POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Ruska salata

3 veca krompira
3 sargarepe
200 g graska ili jednostavno kupite smrznuto povrce za rusku salatu
5 -6 kiselih krastavcica
jedna mala pavlaka i pola kesice malog majoneza
3 kuvana jajeta 300 gr,sunkarice
so po ukusu.

Povrce obariti u slanoj vodi krompir. Predhodno iseci na sitne kockice, sargarepu isto.Barena jaja iseci isto na kockice .Pomesati obareno povrce dodati sitno isecene krastavcice i sunkaricu sve promesati i dodati so pavlaku i majonez,dekorisati po zelji.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

Kokos kolac


Sastojci za testo:
5dag. maslaca 25dag. kristal secera
 4 jaja 1 vanilin secer
1 limun-korica i sok 2dl. mleka sobne temperature
25dag. brasna t-400 1 prasak za pecivo 10dag. kokosovog brasna
preliv
 25dag. kristal secera 1 vanilin secer 2,5dl. mlijeka 12dag. cokolade za kuvanje 5dag. maslaca
Priprema:maslac, secer, vanilin secer i jaja dobro izmiksajte.Brasno, kokosovo brasno i prasak za pecivo izmijesajte skupa.Sastavite obe smijese, dodajte sok od limuna, ribanu limunovu koricu od pola limuna i na kraju mlijeko.Kalup ili lim za pecenje premazite maslacem pospite brasnom, stavite smijesu i pecite na 200C 20 minuta.Kada je peceno izrezite na kocke. Sastojke za preliv pomijesajte i kuhajte na laganoj vatri kad se zgusne, prelijte preko isecenog na kocke gotovog kolaca.Pospite sa kokosovim brasnom na kraju.

Spikovano meso

Potrebno :
1 teleći biftek ili meso po zelji
150 gr dimljene slanine ,zacini po zelji

Napraviti "dzepove " na zacinjenom bifteku i u njih stavljati seckanu slaninu. Peci u pekacu oko 2h prilog krompir koji mozete peci zajedno sa mesom.

Posna lesnik torta

kora(sastojci za jednu koru):
50gr. mlevenih lesnika
50gr. mlevenog posnog plazma keksa
100gr. brasna
5 kasika secera
2dcl. kisele vode
0,5dcl. ulja
1 kasika praska za pecivo
fil:
1l. sojinog mleka
10 kasika secera
4 pudinga od lesnika
250gr. margarina
2dcl. posne slatke pavlake
100gr. krupnije mlevenog lesnika
150gr. krupnije mlevenog posnog plazma keksa

U ciniju pomesati brasno,mlevenu plazmu,lesnike,secer i prasak za pecivo,pa dodati kiselu vodu i ulje.Smesu sjediniti sa kasikom i izliti je u pleh(30x20)oblozen papirom za pecenje.Peci koru u zagrejanoj rerni na 200C 15 minuta.Na isti nacin ispeci jos 2 kore.Za fil staviti 8dcl.sojinog mleka da provri sa secerom,a sa ostatakom mleka(2dcl.) razmutiti puding.U vrijuce mleko skuvati razmucen puding.Kad se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom i prah secerom.Posebno umutiti slatku pavlaku,pa dodati u fil.Na kraju dodati i krupno mlevene lesnike i plazmu i sve polako sjediniti sa kasikom.Filovati kora,fil,kora.Premazati filom i ukrasiti po zelji.Ovo je bila rodjendanska zato ima jestivu sliku kao dekoraciju.Podelite recept na fb vreme je posta,mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Petunije ne vole da im se kvase listovi


Viseće petunije jedan su od najraskošnijih cvetova koje možete da odaberete za vašu terasu.
Najomiljenija sorta ove vrste je surfinia koja ima velike, krupne cvetove i može da formira cvetne prekrivače dužine i do 1,5 m.Ovaj hibrid petunije koja je inače jednogodišnja biljka, poreklom iz Severne i Južne Amerike, nastao je u Japanu. Viseća petunija izuzetno bogato cveta u svim mogućim bojama u periodu od maja do oktobra pod pretpostavkom da je dobro snabdevena vodom i hranljivim materijama.

Savet je da viseće petunije držite na osunčanom mestu terase gde ima najviše tokom dana sunca, a važno je i da bar jednom mesečno otklanjate procvetale delove cveta.Ako je moguće, preporučuje se da zalivate petunije vodom siromašnom krečnjakom (pustite neka odstoji) i jednom nedeljno da ih prihranjujte đubrivom za petunije.Pri zalivanju, vodite računa da ne kvasite listove. Ukoliko se desi da se listovi često suše i žute to može da bude pokazatelj da treba pojačati prihranu.

Ciklama-lepotica-uzgoj i nega

Ciklama, foto: Profimedia
Ciklama je omiljena sobna biljka koja svojim cvetovima ulepšava dom od novembra do aprila, a nekad i juna. Uspešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka.

Ciklami je potrebna svetlost, ali ne i jako sunce. Za nju je najbolje mesto pored prozora ili, između dva prozorska krila u samom prozoru na istočnoj ili severnoj strani. Ako ciklamu stavite na zasenčeno mesto, listovi će brzo požuteti, a cvetne drške će se izdužiti i postati savitljive.Ciklama voli prozračne prostorije u kojima temperatura nije viša od 20 stepeni. Najbolje napreduje na sobnoj temperaturi od 18 stepeni.Zemlja u saksiji za ciklamu mora da bude vlažna. Dovoljno je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće. Dok ciklama raste i cveta, zaliva se dva puta nedeljno, a u toploj sobi češće. Dok ciklama miruje na hladnom mestu, dovoljno je zalivanje jednom nedeljno.


Ciklama se zaliva odozdo uz spoljni rub mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom i pri tome se vodi računa da se ne nakvasi gomolj i nadzemni deo. Ako se suviše zaliva i ako se višak vode zadržava u podmetaču, biljka vene, listovi žute, cvetovi klonu i počinje truljenje. A, ako se ne zaliva dovoljno listovi će se "obesiti" , a cvetovi uvenuti.Ciklama voli vlažan vazduh. Teže se gaji u stanovima sa centralnim grejanjem, zbog niske relativne vlažnosti. U doba rasta i cvetanja vodi kojom se ciklama zaliva treba dodavati tekuće mineralno đubrivo namenjeno cvetnim vrstama, jednom do dva puta nedeljno. Ciklama se razmnožava iz semena ili deljenjem gomolja starijih biljaka. Presađuju se mlade ciklame koje su odgajene iz semena ili prepolovljeni gomolji starijih biljaka u male saksije, jer ciklama više cveta u malim saksijama. Starije biljke se presađuju kada njihovo korenje počne da izlazi iz saksije, listovi i cvetovi uvenu, a novi listovi se pojavljuju. Za mlade biljke treba uzeti jedan broj veću saksiju, a za stare saksiju iste veličine. Ciklami prija što rastresitije i lako zemljište, sastavljeno od šumskog zemljišta i treseta. Možete da je posadite u mahovinastu zemlju, radi održavanja vlažnosti zemlje. Prašinu sa listova ciklame treba redovno uklanjati mekom, suvom četkicom. Ne preporučuje se korišćenje sjaja za lišće. Uvenule cvetove i lisne peteljke ne treba rezati, već ih samo lagano zaokrenuti i otkinuti. Kada ciklama prestane sa cvetanjem sledi period mirovanja. Saksija sa biljkom, sa gomoljem i preostalim lišćem treba da se stavi u hladniju prostoriju, manje zaliva i ne prihranjuje. Kada je nega ciklame pravilna, ova sobna biljka može da traje nekoliko godina i da bude zanimljiv detalj u enterijeru doma.


Izvor: Artnit

Zaboravljeni kolacici

Testo
1 kg brašna
400 g šećera
4 jaja
2 prašak za pecivo
500 g margarina
sok od pola limuna
naribana korica od limuna

Sve sastojke zamijesiti, stavite u hladnjak na barem pola sata, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte što tanje i kalupićima vadite razne oblike.Peći na 200 stupnjeva cca 10 min.Keksiće ohladiti na ravnoj podlozi da se ne iskrive.Mazati keksice pekemzom domacim po zelji i spajati ih.Keksići mogu jako dugo stajati, a pospremite ih u limenu kutiju.Podelite recept na svoj fb mozda nekog podsete na stara dobra vremena.

Posne cokoladne baklavice

500 gr kora-svaku koru presaviti na pola po duzini i filovati /na jednom kraju,Uviti cvrsto i iseci nepeceno.
Fil: 200 gr rendane posne cokolade i 300 gr seckanih oraha
Seceno preliti vrelim margarinom / 250 gr/i ostaviti 20 min da upije.
Peci da bude res oko pola casa
Preliti vruce mlakim sirupom od 750 gr secera i 500 ml vode,koji vri 5 min u koji se na na kraju doda limunov sok i vanil secer.Ostaviti da se stegnu bar 12 h. Sutradan svaku baklavu uvijati u glazuru od posne cokolade/300 gr i 4 kas.ulja/.
 PS-Savet,pre oblacenja u glazuru ih malo ocedite /par minuta/vertikalnim postavljanjem na papirni ubrus.Recept za ove divne baklavice nam je poslala Natasa Ristic.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Bundeva-moze pecena a moze i istrugana kao oblog na bolna mesta,i hrana i lek

Bundevu mozete ispeci u rerni i sladiti se sa njom,mozete je koristi za pite recept za bundevaru imate OVDE.Mozete napraviti i zdrav sok od nje, recept mozete naci OVDE.Jos su brojne njene koristi.Plod bundeve sadrži 90% vode, ali mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogato je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.
Ali zato seme ima čak dvadeset puta veću kalorijsku vrednost od ploda, jer sadrži više belančevina, ugljenih hidrata i masti. Naravno, sadrži i sve vitamine, minerale i druge korisne i lekovite sastojke koje sadrži i plod. Seme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Osim dece, seme bundeve mogu da uzimaju i trudnice, dojilje, stariji i osobe sa bolesnom jetrom. Svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa obolelom prostatom jer smanjuje tegobe.
Seme bundeve golice posebno je vredno i bogato korisnim sastojcima. Kada ljuštite seme treba da vodite računa da ne uklonite tanku, sivo-zelenkastu pokožicu, jer je u njoj najviše lekovitih sastojaka.Kod bolnih proširenih vena bundeva takođe može da pomogne, preporuka je narodne medicine. Dovoljno je da se sveže istrugana bundeva stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže.

Osobama sa zapaljenjem bešike ili bubrega savetuje se da svakodnevno jedu obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo paradajza i iseckanog crnog luka. Sve to, pre iznošenja na sto, treba začiniti sa kašikom do dve pavlake, ali bez soli.Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte. Tamnožuta bundeva sadrži i specifičnu kiselinu koja deluje protiv kancerogenih ćelija. Semenke takođe imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Kinder

Kinder torta: Kora:6 belanaca,6 kasika secera,1 kasika ulja,2 kasike brasna,3 kasike prezli(150gr seckanih oraha ili lesnika  posuti u podmazan pleh) (2 kore)Jednu mozete ispeci bez lesnika i oraha,da se razlikuju.Kad su kore pecene po zelji ih mozete premazati eurokremom.

FIL: Umutiti u 1/2 litre mleka 6 zumanaca,250 gr secera,1 puding od vanile,4-5 kasika brasna.kad se ohladi dodati 1 margarin.skuvati takva 2 fila,u jedan deo staviti 100gr cokolade,slagati kora zuti fil kora braon fil od gore slag i ukrasiti po zelji.

Torta sa krem bananicama

Biskvit
6 bjelanjaka
6 kasika šećera
12  kasika mljevenih oraha (lješnjaka)
2 kasike brašna
2 kasike kakaoa
1 kasicica praška za pecivo
Fil
3 pudinga od vanilije
1 litra mlijeka
8 kasika šećera
3 vanilin šećera
1 margarin
i još
12 čoko bananica
slatka pavlaka ili slag za ukrasavanje

Izmiksati snijeg od bjelanjaka, uz postepeno dodavanje šećera, a onda zicom umutiti ostale sastojke – mljevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo. Pećnicu zagrijati na 200°C, smjesu istresti u tepsiju na papir za pečenje i peći oko 15 minuta. Ohlađeni biskvit rezati na 3 jednaka dijela. Fil:. Od litre mlijeka odvojiti 200 ml i u to sipati puding i izmiješati da nema grudica. Ostatak mlijeka skuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri sipati puding, skuhati, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U hladno izraditi jedan margarin. Na prvi biskvit namazati kremu, poredati iseckane bananice, gore drugi biskvit i ponoviti postupak, staviti treći biskvit i sa ostatkom kreme premazati sa svih strana.Od gore umutiti slatku pavlaku ili slag .Ukrasiti po želji i staviti u frižider.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj prijateljici.

