. Pošto je biljka u punom rastu, svakih 15 dana treba je prihranjivati. 
Do jeseni ona će isterati snažne izdanke. Kad nastupe hladniji dani, biljku unesite u topliju prostoriju, na punu svetlost prozora. Euforbija je biljka kratkog dana, a to znači da cveta kad je dan kraći od 12 sati. Ako se prostorija gde je biljka smeštena osvetljava duže od 12 sati, neće isterati cvetove. 
Prema tome, euforbiju morate držati u sobi gde je „dan kraći”, sve dok se cvetovi ne razviju.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Ukrasna koprivica-razmnozavanje

Mali zeljasti zbun,vrlo dekorativnih sarenih listova i u vise boja. Naraste do 30 cm. visine.
Doba cvetanja:Cveta u toku leta,ali cvetovi nisu ni blizu tako dekorativni,pa ih je bolje odstraniti dok su jos u pupoljku.
Miris biljke: nema poseban miris.
Preporuka: Najbolje je saditi na otvorenim povrsinama ispred cetinarskih zbunova gde njihov kolorit dolazi do punog izrazaja. U velikim        bastenskim saksijama modernim bastama daje izlged patine.
Svetnost i pozicija: Gaji se na polusenovitim pozicijama. Postoje i neki varijeteti koji podnose i jako sunce.
Temperatura: Vrlo je toploljubiva biljka. Treba je gajiti na temperaturama iznad 13 stepeni c.
Presadjivanje: Sadi se u tesetni supstrat u velike bastenske saksije,kao kombinacija u zardinjerama ili otvorenim cvetnim lejama. Ako je sadite na otvorenom obavezno dodajte treset u zemlju i neko sporootpustajuce djubrivo.
Orezivanje: Orezivanje u ranoj fazi pojacava bokorenje buljke i cini zbun kompaktinijim i lepsim. Kada se pojave cvetni pupoljci,treba ih odstraniti,i ovo je jedan od vidova orezivanja kojim se pospesuje dalji rast i grananje biljke. 

Razmnozavanje: Razmnozava se vrsnim reznicama u pesku na temperaturama iznad 20 stepeni. Vrlo je jednostavna za ozivljavanje. Brzo napreduje u odgovarajucim sulovima tako da cete gotove biljke za sadnju imati za mesec dana. Zalivanje: Ne zalivajte je hladnom i hlorisanom vodom jer je osetljiva na trulez korena. Moze da izdrzi krace susne periode, ali je generalno treba zalivati umereno i redovno. Prihrana: Uz prihranu vodorastvorljivim djubrivima kolir boja ce postati intenziviniji,koristite djubriva kombinacije 15::11:29.Ako su prejaka djubriva,moze biljke prevesti u potpuno zelene.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept