Sir, pavlaku, jaja i kiselu vodu dobro promesati. tepsiju podmazati sa uljem i staviti 3 kore tako da im krajevi budu van tepsije(da bi se na kraju gibanica prekrila sa tim krajevima kora) zatim kore premazivati filom i slagati jednu na drugu,dok ne potrosite sve kore. zatim poprskati sa uljem i prekriti sa krajevima kora. peci na 200 c oko 30 min.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Brza i lagana pitica sa kiselom vodom
Sir, pavlaku, jaja i kiselu vodu dobro promesati. tepsiju podmazati sa uljem i staviti 3 kore tako da im krajevi budu van tepsije(da bi se na kraju gibanica prekrila sa tim krajevima kora) zatim kore premazivati filom i slagati jednu na drugu,dok ne potrosite sve kore. zatim poprskati sa uljem i prekriti sa krajevima kora. peci na 200 c oko 30 min.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Med od maslacka-recept-dobar za smanjenje masnoća u krvi, regeneraciju ćelija jetre
Maslacak je doktor! Od maslacka se može napraviti zaslađivač za regeneraciju ćelija jetre i čišćenje krvi.
Recept za med od maslacka
300-400 kom cvijetova maslačka
2 lvode 4 kom limuna 4 kg šećera
Cvijetove, vodu i limun (narezan na kriške) kuvajte 30 minuta i ostavite da odstoje 24 sata.
Recept za med od maslacka
300-400 kom cvijetova maslačka
2 lvode 4 kom limuna 4 kg šećera
Cvijetove, vodu i limun (narezan na kriške) kuvajte 30 minuta i ostavite da odstoje 24 sata.
Drugi dan ih procijedite kroz gazu, dodajte šećer i kuvajte 60 minuta
. Kuvan med stavljajte u vruće staklenke.Ovako spremnjen med je dobar za liek protiv kašlja, za smanjenje masnoća u krvi, ili pak za smirenje želučanih tegoba i žgaravice.
Najbolje uzimati ujutru na prazan stomak.Podelite recept na svoj fb mozda nekom pomogne.Recept za domacu sokatu imate OVDE
Recept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE.Recept za amareto da ne bacate kostice od kajsije koje su jako lekovite imate OVDE
Najjednostavnije POgacice od 3 sastojka,sve po 250 gr
250 gr švapskog sira
250 gr margarina
250 gr brašna
so po ukusu
1. Pomešati sve sastojke, i napraviti testo.
2. Ostaviti da odstoji sat-dva (mada ne mora)
3. Razviti testo na 1 cm debljine
4. Malom čašicom (ja radim sa čašicom za rakiju) praviti pogačice i ređati ih u tepsiju 5. Namazati pogačice jajetom i po želji posuti kimom ili susamom ako volite, i peci.
6. Testo se može napraviti i dan ranije, onda bude još bolje. Naravno možete praviti i veću meru, uvek stavite istu količinu sira, brašna i margarina.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ovj recept.
250 gr margarina
250 gr brašna
1. Pomešati sve sastojke, i napraviti testo.
2. Ostaviti da odstoji sat-dva (mada ne mora)
3. Razviti testo na 1 cm debljine
4. Malom čašicom (ja radim sa čašicom za rakiju) praviti pogačice i ređati ih u tepsiju 5. Namazati pogačice jajetom i po želji posuti kimom ili susamom ako volite, i peci.
6. Testo se može napraviti i dan ranije, onda bude još bolje. Naravno možete praviti i veću meru, uvek stavite istu količinu sira, brašna i margarina.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ovj recept.
Domace kosnice
Kremasta cokoladna torta
Umutiti zumanaca, secer i puter.Dodati istopljenu cokoladu i jos malo mututi. Dodati orahe (i brasno) i belanca umucena u cvrst sneg. Peci tri kore u plehu precnika 26cm, u zagrejanoj rerni, oko 20 min na 180C (proveriti cackalicom da li je peceno). Fil- cetiri cela jajeta (ako su mala moze i pet) umutiti sa pola kolicine secera u prahu (ja ih mutim na pari, tek toliko da se malo ugreju, ne volim da stavljam ziva jaja u fil), ohladiti i dodati dobro umucen puter sa preostalom kolicinom secera i istopljenom cokoladom i vanilom. Dobro ohladiti u frizideru i opet mututi mikserom par minuta, dok fil ne postane dovoljno cvrst. Filovati kore.Od gore moze glazura moze i samo da se premaze filom i isrtaju sare ili kako god vam je po zelji.
Zerbo kockice
kore 100 ml mleka 20 gr kvasca 1 prasak za pecivo 500 gr brasna 150 gr secera u prahu 150 gr margarina 1 supena vrhom puna kasika masti Fil 250 gr oraha 200 gr secera u prahu 8 kasika dzema od kajsija
Umutiti margarin, mast i secer, dodati brasno, prasak za pecivo i mleko sa kvascem. U podmazan pleh staviti prvu koru, namazati sa 4 kasike dzema od kajsija, posuti polovinom mase od mlevenih oraha sa secerom u prahu. Staviti narednu koru, pa opet dzem i orasi sa secerom i na kraju treca kora odozgo.Peci dok kad ga probate viljuskom ne ostane trag od testa na njoj. Na pecene i jos tople zerbo kocke naneti glazuru. Seci kada se ohladi .
Kiflice debelice sa jogurtom
6-7 solje (od 2 dl.) brasno
2 kasicice soli
1 kasika suvi kvasac
150 ml. mlake vode
500 ml. mlak jogurt
150 ml. ulje
2 kom. belance
Za premaz
2 zumanca
susam
margarin
2 kasicice soli
1 kasika suvi kvasac
150 ml. mlake vode
500 ml. mlak jogurt
150 ml. ulje
2 kom. belance
Za premaz
2 zumanca
susam
margarin
Kvasac promesajte sa mlakom vodom ,kasikom secera i brasna i ostavite da nadodje Brasno promesajte sa soli i napravite udubljenje u sredini i dodajte belanke, ulje, nadosli kvasac i jogurt koji ste zagrejale da bude mlak Zamjesite glatko (malo lepljvo) testo i formirajte loptu Premazite je uljem i ostavite da se udvostruci Kidajte loptice i formirajte omiljene forme kiflice koji hocete sa punjenjem po zelji. Ostavite da nadodju Premazite ih zumancima, pospite kascicu rastopjenog margarin na svaku i pospite susamom Peci na 200 stupnjeva dok ne porumene.
Mamino gravce na tavce
Pola kilograma pasulja tetovca skuvati,a pre toga naravno oprati ga i staviti u vodu da omeksa i nabubri. U vodu u kojoj se kuva mozete dodati malo sode bikarbone,brze ce se skuvati. U medjuvremenu isecete crnog luka na kockice, malo praziluka i proprzite na masnoci,da promeni boju i postane staklast. Slaninicu iseci na kockice i proprziti dok ne porumeni,dodati luk i praziluk,zaciniti i mesati zajedno i prziti nekih pet minuta. Kada je pasulj skuvan,procediti ga ,malo ostaviti da se prohladi. Pripremiti pekac ili vatrostalnu posudu,i prvo sipati pola pasulja,rasiriti po dnu ,preko njega sipamo slaninicu i luk,odgore pasulj.
Sve to dobro promesamo,dodamo crvene aleve paprike,naravno ako volite, vegete i bibera. U masnocu koja je ostala posle przenja slanine ,sipati malo vode i preliti preko tog pasulja,tako da u posudi do pola bude tecnosti,kako pasulj ne bi bio suv. Staviti u rernu da se pece,ali posuda da bude poklopljena, posle pola sata skinuti ga i ostaviti da se pasulj zapece. Sluziti ga uz neku kiselu salatu ili tursiju.
Lek za srce -vino, med, persun....svi sastojci koje imamo u kuci
1 l crnog vina 10 grančica peršinovog lišća 300 gmeda 1 kasika vinskog ili jabukovog sirceta
Na tihoj- laganoj vatri crno vino kuvati sa peršinovim lišćem - 10 minuta.
Dodati med - kuvati još 4 minute i sirce. Procijediti i još vruće sipati u staklenu bocu
PREPORUČUJE se korištenje kod svih srčanih slabosti, srčanih oboljenja i srčanih tegoba poput probadanja, treperenja, preskakanja, uslijed stresa i kod angine pektoris!klik za recept za vendoksin kapi
Na tihoj- laganoj vatri crno vino kuvati sa peršinovim lišćem - 10 minuta.
Dodati med - kuvati još 4 minute i sirce. Procijediti i još vruće sipati u staklenu bocu
PREPORUČUJE se korištenje kod svih srčanih slabosti, srčanih oboljenja i srčanih tegoba poput probadanja, treperenja, preskakanja, uslijed stresa i kod angine pektoris!klik za recept za vendoksin kapi
Torta sa jafom i plazmom ne pece se
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i zamesiti sa sokom tako da može lepo da se oblikuje. 1 l mleka skuvati sa 150 g šećera, 3 pudinga od vanile ohladiti pa dotati 1/2 margarina i 100 g šlaga. Redjati keks kora - fil - jafa -fil -slag.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Slavska sarma po bakinom receptu -svako ima neki svoj recept
Svako ima svoj recept za sarmu koji je proveren ,ovo je moj koji mi je prenela mama a njoj baka.Za slavu uvek zavijam veci broj sarmi nego obicno.
500 gr. crnog luka
500 gr. mleveno svinjsko meso
500 gr. junece mleveno meso
300 gr. dimljene slanine ili dimljeno meso po zelji neki cak stavljaju i kobasicu ja licno ne
100 gr. pirinca
oko 50 listova kiselog kupusa
po potrebi ulja ili masti
po ukusu soli,vegete,bibera
1 kasicica aleve paprike
zaprska
2-3 kasike masti
1 kasicica aleve paprike
po potrebi vode
500 gr. crnog luka
500 gr. mleveno svinjsko meso
500 gr. junece mleveno meso
300 gr. dimljene slanine ili dimljeno meso po zelji neki cak stavljaju i kobasicu ja licno ne
100 gr. pirinca
oko 50 listova kiselog kupusa
po potrebi ulja ili masti
po ukusu soli,vegete,bibera
1 kasicica aleve paprike
zaprska
2-3 kasike masti
1 kasicica aleve paprike
po potrebi vode
Uprziti luk,pred kraj dodati sitno seckanu slaninu da se malo uprzi.Dodati obe vrste mesa i dobro uprziti.Posoliti,staviti vegete i bibera.Na kraju dodati kasicicu aleve paprike,pirinac i sve dobro izmesati.Skloniti napravljen fil da se skroz ohladi,radi lakseg uvijanja sarmi Spremiti listove kupusa.Ja ih stavim preko cediljke,da se lepo ocede pre zavijanja sarme. U sud gde ce se kuvati sarma staviti po dnu listove kupusa Uzeti jedan list,staviti ga na dlan.Jednu kasiku fila staviti na list.Preklopiti kupus preko mesa sa desne strane ka levoj.Zavijati sarmu tako sto cete rukom malo zatezati kupus. Prstom uvuci deo kupusa na unutra.Slagati sarme Kada su slozene sve sarme,staviti preko par lista lovora.Napraviti zaprsku od malo masti i kasicice aleve paprike,preliti pola preko sarme.Preko staviti nekoliko lista kupusa.Preliti ostatkom zaprske,naliti vodom i staviti da se kuva sarma na tihoj vatri.Podelite recept na svoj fb ,idu slave mozda zatreba nekoj mladoj domacici.Slava ne moze da prodje ni bez slavskog zita recept za njega imate OVDE sitnih kolaca recepte za njih imate OVDE i naravno slavskog kolaca recept za njega imate OVDE
Bele oblatne
Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 500 gr secera, litra mleka, strugana kora od jednog limuna, margarin, 200 mlevenih oraha.
Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin :
Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin :
150gr bele cokolade rastopimo sa kockicom margarina i dodamo dve kasike slatke pavlake. Prohladjenom glazurom premazemo oblatnu i pospemo orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Kako zimi negovati sobno cvece
Da vam tokom zime cveće u kući ne bi venulo povedite računa o potrebama biljaka za prirodnom
svetlošću i suvim vazduhom, jer im to, više od svega, tada nedostaje.Idealna temperatura za držanje cveća je između 15 I 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije
potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi… Da bi biljka
svetlošću i suvim vazduhom, jer im to, više od svega, tada nedostaje.Idealna temperatura za držanje cveća je između 15 I 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije
potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi… Da bi biljka
mogla da raste lepo, odstranjujte suve listove i uvele izdanke redovno.Ne smete naglo menjati temperaturu. Kada provetravate prostoriju, cveće mora biti sklonjeno od promaje.
S obzirom da većina biljaka koje uspevaju kod nas traže mnogo svetlosti, saksije postavite bliže
prozorima, ali ne uz radijatore.Tamo gde ima dosta svetlosti, mesto je za kaktuse. Da bi na proleće procvetali, tokom zime ih ne treba zalivati, osim ako je u stanu veoma toplo.
Kaktus za kojeg se primenjuje suprotno pravilo zove se božićni cvet.Tokom zime biljke miruju, tako da ne bi bilo dobro baviti se presađivanjem. Ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, morate nabaviti novu zemlju i saksiju broj veću od prethodne.Kada je o zalivanju reč, većinu biljaka u stanu zalivamo toliko da im zemlja ne bude suva. Bolje podnose i suvu, nego natapanje vodom.
Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju treba zalivati na dva-tri dana. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne i ljubičici.Podelite tekst na svoj fb mozda zatreba nekoj prijateljici.
Posna lenja pita
U posudi izmešati sve suve sastojke (brašno, šećer, griz, prezle, orahe i prašak za pecivo.. U podmazanu tepsiju od šporeta sipati pola smese, preko toga narendane jabuke, pa drugi sloj smese. Preko toga narendati jedan margarin. Kolač staviti u hladnu rernu i peći na temperaturi od 150 oC dok ne porumeni. Kad se kolač ohladi premazati ga sa džemom od kajsija i posuti sa orasima ili kokosom ili kao ja sa secerom u prahu,Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Najbolji recept za griz knedle -ne raspadaju se
100 gr pšeničnog griza
50 gr masnoće (ja koristim maslac)
1 jaje srednje veličine
sol, , biber
Sve sastojke pomiješati i odmah uz pomoć dve kasike oblikovati knedle i spuštati u provrelu supu. supa nipošto ne smije kipjeti da prebacuje “ključ” već mora biti iznad same točke vrelišta
Poklopite supu i ostavite tako sasvim lagano kuvati oko 20 minuta, zatim isključite temperaturu i ostavite još narednih desetak minuta. Knedle se oblikuju tako da jednom kasikom zagrabite masu i s drugom bočno “ukradete” iz prve i tako naizmjenično dok ne oblikujete savršenu knedlu. Vazno je da ODMAH pošto ste napravili smjesu ubacujete knedle u kipuću vodu, jer samim stajanjem griz povuče u sebe “vezivo” od masnoće i jaja i pri tom se knedle raspadaju.
Пријавите се на:
Постови (Atom)