Posna strudla

Testo
400 g mekog brašna
60 g šećera
80 g rastopljenog margarina
20 g kvasca
prstohvat soli
1 narendana kora limuna
250 ml zauljene mlake vode
oko 100 g margarina za premazivanje testa
Fil od maka
300 g mlevenog maka
100 g šećera
100 g suvog grožđa
1kesica vanil šećer
1 narendana kora limuna
200 ml mlake pouljene vode


Testo zamesiti od navedenih sastojaka Ostaviti da se odmara 1 sat Od testa oblikovati dve kore, veličine pleha i debljine 1 cm Kore premazati tanko margarinom, pa filom Nafilovane kore zaviti u štrudle Poređati u pleh i premazati uljem Ostaviti da se odmaraju 1/2 sata Peći u zagrejanoj rerni oko 1/2 sata.Po želji posuti prah šećerom,Ito tako mozete i praviti sa punjenjem od oraha.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Rodjendanski Cupcakes

2 jaja
8 kašika šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
10 kašika ulja
10 kašika mlijeka
10 kašika brašna
40 gr istopljene čokolade
1 kašika kakao

Priprema: Izmutiti jaja, šećer, vanilin šećer. Dodati ulje i mlijeko. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kako i na kraju prohladjenu istopljenu čokoladu . Zagrijati rernu na 200 stepeni. U kalupe za mafine staviti papirne korpice i sipati tijesto do 1cm do vrha. Peći 10-15 min. Kod ukrasavanja pustiti masti na volju ili kao ja pustiti slavljenici ili slavljeniku da sami obave taj deo posla.Od ove mjere ispadne 12 kolačića.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sirup od Limuna i djumbira za povećanu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, bol u grlu, kašalj i iscrpljenost.

Sirup od đumbira i limuna je jako zdrav napitak namjenjen za ublažavanje glavnih simptoma gripa i prehlada: povećana temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bol u grlu, kašalj i iscrpljenost. Sok od limuna je bogat izvor vitamina C, moćan antioksidans koji jača imunitet i umanjuje rizik od pojave srčanog udara, moždanog udara i raka.




 Tradicionalno, đumbir se upotrebljava za ublažavanje stomačnih tegoba i mučnina. Ipak, ovaj korijen ima i antiuplano dejstvo, odnosno ublažava simptome artritisa, grupa ili lakše prehlade. Dobro očišćen i opran svježi korijen od đumbira se sjecka na sitne kockice. Dodaje se kilogram šećera i fino se smjesa mješa. To prelijete sa 2 litra vode i pustite da ključa na blagoj vatri.


Nakon što uvri, ostavite tu smjesu da odstoji 12 sati. Smjesa se procjedi i miješa se sa 1,5 kg limuna, odnosno soka koji dobijete od toliko limuna. Čuva se u staklenoj flaši ili posudi u frižideru. Sirup se pije razrijeđen s vodom. Podelite na fb mnogi imaju ove tegobe a ne znaju za prirodni lek.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Mekani bakin kolac-ukusan i po nekoliko dana ako ga ostane

Pravim i malo tvrdji za moje ukucane koje vole takav,ovaj je mekan
Sastojci
3 kom jaja
9 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 kg brašna
1 kesica praška za pecivo
1/4 l mleka
1 šoljica(1 dcl) ulja
1 kom limun(samo strugana kora)

Umutiti čvrst sneg od belanaca, pa uz stalno mućenje dodavati šećer, pa umešati jedno po jedno žumance, i na kraju brašno sa praškom za pecivo, struganu koru od limuna, mleko i ulje. Zagrejati aparat za galete pa kutlačom za supu sipati po jednu u sredinu aparata. Kada spustite gonju ploču masa će se lepo rasporediti po celom aparatu.
Posluživanje
Dok budete pekli videćete da su galete krckave, ali kada ispečete sve i malo ih ohladite stavite ih u metalne kutije. Tako smekšaju. U kutijama možete dugo da ih čuvate(to kod mene nije slučaj).Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekm zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept