POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Domaci cvarci -recept i postupak

Da bi dobili kilogram cvaraka potrebno vam je oko 5 kg svinjske masnoce i pri tome dobijete i 3 l domace masti.Svinjsku masnocu mozete nabaviti u mesnicama i najbolja je ona s ledjnog dela jer ima najmanje mesa, a mozete naravno i svezeg gronika kupiti. U mojo porodici je tradicija da se kada se cvarci prave ili ti tope ,obavezno stavlja i gronik.Ostrim nozem odstranimo sloj koze . Isecemo masnocu na kockice priblizno iste velicine. Stavite tu slaninu isecenu na kockice u veliki lonac , ili kotlic ako imate na srednju jaku vatru. Kada se slanina i gronik pocnu polako topiti ,pocnimo sa mesanjem.

Mesaju se i tope dok ne porumene, onda sipamo malo mleka. i nastavimo sa topljenjem. Od mleka cvarci dobiju lepu boju i hrskavost. Kada se mast izbistri izvadimo gronike i cvarke pocnemo da cedimo kroz sito . U tu svrhu nam moze posluzitii i pasirka za krompir, sto ih bolje ocedimo bice hrskaviji. Gronike namazemo crvenom paprikom, prosecemo na par mesta gde stavimo komadice belog luka.Obavezno posolimo posle cedjenja .Podelite recept na fb mozda nekom zatreba.

Belanac torta

Biskvit
7 kom žumanaca
7 kašika šećera
7 kašika ulja
7 kašika mlijeka
1 paketić praška za pecivo
2 kašike kakaoa
7 kašika brašna
Nadjev
500 gr šećera (oko 25 kašika)
1 dl vode
7 kom bjelanaca
Glazura
3 rebra čokolade al one vece menaz
1/2 šoljice ulja
1/2 šoljice mlijeka
1 kašika kakaoa
2 kašike šećera


Pjenasto umutiti žumanca sa šećerom pa dodavati redom ostale sastojke i izjednačiti masu. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji oko 30 minuta na 200 stupnjeva. Skuvati šećer sa vodom u sirup. Posebno umutiti čvrst snijeg od bjelanaca i u njega lagano, uz neprestano miješanje sipati vruć šećerni sirup. Mutiti mikserom dok se ne dobije gusta glatka masa. Vruć biskvit preliti ulupanim bjelancem i izravnati mu površinu. Za glazuru sve sastojke izmiješati i na ringli lagano miješajući izjednačiti u glatku masu pa preliti preko bjelanaca.Ukrasiti po zelji.

Ko ih nije jeo za dorucak ne zna sta je dorucak

 starog hleba tanko nasecenog
2 jaja
1,5 dl mlijeka
2 kasicice vegete

Umutite jaja i po potrebi dodajte malo brašna i mlijeko da dobijete žitku masu koja se lepi na hleb,u to dodati vegetu ili zacine po zelji Pecite u masnoći dok ne porumeni s obje strane i stavljajte na papir da upije suvišnu masnoću..Podelite recept sa prijateljima na svom fb.

Domaci liker od jagoda-najbolji recept







500 gr. jagoda
1 l. rakije po želji-loza,jabukovača ili dr.
2-4 dcl meda
Jagode očistiti od peteljki i oprati.
Staviti ih u staklenku širokog grla,a ako ste sve tegle potroslili za pekmez kao ja moze i u neku bokalcic.

 preliti rakijom.
Zatvoriti staklenku i ostaviti na
tamnom mjestu da odstoji 3 nedelje
Nakon toga tekućinu procijediti i umiješati
med i ostaviti stajati još 4 nedelje


        


uz povremeno protresanje.
Podelite recept  na fb sa prijateljicama mozda nekom zatreba.Tortu sa kiselom pavlakom i sladoledom iz kesice imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE Recept za dzem bez hemije od jagoda imate OVDE
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove..Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko bez hemije imate OVDE
Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE






Jagnjetina pod sacem ima li ko je ne voli ?

Potrebano nam je oko 3kg jagnjetine ,najboje plecka i rebra,2kg krompira,crni luk,beli luk,2 do 3 sargarepe,so biber i vegeta .


Jagnjetinu iseci na srednje komade i posoliti.Ocistiti povrce iseci na vece komade ,zaciniti i staviti u namazan sac.Odgore staviti jagnjetinu politi sa pola case vode i malo ulja.Sve to poklopiti i staviti u pripremljeni zar i zagrnuti preko saca.Peci dok meso ne porumeni.

