Da bi dobili kilogram cvaraka potrebno vam je oko 5 kg svinjske masnoce i pri tome dobijete i 3 l domace masti.Svinjsku masnocu mozete nabaviti u mesnicama i najbolja je ona s ledjnog dela jer ima najmanje mesa, a mozete naravno i svezeg gronika kupiti. U mojo porodici je tradicija da se kada se cvarci prave ili ti tope ,obavezno stavlja i gronik.Ostrim nozem odstranimo sloj koze . Isecemo masnocu na kockice priblizno iste velicine. Stavite tu slaninu isecenu na kockice u veliki lonac , ili kotlic ako imate na srednju jaku vatru. Kada se slanina i gronik pocnu polako topiti ,pocnimo sa mesanjem.
Mesaju se i tope dok ne porumene, onda sipamo malo mleka. i nastavimo sa topljenjem. Od mleka cvarci dobiju lepu boju i hrskavost. Kada se mast izbistri izvadimo gronike i cvarke pocnemo da cedimo kroz sito . U tu svrhu nam moze posluzitii i pasirka za krompir, sto ih bolje ocedimo bice hrskaviji. Gronike namazemo crvenom paprikom, prosecemo na par mesta gde stavimo komadice belog luka.Obavezno posolimo posle cedjenja .Podelite recept na fb mozda nekom zatreba.