Za vreme Jugoslavije madjarica i medena pita su bile obavezne za sve praznike,pogotovo za slave.Sad ih retko vidjam po proslavama,uglavnom su ih zamenile neke brlje sa keksom ,bez puno muke .Kod mene su i danas obavezni i za Bozic i Slavu .
MADJARICA
Kore
MADJARICA
60 dkg glatko brašno 10dkg masti
20 dkg šećera 1 kom prašak za pecivo 2 kom jaja 5 kasika mlijeko
Krema
20 dkg šećera kristal 1 l mlijeko 6 kasika glatko brašno
20 dkg šećera kristal 1 l mlijeko 6 kasika glatko brašno
5 dkg kakao 15 dkg margarin 10 dkg šećer u prahu
Čokoladna glazura
3 kasike šećera 3 kasike vode 10 dkg čokolade 8 dkg margarina
3 kasike šećera 3 kasike vode 10 dkg čokolade 8 dkg margarina
Za kore umijesiti tijesto i ostaviti ga 10ak min da stoji podijeliti ga na 4 ili više dijelova i ispeći kratko da ostanu svijetle boje za kremu kristal šećer otopiti do tamno smeđe boje zaliti mlijekom i kuhati dok se karamel skroz ne otopi brašno umutiti sa par kasika mlijeka i dodati u mlijeko i karamel kuhati dok ne dobijemo gustu kremu pa ohladiti margarin,šećer u prahu i kakao skupa izmikasat pa dodavati kasiku po kasiku u ohlađenu kremu kremom namazati kore
a na vrh preliti glazuru za glazuru otopiti šećer u vodi dodati čokoladu te na kraju margarin
a na vrh preliti glazuru za glazuru otopiti šećer u vodi dodati čokoladu te na kraju margarin
MEDENA PITA
50 g meda
150 g šećera
30 g maslaca ili margarina
8 kasika mleka mleka
500 g brašna
2 jaja
1 kasicica soda-bikarbone ili kupite gotove kore nisu skupe a fino su mekane
fil
800 ml mlijeka
4 kasike griza
1 kasika gustina
100 g šećera u prahu
250 g maslaca ili margarina
Na laganoj vatri otopite med, šećer i maslac.
Smjesu pomiješajte s brašnom kojem ste dodali sodu b. i jaja. Izradite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na 3 dela i svaki deo razvaljajte te ispecite na obrnutoj strani lima na 150 stupnjeva oko 10 minuta. Za fil stavite mlijeko da ukuva.
Ukuvajte griz i gustin u mlijeko.
Pustite da se ohladi. U hladno umiksajte šećer u prahu i margarin.
Pripremljenom kremom punite kore
. Kolač mora malo odstajati kako bi kore upile kremu i kolač postao mekan,prelijte pitu čokoladnom glazurom.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba sezona je praznikaRecept za najlepsu kremastu salatu za slave sa pecenim paprikama imatte OVDE
Smjesu pomiješajte s brašnom kojem ste dodali sodu b. i jaja. Izradite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na 3 dela i svaki deo razvaljajte te ispecite na obrnutoj strani lima na 150 stupnjeva oko 10 minuta. Za fil stavite mlijeko da ukuva.
Ukuvajte griz i gustin u mlijeko.
Pustite da se ohladi. U hladno umiksajte šećer u prahu i margarin.
. Kolač mora malo odstajati kako bi kore upile kremu i kolač postao mekan,prelijte pitu čokoladnom glazurom.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba sezona je praznikaRecept za najlepsu kremastu salatu za slave sa pecenim paprikama imatte OVDE
Recepte za 10 starinskih slavskih kolaca imate OVDE
ovde imate recept za najlepsi praznicni rolat