Jaja u ogrtacu predlog kako iskoristit Vaskrsnja jaja


Ako vam je ostalo jaja od uskrsa probajte ovaj recept.

Mleveno meso pomesati sa zacinima koje volite, moze i malo belog luka ako ste ljubitelj,zatim svako jaje umotati u mleveno meso a na meso obloziti okolo slaninicu tanko isecenu.
Spustiti u vrelo ulje i okretati polako dok ne porumeni.




Rolat torta

Napraviti koru od 5 belanaca, 150 gr secera. Umutiti belanca u cvrst sneg i postepeno dodavati secer.  Iseckati 150 gr lesnika . Pleh za pecenje obloziti papirom, posuti seckanim lesnicima i odozgo rasporediti umucena belanca. Susiti u rerni oko sat vremena na 150 stepeni.

U medjuvremenu skuvati kremu od lesnika odnosno skuvati tri pudinga od lesnika. Skuvani puding umutiti sa margarinom i ostaviti da se prohladi. Osusenu koru premazati kremom od lesnika i ostaviti da se ohladi. Napraviti fil na sledeci nacin : 150 ml mleka skuvati sa 10 kasika secera, 200 gr gustina, voditi racuna da ne provri. Penasto umutiti margarin sa 250 gr secera u prahu i sjedinjiti sa skuvanim kremom.Preko kreme od lesnika premazemo polovonu fila . Odozgo po duzini staviti dva gotova cokoladna rolata ,preko raspodeliti preostali fil , pa ostatak od lesnik kreme. Umutiti slag i njime premazati tortu. Dekorisati po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci sok od narandze


Dobro oprane narandze ogulite, odielite kriške i procijedite.
Recepti Sok od narančeU sok dodajte koru i zagrijte na 60-70 stupnjeva.
Recepti Sok od narančeNa toj i temp. ostavite 6-10 min, ali pazite da ne zakipe.
Recepti Sok od naranče
Procijedite k gazu, nalijte u boce i pasterizirajte kao i svaki drugi s ok.KLIK NA RECEPT ZA DOMACI SOK ZA POPRAVLJANJE IMUNITETA

Spikovano meso

Potrebno :
1 teleći biftek ili meso po izboru
150 gr dimljene slanine ,zacini po zelji


Napraviti "dzepove " na zacinjenom bifteku i u njih stavljati seckanu slaninu. Peci u pekacu oko 2h prilog krompir koji mozete peci zajedno sa mesom.

Rizi bizi sa tikvicama kao prilog ili lagani obrok za one na djeti

4 sargarepe
200gr graska
paprika jedna velika boja po zelji,paradajz sto socniji i veci,moze i jedna sargarepa sa povrcem nema greske
 tikvica
1 pileca kocka za supu (bujon)
1 manja glavica crnog luka
3-4 cena belog luka
4 sake pirinca

U dubljem teflonskom tiganju kratko proprziti luk i beli luk sa jednom kasikom maslinovog ulja i dodati sargarepu tikivice i povrce iseckane po zelji i grasak,mada ja nekad ga stavim nekad ne,na jednoj slici ga vidite na drugoj ne ,moze cak i narendane tikvice  ako hocete da decu zavarate i naliti oko pola dcl tople vode da ne zagori.(oko 10 min).po potrebi dodati jos malo vode. Na kraju dodati pirinac i jos malo sve promesati 2-3 min dok voda ne uvre i presuti u vatrostalnu ciniju za rernu. posebno u 7dcl vrele vode dodati 1 pileci bujon(kocka za supu)povrce u vatrostalnoj ciniji preliti gotovim bujonom.prekriti alu folijom ciniju i staviti u rernu na 210C oko pola sata,tj.dok voda ne ispari,ali paziti da se ne prepece,da ostane fino socno.
Sluziti kao prilog uz meso kod mene je to bilo uz pohovanu sniclu
.Recept za najlepse pljeskavice od tikvice i jaja imate OVDE 


Brza salamica


 4 oblatne 
80 dg keksa plazme u ovom slucaju 


5 dcl mleka
200 dg cokolade
jedan margarin
5 kasika scecera
jedna velika solja mlevenih orasa i jedna sitno seckanih oraha
Keks izlomiti dodati orahe i suvo grozdje, prokuvati mleko sa secerom i skinuti sa sporeta dodati mu cokoladu i margarin, i kad je smesa otopljena dodati u smesu sa keksom,Sve dobro promesati a oblatne staviti izmedju dve navlazene krpe i kad su omeksale sipati fil na njih koji ste podelili na 4 dela za 4 oblatne,urolati i ostaviti da se stegne.




Pasulj posan -za Badnji Dan

Potrebno je:
300gr pasulja 


2 glavice crnog luka, 
malo soli
1 kašika aleve paprike
2 kašike brašna
150ml ulja
Priprema:
Pasulj oprati i staviti da se kuva u šepri sa vodom Dodati malo soli i 50ml ulja. Kuvati 90 minuta ili dok u šerpi ne
ostane malo vode.Luk iseckati i propržiti na 100ml ulja. Dodati brašno i alevu papriku a zatim pržiti još 3 minuta. Ovim preliti kuvani pasulj a zatim ga
preručiti u tepsijui zapeći u rerni na 180 stepeni tridesetak minuta.Podelite recept sa prijateljima na fb ide badnje vece mozda nekom zatreba.


Ukusne medene stanglice ,tope se

1 jaje umutiti sa 3 kasike masti da bude penasto. Zatim dodati 3 dobre kasike meda,3 kasike mleka, kasikicu sode bikarbone i pola kesice praska za pecivo. U serpu se stavi 150 gr secera da se otopi ,karamelizuje. U tu vrelu smesu se postepeno dodaje 450gr brasna i predhodno napravljenu smesu. Mesati varjacom,istresti na dasku i dok je mlako razvuku se tri kore. 

Peci u rerni. Napomena: testo treba sto pre razvuci,jer kada se ohladi tesko se razvlaci. Fil napraviti na sledeci nacin: 200 margarina umutiti , dodati 200gr secera u prahu i vanil secer. Tri decilitra mleka skuvati sa dve kasike griza. Kada se ohladi spojiti sa predhodnom smesom i u to iscediti pola limuna. Izmutiti dobro. Svaku koru premazati filom,a gornju samo glazurom.Podelite recept na svom fb mozda nekom zatreba.

Pogacica svecana

Uskrsnja pogaca
Potrebno vam je: 200 ml mleka, 40 gr kvasca, kasikica secera, kasikica soli, 3 kasike secera, kesica vanil secera, 150 ml ulja, vode po potrebi, 3 jajeta, kilogram mekog brasna,  250 gr margarina ,  150 gr suvog grozdja i 150 gr suvih kajsija, jaje za premazivanje.
U mleko staviti kasicicu secera, izmrviti kvasac i ostaviti da nadodje. U posudu za mesanje penasto umututi jaja dodajuci jednu po jednu kasikicu secera. Zatim dodati so, ulje, vanil secer i kvasac. Postepeno dodavati brasno , pa umesiti glatko testo (po potrebi dodavati vode). Ostaviti da testo nadodje. Nadoslo testo podeliti na tri dela , premesiti, pa ostaviti ponovo testo da nadodje. Narasle jufke razvuci oklagijom i premazati omeksalim margarinom.

Posuti suvim grozdjem i seckanim kajsijama, a zatim uviti u duze i tanje rolate . Prekrstiti rolate u pletenicu .Od gore ukrasiti po zelji a mozete i ostaviti samo tako,Ovo ima sare jer je modla takva u kojoj je pecena. Staviti u podmazan pleh ili modlu. Premazati ih umucenim jajetom I peci u zagrejanoj rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

šalša UMAK =za sve vrste testenina,za pice, za meso sa rostilja,za pomfrit........

3 kg zrelog paradajza (mesnatih)
500 g sitno nacjeckanog crvenog luka
10 češnjeva bijelog luka
origano
peršin
celer
bosiljka
1 kasika soli
2-3 kasike šećera
biber (po želji)
1 dcl ulje za prženje
1.

paradajze oprati, uroniti u kipuću vodu pa u hladnu uroniti i oguliti.
2.
Sjemenke i tekućinu ocijediti a meso izrezati na kockice.
3.
Luk izrezati i popržiti na ulju da postane staklasto.

4.
Dodati paradajz, promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se paradajzi ne raskuhaju,
5.
Dodati začine po vlastitom ukusu. Osobito pripaziti na šećer i sol jer ovise o slasti paradajza
6.
Kratko nakon dodavanja začina prokuhati i nalijevati u bočice.
7.
Ukoliko bočice nisu zatovorene hermetičkim čepom pa prohlađenu šalšu valja uliti u grlo bočice maslinovog ulja kako bi se produžio vijek trajanja šalše.

Otvorenu šalšu obavezno držati u hladnjaku.
šalšom možete začiniti odreske mesa s roštilja ili kuhano meso. Tjestenina svih vrsta i pizze svih vrsta a deca je obozavaju i uz pomfrit ja licno najvise uz spagete .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept