Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i zamesiti sa sokom tako da može lepo da se oblikuje. 1 l mleka skuvati sa 150 g šećera, 3 pudinga od vanile ohladiti pa dotati 1/2 margarina i 100 g šlaga. Redjati keks kora - fil - jafa -fil -slag.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Torta sa jafom i plazmom ne pece se
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i zamesiti sa sokom tako da može lepo da se oblikuje. 1 l mleka skuvati sa 150 g šećera, 3 pudinga od vanile ohladiti pa dotati 1/2 margarina i 100 g šlaga. Redjati keks kora - fil - jafa -fil -slag.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Slavska sarma po bakinom receptu -svako ima neki svoj recept
Svako ima svoj recept za sarmu koji je proveren ,ovo je moj koji mi je prenela mama a njoj baka.Za slavu uvek zavijam veci broj sarmi nego obicno.
500 gr. crnog luka
500 gr. mleveno svinjsko meso
500 gr. junece mleveno meso
300 gr. dimljene slanine ili dimljeno meso po zelji neki cak stavljaju i kobasicu ja licno ne
100 gr. pirinca
oko 50 listova kiselog kupusa
po potrebi ulja ili masti
po ukusu soli,vegete,bibera
1 kasicica aleve paprike
zaprska
2-3 kasike masti
1 kasicica aleve paprike
po potrebi vode
500 gr. crnog luka
500 gr. mleveno svinjsko meso
500 gr. junece mleveno meso
300 gr. dimljene slanine ili dimljeno meso po zelji neki cak stavljaju i kobasicu ja licno ne
100 gr. pirinca
oko 50 listova kiselog kupusa
po potrebi ulja ili masti
po ukusu soli,vegete,bibera
1 kasicica aleve paprike
zaprska
2-3 kasike masti
1 kasicica aleve paprike
po potrebi vode
Uprziti luk,pred kraj dodati sitno seckanu slaninu da se malo uprzi.Dodati obe vrste mesa i dobro uprziti.Posoliti,staviti vegete i bibera.Na kraju dodati kasicicu aleve paprike,pirinac i sve dobro izmesati.Skloniti napravljen fil da se skroz ohladi,radi lakseg uvijanja sarmi Spremiti listove kupusa.Ja ih stavim preko cediljke,da se lepo ocede pre zavijanja sarme. U sud gde ce se kuvati sarma staviti po dnu listove kupusa Uzeti jedan list,staviti ga na dlan.Jednu kasiku fila staviti na list.Preklopiti kupus preko mesa sa desne strane ka levoj.Zavijati sarmu tako sto cete rukom malo zatezati kupus. Prstom uvuci deo kupusa na unutra.Slagati sarme Kada su slozene sve sarme,staviti preko par lista lovora.Napraviti zaprsku od malo masti i kasicice aleve paprike,preliti pola preko sarme.Preko staviti nekoliko lista kupusa.Preliti ostatkom zaprske,naliti vodom i staviti da se kuva sarma na tihoj vatri.Podelite recept na svoj fb ,idu slave mozda zatreba nekoj mladoj domacici.Slava ne moze da prodje ni bez slavskog zita recept za njega imate OVDE sitnih kolaca recepte za njih imate OVDE i naravno slavskog kolaca recept za njega imate OVDE
Bele oblatne
Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 500 gr secera, litra mleka, strugana kora od jednog limuna, margarin, 200 mlevenih oraha.
Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin :
Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin :
150gr bele cokolade rastopimo sa kockicom margarina i dodamo dve kasike slatke pavlake. Prohladjenom glazurom premazemo oblatnu i pospemo orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Kako zimi negovati sobno cvece
Da vam tokom zime cveće u kući ne bi venulo povedite računa o potrebama biljaka za prirodnom
svetlošću i suvim vazduhom, jer im to, više od svega, tada nedostaje.Idealna temperatura za držanje cveća je između 15 I 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije
potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi… Da bi biljka
svetlošću i suvim vazduhom, jer im to, više od svega, tada nedostaje.Idealna temperatura za držanje cveća je između 15 I 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije
potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi… Da bi biljka
mogla da raste lepo, odstranjujte suve listove i uvele izdanke redovno.Ne smete naglo menjati temperaturu. Kada provetravate prostoriju, cveće mora biti sklonjeno od promaje.
S obzirom da većina biljaka koje uspevaju kod nas traže mnogo svetlosti, saksije postavite bliže
prozorima, ali ne uz radijatore.Tamo gde ima dosta svetlosti, mesto je za kaktuse. Da bi na proleće procvetali, tokom zime ih ne treba zalivati, osim ako je u stanu veoma toplo.
Kaktus za kojeg se primenjuje suprotno pravilo zove se božićni cvet.Tokom zime biljke miruju, tako da ne bi bilo dobro baviti se presađivanjem. Ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, morate nabaviti novu zemlju i saksiju broj veću od prethodne.Kada je o zalivanju reč, većinu biljaka u stanu zalivamo toliko da im zemlja ne bude suva. Bolje podnose i suvu, nego natapanje vodom.
Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju treba zalivati na dva-tri dana. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne i ljubičici.Podelite tekst na svoj fb mozda zatreba nekoj prijateljici.
Posna lenja pita
U posudi izmešati sve suve sastojke (brašno, šećer, griz, prezle, orahe i prašak za pecivo.. U podmazanu tepsiju od šporeta sipati pola smese, preko toga narendane jabuke, pa drugi sloj smese. Preko toga narendati jedan margarin. Kolač staviti u hladnu rernu i peći na temperaturi od 150 oC dok ne porumeni. Kad se kolač ohladi premazati ga sa džemom od kajsija i posuti sa orasima ili kokosom ili kao ja sa secerom u prahu,Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Najbolji recept za griz knedle -ne raspadaju se
100 gr pšeničnog griza
50 gr masnoće (ja koristim maslac)
1 jaje srednje veličine
sol, , biber
Sve sastojke pomiješati i odmah uz pomoć dve kasike oblikovati knedle i spuštati u provrelu supu. supa nipošto ne smije kipjeti da prebacuje “ključ” već mora biti iznad same točke vrelišta
Poklopite supu i ostavite tako sasvim lagano kuvati oko 20 minuta, zatim isključite temperaturu i ostavite još narednih desetak minuta. Knedle se oblikuju tako da jednom kasikom zagrabite masu i s drugom bočno “ukradete” iz prve i tako naizmjenično dok ne oblikujete savršenu knedlu. Vazno je da ODMAH pošto ste napravili smjesu ubacujete knedle u kipuću vodu, jer samim stajanjem griz povuče u sebe “vezivo” od masnoće i jaja i pri tom se knedle raspadaju.
Trostruki uzitak
kora
- 20 dkg šećera
- 2 kasike prezle
- 6 bjelanaca
- 3 kasike brašna
- 15 dkg mlevenih oraha
- 100 g čokolade
- fil
- 6 žumanaca
- 20 dkg sećera
- 2 pudinga od vanilije
- 8dcl mlijeka
- 25 dkg margarina
- Potrebno još:
- 250 g pettit keksa,solja mleka
- Bjelanjke umutite u čvrst snijeg , pa dodajte ostale sastojke polako miješajući. Peći koru na 180 °C oko 25 minuta.fil napravite tako sto
- Oduzimite od 8 dcl mlijeka malo mlijeka tj koju kasiku u koje ćete umutiti žumanjke,šećer,te puding od vanilije.Ostalo mlijeko stavite da prokuva i nakon što je uzavrelo dodajte prvu smjesu. Miješajte dok se ne zgusne..
- Nakon što ste fil skuvali i dobro ohladili dodajte margarin i podijelite na dva dijela.
- U jedan dio stavite otopljenu čokoladu za kuhanje, a drugi deo ostavite žut.
- Na dobro ohlađeni biskvit stavite žuti fil .Na zuti fil pettit beure keks koji ste prethodno umočili u malo mlijeka
- Na kekse prelijte čokoladnu kremu te na kraju za ukras sve dobro pospite mljevenim orasima.
Mramorak
1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
2 kom vanilin šećera
1 kom praška za pecivo
2 kom jaja
1 velika kasika kakaoa
1 kom jogurt
1/2 čaše ulja
1,5 čaša brašna
2 kom vanilin šećera
1 kom praška za pecivo
2 kom jaja
1 velika kasika kakaoa
1 kom jogurt
1/2 čaše ulja
jaja, šećer i vaniliju dobro izmiksati, dodati ulje, jogurt i brašno s praškom za pecivo, podijeliti na dva dijela u jedan dodati kakao, sipati malo zutog malo crnog dela sarati ili sipati jedan za drugim delom u pleh po zelji,moj je bio uski od srnecih ledja a vi mozete u obicnu tepsiju. peći na 180 C, hladno posuti šećerom u prahu
Nepecena torta sa bananama
Potrebno je:250 gr margarina,250 gr, šećera u prahu,
300 gr. mlevenih oraha, 300 gr. mlevenog keksa, 1 kg banana,
.slatka pavlaka ili 2 kesice šlaga.
Puter ili margarin umutiti sa šećerom u prahu pa dodati očišćene i iseckane banane.
Sve to zajedno umutiti pa dodati melevene orahe i mleven keks.
Od dobijene mase formirati tortu( okruglu ili četvrtastu).
Spolja je celu premazati sa umućenom slatkom pavlakom ili šlagom iz kesice.
KOCKE SA SIROM
TESTO:
200 gr margarina
1 jaje
1 kvasac
10 kašika mlakog mleka
500 gr brašna
Margarin umutiti sa jajetom i malo soli. Dodati kvasac rastopljen u mleku. Sjediniti pa dodati brašno.
FIL:
500 gr sira ili pavlake
4 jaja
soli po želji
Umutiti jaja i dodati sir ili pavlaku i malo soli.Testo podeliti na dva dela. Prvi deo testa rastanjiti po plehu, naneti fil, pa staviti rastanjen drugi deo testa.
Nožem naseći kocke po testu, ostaviti da malo nadođe ( nekih 15-20 minuta).
Premazati belancetom testo, posuti susamom . Peći na 160 stepeni nekih 40 minuta, dok lepo nedobije zlatnu boju.
izvor http://forum.roditeljportal.com
Starinski napitak za kasalj secer i mleko
Kad sam bila mala mama mi je stalo kuvala ovaj caj,secam se kako sam ga mrzela,sad kad sam i ja mama kuvam deci jer je ucikovit i pomaze kod kaslja.
3 kasike šećera
1/2 l mlijeka
3 kasike šećera
1/2 l mlijeka
U širu posudu staviti šećer.Zagrijavati šećer polako, malo protresti, sve dok se ne otopi, i dobije svjetlo smeđu boju (ne smije potamniti) Na rastopljeni šećer uliti mlijeko i lagano prokuhati dok se karamelizirani šećer potpuno ne otopiPodelite recept sa prijateljima na fb mozda nekoj mladoj domacici zatreba.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE
Vanilice sa kiselom pavlakom
Potrebno:
500 gr brasna
250 gr maslaca
5 kasika kisele pavlake
2 zumanceta
4 kasike secera
1 kasika limunovog soka
rendana kora limuna
i jos
dzem od kajsija
secer u prahu
500 gr brasna
250 gr maslaca
5 kasika kisele pavlake
2 zumanceta
4 kasike secera
1 kasika limunovog soka
rendana kora limuna
i jos
dzem od kajsija
secer u prahu
Penasto umutiti maslac sa šećerom. Dodati žumanca i mutiti još par minuta. Zatim dodati 3 kašike kisele pavlake, sok i narendanu koricu limuna. Dodati brašno i zamesiti testo. Pri kraju dodati preostale 2 kašike kisele pavlake i sve lepo sjediniti. Testo izručiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini i uz pomoć masnog papira (za pečenje), razvući testo debljine 7-8 mm. Pomoću čašice (za rakiju), vaditi kružiće testa i redjati u pleh, obložen papirom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Keksići moraju da ostanu beli. Tople ih spajati dzemom od kajsija (ili nekim drugim) i uvaljati ih u šećer u prahu sa svih strana.Podelite recept na svom fb mozda nekom zatreba.
Domaci ajvar samo od paprike
30 kg Crvene mesnate paprike
1,5 litra Zejtina
200 grama So
50 grama Esencija
po zelji Ljute paprike
1,5 litra Zejtina
200 grama So
50 grama Esencija
po zelji Ljute paprike
Ispeci (ispeckati) papriku na plotni sporeta i staviti u serpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljustiti papriku (odbaciti drsku i semenke) i staviti je da se ocedi preko noci (najbolje se cedi u plasticnim dzakovima). Sutradan samleti ocedjenu papriku u masini za mlevenje mesa Staviti serpu na sporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promesati. Prziti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jacine vatre uz stalno mesanje. Pri kraju przenja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mesati jos 10-tak minuta (moze i duze dok se ne zavrsi proces uprzavanja). Ajvar je gotov kada vidite da kada provucete kutlacu po dnu serpe iza nje ostaje trag (u toku pecenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne). Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i ciste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima.
Brza i ukusna torta sa keksom i pudingom od lesnika-ne pece se
Potrebno je
4 pudinga od lesnika (mleko za puding)
dva pakovanja turskog keksa
500gr šlaga ili slatke pavlake
i jedan margarin za kolace
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.U ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu.U original recept ide puding od karamele ali sam u kuci samo trenutno imala ovaj puding.Podelite recept na fb mozda nekom zatreba recept.
Marmelada sa kupinama i cokoladom -deca je obozavaju
1 kg šećera
1 "Želin"
3 naranče
20 dag čokolade za kuvanje
Naribati koru narandze, a sok iscijediti . Čokoladu grubo natrgati,ProkuVane kupine, tek malo ohlađene propasirati.Propasirane kupine staviti ponovno kuvati, zatim dodati naribanu koru narandze i sok od narandzee.Pomalo dodavati šećer, uz stalno miješanje. Tik prije početka vrenja dodati Želin pomiješan sa 2-3 kasike šećera. Kada zakipi skidati pjenu. a nakon što pjene više nema, dodati čokoladu i dobro promiješati.Oprane i osušene staklenke zagrijati u pećnici i u vruće staklenke ulijevati još vruće prokuhanu marmeladu.
Пријавите се на:
Постови (Atom)