Jednostavan recept za Barbie tortu, za mame i njihove male princeze. Sva mudrost je u ukrašavanju, zato mašti na volju.
Biskvit
5-6 jaja
5-6 kasika šećera
1 dcl ulja
5-6 kasika brašna
Krema
4 žumanjka
20 dag šećera
1-2 kasike brašna
1/2 litre mlijeka
25 dag mljevenih oraha
10 dag čokolade za kuhanje
25 dag maragarina
Za ukrašavanje
1/2 litre slatke pavlake
1 kremfiks
boje prehrambene u zavisnosti kakva zelite da vam bude torta
Biskvit Izradite pjenasto jaja sa šećerom. U smjesu polako dodajte ulje. Polagano umiješajte brašno. Pecite u tepsiji (na papiru za pečenje) srednje veličine na 180 stupnjeva C. Kad se biskvit ohladi izrežite ga na kocke (ne presitno). Krema Žumanjke i šećer pjenasto umutite, te dodajte brašno i malo mlijeka. Smjesu ukuhajte u mlijeko, te miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. U još vruću kremu umiješajte čokoladu za kuhanje i orahe. Ostavite da se ohladi. Margarin pjenasto umutite, te ga dodajte u ohlađenu kremu. U kremu pažljivo umiješajte kocke biskvita (nemojte previše gnječiti). Oblikovanje torte U kalup obložen alu folijom (ja sam koristila ciniju oblu jer mi je najsličniji obliku krinoline – Barbikine suknje) istresite kremu, poravnajte i malo pritisnite, te ostavite da se potpuno ohladi.stresite biskvit iz “kalupa” na tacnu na kojoj ćete servirati tortu, i skinite alu foliju. Dobili ste Barbikinu “suknju”, naravno uz male korekcije. Kako bi Barbika ipak imala tanak struk, nožem stanjite i oblikujte gornji dio suknje.Tanjim špicastim nožem u sredini “suknje”napravite rupu, u koju ćete staviti Barbiku. Novu Barbiku oslobodite odjeće, a njene noge do pola bedara zamotajte u prozirnu foliju. Utaknite Barbiku u “suknju”, ali samo do polovice bedara. Izradite slatku pavlaku uz dodatak kremfiksa u boji koju zelite ,tu pustite masti na volju kod saranja,nije cudno da prvi put ne bude predivno nasarana ali deca se svakako oduseve,vec drugi treci put izgleda predivno.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekoj mami zatreba.