POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Posne cokoladne baklavice

500 gr kora-svaku koru presaviti na pola po duzini i filovati /na jednom kraju,Uviti cvrsto i iseci nepeceno.
Fil: 200 gr rendane posne cokolade i 300 gr seckanih oraha
Seceno preliti vrelim margarinom / 250 gr/i ostaviti 20 min da upije.
Peci da bude res oko pola casa
Preliti vruce mlakim sirupom od 750 gr secera i 500 ml vode,koji vri 5 min u koji se na na kraju doda limunov sok i vanil secer.Ostaviti da se stegnu bar 12 h. Sutradan svaku baklavu uvijati u glazuru od posne cokolade/300 gr i 4 kas.ulja/.
 PS-Savet,pre oblacenja u glazuru ih malo ocedite /par minuta/vertikalnim postavljanjem na papirni ubrus.Recept za ove divne baklavice nam je poslala Natasa Ristic.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Bundeva-moze pecena a moze i istrugana kao oblog na bolna mesta,i hrana i lek

Bundevu mozete ispeci u rerni i sladiti se sa njom,mozete je koristi za pite recept za bundevaru imate OVDE.Mozete napraviti i zdrav sok od nje, recept mozete naci OVDE.Jos su brojne njene koristi.Plod bundeve sadrži 90% vode, ali mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogato je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.
Ali zato seme ima čak dvadeset puta veću kalorijsku vrednost od ploda, jer sadrži više belančevina, ugljenih hidrata i masti. Naravno, sadrži i sve vitamine, minerale i druge korisne i lekovite sastojke koje sadrži i plod. Seme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Osim dece, seme bundeve mogu da uzimaju i trudnice, dojilje, stariji i osobe sa bolesnom jetrom. Svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa obolelom prostatom jer smanjuje tegobe.
Seme bundeve golice posebno je vredno i bogato korisnim sastojcima. Kada ljuštite seme treba da vodite računa da ne uklonite tanku, sivo-zelenkastu pokožicu, jer je u njoj najviše lekovitih sastojaka.Kod bolnih proširenih vena bundeva takođe može da pomogne, preporuka je narodne medicine. Dovoljno je da se sveže istrugana bundeva stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže.

Osobama sa zapaljenjem bešike ili bubrega savetuje se da svakodnevno jedu obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo paradajza i iseckanog crnog luka. Sve to, pre iznošenja na sto, treba začiniti sa kašikom do dve pavlake, ali bez soli.Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte. Tamnožuta bundeva sadrži i specifičnu kiselinu koja deluje protiv kancerogenih ćelija. Semenke takođe imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Kinder

Kinder torta: Kora:6 belanaca,6 kasika secera,1 kasika ulja,2 kasike brasna,3 kasike prezli(150gr seckanih oraha ili lesnika  posuti u podmazan pleh) (2 kore)Jednu mozete ispeci bez lesnika i oraha,da se razlikuju.Kad su kore pecene po zelji ih mozete premazati eurokremom.

FIL: Umutiti u 1/2 litre mleka 6 zumanaca,250 gr secera,1 puding od vanile,4-5 kasika brasna.kad se ohladi dodati 1 margarin.skuvati takva 2 fila,u jedan deo staviti 100gr cokolade,slagati kora zuti fil kora braon fil od gore slag i ukrasiti po zelji.

Torta sa krem bananicama

Biskvit
6 bjelanjaka
6 kasika šećera
12  kasika mljevenih oraha (lješnjaka)
2 kasike brašna
2 kasike kakaoa
1 kasicica praška za pecivo
Fil
3 pudinga od vanilije
1 litra mlijeka
8 kasika šećera
3 vanilin šećera
1 margarin
i još
12 čoko bananica
slatka pavlaka ili slag za ukrasavanje

Izmiksati snijeg od bjelanjaka, uz postepeno dodavanje šećera, a onda zicom umutiti ostale sastojke – mljevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo. Pećnicu zagrijati na 200°C, smjesu istresti u tepsiju na papir za pečenje i peći oko 15 minuta. Ohlađeni biskvit rezati na 3 jednaka dijela. Fil:. Od litre mlijeka odvojiti 200 ml i u to sipati puding i izmiješati da nema grudica. Ostatak mlijeka skuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri sipati puding, skuhati, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U hladno izraditi jedan margarin. Na prvi biskvit namazati kremu, poredati iseckane bananice, gore drugi biskvit i ponoviti postupak, staviti treći biskvit i sa ostatkom kreme premazati sa svih strana.Od gore umutiti slatku pavlaku ili slag .Ukrasiti po želji i staviti u frižider.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj prijateljici.

Posna strudla

Testo
400 g mekog brašna
60 g šećera
80 g rastopljenog margarina
20 g kvasca
prstohvat soli
1 narendana kora limuna
250 ml zauljene mlake vode
oko 100 g margarina za premazivanje testa
Fil od maka
300 g mlevenog maka
100 g šećera
100 g suvog grožđa
1kesica vanil šećer
1 narendana kora limuna
200 ml mlake pouljene vode


Testo zamesiti od navedenih sastojaka Ostaviti da se odmara 1 sat Od testa oblikovati dve kore, veličine pleha i debljine 1 cm Kore premazati tanko margarinom, pa filom Nafilovane kore zaviti u štrudle Poređati u pleh i premazati uljem Ostaviti da se odmaraju 1/2 sata Peći u zagrejanoj rerni oko 1/2 sata.Po želji posuti prah šećerom,Ito tako mozete i praviti sa punjenjem od oraha.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Rodjendanski Cupcakes

2 jaja
8 kašika šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
10 kašika ulja
10 kašika mlijeka
10 kašika brašna
40 gr istopljene čokolade
1 kašika kakao

Priprema: Izmutiti jaja, šećer, vanilin šećer. Dodati ulje i mlijeko. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kako i na kraju prohladjenu istopljenu čokoladu . Zagrijati rernu na 200 stepeni. U kalupe za mafine staviti papirne korpice i sipati tijesto do 1cm do vrha. Peći 10-15 min. Kod ukrasavanja pustiti masti na volju ili kao ja pustiti slavljenici ili slavljeniku da sami obave taj deo posla.Od ove mjere ispadne 12 kolačića.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sirup od Limuna i djumbira za povećanu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, bol u grlu, kašalj i iscrpljenost.

Sirup od đumbira i limuna je jako zdrav napitak namjenjen za ublažavanje glavnih simptoma gripa i prehlada: povećana temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bol u grlu, kašalj i iscrpljenost. Sok od limuna je bogat izvor vitamina C, moćan antioksidans koji jača imunitet i umanjuje rizik od pojave srčanog udara, moždanog udara i raka.




 Tradicionalno, đumbir se upotrebljava za ublažavanje stomačnih tegoba i mučnina. Ipak, ovaj korijen ima i antiuplano dejstvo, odnosno ublažava simptome artritisa, grupa ili lakše prehlade. Dobro očišćen i opran svježi korijen od đumbira se sjecka na sitne kockice. Dodaje se kilogram šećera i fino se smjesa mješa. To prelijete sa 2 litra vode i pustite da ključa na blagoj vatri.


Nakon što uvri, ostavite tu smjesu da odstoji 12 sati. Smjesa se procjedi i miješa se sa 1,5 kg limuna, odnosno soka koji dobijete od toliko limuna. Čuva se u staklenoj flaši ili posudi u frižideru. Sirup se pije razrijeđen s vodom. Podelite na fb mnogi imaju ove tegobe a ne znaju za prirodni lek.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Mekani bakin kolac-ukusan i po nekoliko dana ako ga ostane

Pravim i malo tvrdji za moje ukucane koje vole takav,ovaj je mekan
Sastojci
3 kom jaja
9 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 kg brašna
1 kesica praška za pecivo
1/4 l mleka
1 šoljica(1 dcl) ulja
1 kom limun(samo strugana kora)

Umutiti čvrst sneg od belanaca, pa uz stalno mućenje dodavati šećer, pa umešati jedno po jedno žumance, i na kraju brašno sa praškom za pecivo, struganu koru od limuna, mleko i ulje. Zagrejati aparat za galete pa kutlačom za supu sipati po jednu u sredinu aparata. Kada spustite gonju ploču masa će se lepo rasporediti po celom aparatu.
Posluživanje
Dok budete pekli videćete da su galete krckave, ali kada ispečete sve i malo ih ohladite stavite ih u metalne kutije. Tako smekšaju. U kutijama možete dugo da ih čuvate(to kod mene nije slučaj).Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekm zatreba.

NARODNI LEK ZA SKIDANJE ŠEĆERA I VIŠKA KILOGRAMA


Sastojci:
2 štapića cimeta
kesica karanfilića
1,5l flaširane vode za koju znate da je dobar diuretik (voda ne sme biti gazirana)
Priprema:
U vodu ubaciti cimet i karanfiliće. Ostaviti da stoji 4-5 dana u frižideru.
Svakog jutra uzimati 1dcl vode na prazan stomak.

Kada vidite da vam je vode preostalo za još 4 dana, spremite novu količinu.
Popiti 3 flaše, pa napraviti pauzu od 15-ak dana. Po potrebi ponoviti turu.
Napomena:
Ovaj narodni lek odličan je i za skidanje holesterola i trglicerida,podelite recept na svom fb mozda nekom prijatelju treba recept.


TAČKE NA LICU KOJE OTKLANJAJU GLAVOBOLJU I BOLOVE

TAČKE NA LICU KOJE OTKLANJAJU GLAVOBOLJU I BOLOVe

ritiskanjem ovih zona na nekoliko sekindi i/ili laganim masiranjem, ne samo da možemo shvatiti šta nije u redu sa nama, već možemo i bol da pobedimo.
Postoje određene 4 tačke koje treba da pritiskate oko 5 minuta da biste ublažili jake glavobolje. Ova metoda je slična kao kineska tradicinalna akupunktura. Za ostale bolove pogledajte sliku na kojoj je obeležen deo za masažu. Lagano masirajte deo za organ u kome osećate bol. Evo još nekih saveta za glavobolju.
  1. Ugao očnog kapka ka nosu i predeo ispod obrva. Pritisnite kost. Ukoliko vas zaboli, jako udahnite. Zadržite vazduh i posle nekoliko selundi izdahnite.
  2. Obe strane nosa i nozdrva. Kažiprstima napipajte nosnu šupljinu, prstima horizontalno u odnosu na nos. Pritiskajte dok ne zaboli, zatim udahnite, zadržite malo vazduh i izdahnite.
  3. Kažiprst postavite vertikalno u odnosu na nos, na mesto gde se spajaju donji deo nosa i predeo iznad gornje usne. Pritisnite, udahnite i izdahnite.
  4. Na spoju donje usne i brade pronađite bolnu tačku. Osetićete pritisak na donje desni, gde se nalazi bitan nerv koji je povezan sa glavom.MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT KAKO DA SAMI NAPRAVITE VENDOKSIN KAPI http://brzireceptiisaveti.blogspot.com/2014/11/blog-post_22.html
(Izvor: cajeviza.com

KOLAČ S PALAČINKAMA

KOLAČ S PALAČINKAMA

Sastojci: oko 35-40 palačinki
2 l mlijeka
2 pudinga od čokolade
2 pudinga od vanile
20 kašika šećera
200 g šlag krem

Priprema:

Ispeći palačinke. Prave se kao i svake druge, tu nema filozofije. Filovati ih pekmezom ili eurokremom. Poredjati palačinke u dubljem plehu. U 1 l mlijeka skuhati 2 pudinga od vanile i 10 kašika šećera. Preliti preko palačinki (odmah dok je vruće). Zatim poredjati još jedan red palačinki. Drugi puding skuhati isto, samo od čokolade i preliti. Ostaviti da se ohladi. Umutiti 200 g šlag kreme i ukrasiti kolac
izvor neum-bih.com/recept-kolac-s-

Slavski kolac recept i postupak



potrebno je za kolac: 1 kg brasna 1 solja       

 

Kuvano meso i povrce iz supe za rinflajs

Meso i povrce koje smo izvadili iz supe preliti ovom sosom.
Sos
4 kasike ulja
pola glavice crnog luka
1,5 kasika brasna
4 dl soka od paradajza
1 prstohvat secera
1 kafena kasicica aleve paprike
1 dl vode
1 kafena kasicica sitno ribanog korena persuna
so

Na ulju blago propržiti luk (izrendan na najsitnije). Dodati brašno, alevu papriku i sećer. Promešati žicom za mućenje i onda polako dolivati paradajz sok i vodu. Krčkati petnaestak minuta, posoliti po ukusu. Sluziti uz pire krompir i bareno meso iz supe.

Rigojanci torta

Biskvit:
8 jaja
8 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna tip 400
2 kašike kakaa
2 kašike vode
Krem:
500 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
0,5 dcl mleka
1 kesica želatina
Glazura:
50 g čokolade za kuvanje
50 g margarina
par kapi ulja
par kapi mleka

Odvojite belanca od žumanaca. Mikserom penasto izmutite žumanca sa 4 kašike šećera, dodajte kakao, vodu i brašno. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca sa 4 kašike šećera, i potom sve sjedinite, lagano mešajući varjačom. Smesu izlijte u pleh, i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, 20 minuta. Kada se piškota malo ohladi, presecite koncem na 2 dela. Možete i posebno peći piškote od polovine sastojaka dva puta, Izmutite slatku pavlaku. Otopite čokoladu i dodajte izmućenoj slatkoj pavlaci, a zatim i mleko, i nastavite da mutite. U međuvremenu pripremite želatin prema uputstvu sa kesice i dodajte ga u krem, i sve dobro sjedinite mikserom.Filujte tortu: biskvit, krem, biskvit. Napravite glazuru i premažite odozgo.

Pohovane palacinke sa mlevenim mesom

Palacinke ispeci kao sto ih obicno pecete,po nekom svom isprobanom receptu.Za fil proprziti 250 gr mlevenog mesa sa malo luka.

Na palacinku sipati po kasiku fila u sredinu i motati kao pismo ,valjati u jaja i prezle u obican poh kakav inace pravite za pohovanje i prziti u vrucem ulju.Vaditi na papirni ubrus da se ocedi od ulja.Po zelji u fil mozete staviti i pavlaku i majonez ili sa njima mozete ukrasiti palacinku kad je gotova.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept