- Testo:
- 3 dl mlakog mleka
- 1 kasika secera
- 40 g svezeg kvasca
- 1 kasika masti ili
- 1 dl ulja
- 2 jajeta
- korica limuna
- oko 700 g brasna
- Fil:
- za svaku strudlu po 200 g mlevenih oraha ili maka
- malo mleka
- po zelji secera
- Premaz:
- 1 zumance
- malo ulja ili otopljene masti
1. U mlako mleko staviti secer i kvasac i sacekati desetak minuta.
2. Dodavati redom sastojke i uz dodavanje brasna umesiti glatko testo. Testo treba da je mekano.
3. Prekriti ga krpom i ostaviti 30 minuta.
4. Podeliti testo na tri jufke i svaku rastanjiti u pravougaonik. Premazati svaku koru uljem i naneti fil po zelji.
5. Umotati strudlu i slagati u nauljen pleh.
6. Ostaviti strudlu da kisne dok ne napuni pleh, a to je oko 30 minuta.
7. Premazati uljem ili mascu i umucenim jajetom te peci na 22o stepeni.
8. Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180 i peci dok se strudla ne zarumeni.
9. Treba bar 30-35 minuta pecenja, ali sve zavisi od rerne.
10. Izvaditi strudlu iz pleha, uviti u cistu krpu i prohladiti te seci.
11. Fil pravite po zelji od maka, oraha, rogaca ili dr. U malo mlakog mleka prokuvati mak ili orahe sa mlekom Posluživanje Ja sam strudlu pravila sa uljem i mekana je nekoliko dana. Cuvati je uvijenu u alu foliju i seci po potrebi.