POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Domaci prolecni sok od cvekle sargarepe i jabuka za popravljane krvne slike i podizanje imuniteta

Ako ste anemicni ili imate problem sa stalnim padanjem imuniteta i cesto ste bolesljivi ,probajte ovaj sok .Glavni sastojak je cvekla za koju znamo da pomaze u popravljanu krvne slike
sastojci-


1 kilogram cvekle
1 kilogram sargarepe
1 kilogram jabuke
4 kasike meda
sok od dva limuna


zribati sargarepu jabuku i cveklu dodati med i sok od dva limuna,sve promesati i ostaviti 24 casa da odtoji i slegne se.Iscediti sok kroz gazu i drzati u staklenim flasama u frizideru najbolje da se ne ukvari.Podelite recept sa prijateljima na svom fb,mozda nekom zatreba.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Kiseli domaci luk za zimu


1,5 kg sitijeg crnog luka
 60 gr soli
500 ml alkoholnog sirceta 9%
250 ml vode
 1 vezica mirodjije 1 koren rena
 2-3 kasike bibera u zrnu 2-3 kasike slacice
Luk potopite u hladnu vodu i ostavite ga tako jedno 2-3 sata da mu ljuska omeksa,jer se posle lakse cisti. Odstajalom luku odsecite koren,odatle krenite da ga ljustite,zadnji deo ne secite,samo ga ocistite od ljuske,vodeci racuna da cela povrsina luka bude glatka.Lagano se cisti..... Ociscen luk pomesajte sa solju,poklopite ga i ostavite u frizider do sledeceg dana. Narednog dana,brzo operite luk pod mlazom hladne vode,stavite ga na krpu da se osusi,pa mu skinite tanku prozirnu kozicu,ako je negde zaostala. Sirce i vodu stavite da prokuva,pa ubacite polovinu luka(cela kolicina luka ne moze da stane)kuvajte ga na laganoj vatri dok ne bude staklast,to vam je oko 12-ak minuta.Skuvajte na isti nacin u istom rastvoru i drugu polovinu luka. Resetkastom kasikom povadite luk iz rastvora,ocedite ga i redjajte u sterilisane tegle,naizmenicno dodajuci iseckanu mirodjiju,ren iseckan na stapice i biber u zrnu.Po receptu ide i estragon,ja ga nisam nasla,pa sam stavila malo slacice. Vrelim rastvorom nalijte tegle i odmah zatvorite.Mozete ih zatvoriti poklopcem ili celofanom.

Kupus ribanac-mali trik-kukuruz u zrnu

       VIDEO ZA KUPUS SA KUKURUZOM IMATE OVDE  




50 glavica kupusa ( ostaviti 10 cjelih za sarmu a ostalo se nariba ne veći ribež)


50-70 dag morske soli
30 dag kukuruza u zrnu
10 dag bibera u zrnu
4-5 listića lovora 


Očistiti glavice od oštećenih listova tako da budu ljepe glavice, zdrave i paziti ako ima koja crna točkica odstraniti Na drveni ribež naribati kupus.
 I kad je sve naribano sem par velikih glavica koje ostavljamo za sarmu.Oštricom noža izdubiti glavicama u korjenu udubinu i napuniti solju i slagati tako da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore. 
Na dno plastičnog bureta staviti par listova kupusa da pokrije dno i pospemo sollju ..zatim malo naribanog kupusa i to se jako pritisne rukama onda 2-3 glavice s tim da da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore.zmem šaku soli i pospem po zelju stavim dio papra u zrnu i kukuruz u zrnu…

Zatim opet narezani kupus posuti malo solju i dobro natisnemo rukama tako da se pod šakama osjeti sok , jako koliko god možete,ako su tu deca u blizini neka ga izgaze nogicama opet 2-3 glavice na isti način i opet red kupusa pospete solju i stavite biberu zrnu i kukuruz u zrnu.i lovor , I tako red glavica red ribanog kupusa dok ga ima.

Ostaviti malo otklopljeno preko noći i sutradan naliti prokuhanu vodu ohlađenu i procjeđenu, staviti drvenu daščicu, i kamen i hermetički zatvoriti plastično bure. Sutra dan provjeriti da li ima dovoljno vode koja mora prekriti kupus jer kupus popije vodu pa doliti još vode tako da je i voda iznad rešetke i kamena u vodi. Drzati zatvoreno 40 dana i ne otvarati da se rasol ne zamuti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba -Recept za  najbolju zimnicu na hladno imate  OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Posno medeno srce

šolja  je od 2,5 dcl
1 i po šolja kisele
2 i po šolje brašna
1 šolja šećera
5 velikih kašika meda
1 velika kašika začina za medenjake -moze i bez toga jer ja nisam znala gde da nabavim to ni kako izgleda ali tako ide u original receptu ja sam stavila cimeta malo 

2 velike kašike ulja 2 velike kašike kakaa 1 srednja kasika sode bikarbone malo pekmeza po želji (dunja, jabuka, kajsija) 100gr posne čokolade malo ulja komadić margarina Sve sastojke osim brašna i sode bikarbone izmješati te onda dodati brašno pomješano sa sodom bikarbonom. sipati u cetvrtastu tepsiju zapeći ga,izvaditi iz rerne premazati pekmezom po želji od jabuke, dunje, kajsije) pa preko preliti glazurom od čokolade koju ste pomješali sa malo ulja i komadićem margarina te istopili na pari.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Grcki sladoled

600 g šlaga
1l kisele vode
300 g mlevene plazme
2 kesice nes kafe
250 g šećera u prahu
1 šlag krema od vanilije

Umutiti šlag sa šećerom i kiselom vodom.Podeliti na 3 jednaka dela.U jedan dio staviti keks,u drugi nes kafu u treci šlag kremu od vanilije umucen.Umesto plazme, mogu se staviti mlevene napolitanke.Duboki kalup obližiti aluminijskom folijom sa svih strana i da viri van. Fil stavljati redom po zelji.Oblik zavisi od toga kakav kalup imate ja sam imala ovaj mada moze i u obican okrugli plehGore izvuci rebra viljuskom ili ukrasiti po zelji.Staviti u zamrzivac da se stegne sluziti hladno i drzati stalno u frizideru.

Bela bajadera

125g mlevenih oraha
125g mlevenog keksa
250g mleka u prahu
600g kristal šećera
250g margarina
150g vode

350g šećera i 1dl vode staviti da vri oko 5minuta. Smaknuti sa ringle i dodati 125g margarina isečenog na kockice. Mešati dok se otopi maragarin, pa preliti prethodno pripremljenu smesu od 125g oraha, 125g keksa i 125g mleka u prahu. Dobro izjednačiti smesu i rastanjiti u tacni,mozete je razvuci i na oblatnu  kao sto sam ja inace u original receptu ne ide
250g šećera i 50g vode staviti da prokuva. Kad se šećer istopi kuvati još 2-3 minuta. Zatim dodati 125g margarina isečenog na kockice i 125g mleka u prahu. Skloniti sa ringle i mutiti oko 15 minuta na najjačoj brzini mikserom oko 15 minuta. Po želji dodati malo ruma. Ovom masom premazati rastanjeni deo i to raditi brzo jer se jako zgušnjava. Ako treba još da se poravna samo pokvastite nož i ravnajte.A ako ste dole stavili oblatnu stavite je onda i gore mada i ne mora. Gore mozete ukrasiti tako sto cete sarati sa crnom cokoladom po tom gornjem belom delu.

Lisnati mafini


Kada vam se najave gosti imamo super predlog kako da ih iznenadite a da se ne umorite.
Razvuci gotovo lisnato testo na sredinu poslagati virsle i zarolati slika broj 1.
Iseci rolat na  male rolatice i poslagati u pleh za mafine slika broj 2.
Peci oko 20 minuta na 180 s zavisi od rerne,

Rafaelo sa kremom

U šerpi na šporetu stavimo casu  vode 250g šećera i margarin. Kada provri sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo250g mleka u prahu, vanilin šećer i 200gr kokosa. Sve sastojke sjedinimo i ostavimo da se ohladi. 

Kad se steglo pravimo kuglice i valjamo ih u kokos u sredinu udubimo palcem i kasikicom stavljamo malo omeksalog krema ili nutele.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Medenjak -jeftin a brz

2- case brasna ( casa 200ml )
1/2 case secera
2-3 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 prasak za pecivo
1 1/2 casa mlake vode
3 kasike dzema od kajsije
100 gr cokolade za kuvanje
Zagrejati rernu na 180c

Smuckati zajedno brasno, prasak za pecivo, kakao,cimet, secer i vodu pa peci 15-20 min. Vruc kolac premazati sa dzemom pa ostaviti da se ohladi. Rastopiti cokoladu sa 4 kasike ulje, pa preliti glazuru preko kolaca i ostaviti u frizider da se stegne!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci lek protiv anemije


Oko 50 vrhova mladih kopriva   3 kašike domaćeg meda  pola soka od 1 limuna .Dobro operite vrhove kopriva i ostavite da odstoje neko vreme u vodi. Nakon toga ih iseckajte, dodajte med, malo soka od limuna, promešajte i ostavite u staklenoj tegli da stoji u frižideru.Uzimajte ujutru po kašiku, možete i uveče i videćete da se ukus kopriva uopšte ne oseća jer ga neutrališu med i limun.



Seme od koprive i med protiv anemije


video je ovde 




Nevenova domaca mast za bolne vene za ekceme za opekotine za psorijazu


250gr svinske masti (vazelin)  2 sake cvetova nevena
Stavite svinsku mast (opranu) ili (vazelin) da se otopi na tihu vatru stavite iseckane svetove nevena i przite 5min,poklopite i ostavite da odstoji 12sati.Malo zagrejte i niz gazu procedite.
Sa svinskom masti kremu cuvajte u frizideru.
a ako napravite sa vazelinom moze da stoji na sobnoj temperaturi.
Dobra je za bolne vene,za ekceme kod psorijaze kod opekotina.

Posne breskvice


ZA TESTO
750 gr brašna
250 gr šećera
0,5 deci sojinog mleka ili vode
375 gr margarina istopljenog
1 pecivo
fil
mrvice od bušenih kuglica
marmelada po zelji ja sam od kajsija
2 kašike kakaa
120 gr margarina istopljenog
po želji šećera
Potrebno jos i
Boja prehrambena 

Od sastojaka za testo napraviti kuglice ,ali testo treba prvo da odstoji sat vremena u frižideru da ne bih pucale pri pečenju, kad su pečene izdubiti ih, filovati, spajati po dve ,umakati u boju, pa u kristal šećer.Podelite recept na fb vreme je posta mozda nekom zatreba a i da ga vi ne izgubite.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Recept za Domaci zeleni kiseli paradajz

Za kolicinu od 5kg paradjaza potrebno Vam je : 2,5 l vode, 1 čaša šećera, 1/2 čaše soli, 1 čaša sirćeta, bijeli luk, biber u zrnu, lovorov list, 1 vrećica vinobrana.POSTUPAK JE U VIDEU ovde







Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE














Vreme je za dan i noc-sadnja i nega

dan i noc gajenje i nega
Dan i noć, latinski naziv (Viola tricolor) ili maćuhica, trobojna ljubičica, sirotica… je biljka iz porodice ljubičica, latinski naziv (Famillia Violaceae).
Gaji se kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Zeljasta je sa tankim razgranatim stablom.
Listovi su srcoliki i mesnati a cvetovi obično pojedinačni sa dugačkim drščicama. Vršni cvetovi su tamniji, bočni svetlijih nijansi, a donji delovi obično svetlo žuti. Otud I ime – trobojna ljubičica. Raste u visinu od 20 do 30 cm.
Ovo popularno baštensko cveće, cveta skoro cele godine, mora se pažljivo negovati i štititi od vlage.Period cvetanja zavisi od toga kada ste posadili biljku. Ako biljku posadite u jesen, dan i noć će cvetati sa pauzom tokom zimskih dana. Da bi ste produžili vreme cvetanja, savetuje se redovno uklanjanje svenulog lišća i cvetova.

Ako dan i noć sadite u proleće, cvetaće do leta.Dan i noć je biljka je otporna na hladnije vremenske uslove, ali dobro uspeva na sunčanim i polusenovitim lokacijama. Ne škode joj hladnoća i niže temperature. Zemljište u kome držite dan i noć treba da bude hranjivo, ali zato za prihranjivanjem nema nke posebne potrebe. Dovoljno je s vremena na vreme dodati tečno djubrivo i to kad biljka dovoljno poraste.Zalivanje zavisi od vremenskih uslova. U hladnijim danima ne treba preterivati, ali sa prolećem zalivanje treba da bude redovno, skoro svakodnevno. Alu oprezno – previše vlage može da naškodi korenu biljkePresadjivanje se obavlja u dva perioda – jesen ili proleće. Dan i noć je baštenska cvetnica. Zato se sade u vrtovima, žardinjerama, u visećim saksijama.Ova biljka u saksiji daje posebnu dekorativnu notu vašem balkonu ili prostoru pored prozora. Najbolje je violu saditi u jesen, dok je zemljište još toplo. Tako će se biljka dobro razviti da bi podnela predstojeću zimu a na proleće će dati bujne i zdrave cvetove. Sadite ih u razmaku od 20-30cm.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept