500 gr smrznutog ili svezeg graska
2 sup.kasike ulja)ili mozete ga inace praviti i sa 1 sup.kasika maslaca
3-4 cena belog luka jedna sargarepa ali moze i bez nje,ja je stavim zbog dece ponekad
so po ukusu
Staviti grasak da se kuva u malo vode (da predje 1 prst preko graska) kad provri dodati soli i jedan veci cen belog luka isecen na par delova.i sargarepu ako je mislite stavljati mada mozda je iskreno lepsi bez nje. Kad je grasak skuvan (oko 15-20 minuta) procediti ga i ostaviti oko 150 ml vode u kojoj se kuvao da bi mogli razrediti pire na zeljenu gustinu. U procedjen grasak odmah dodajte 100 ml vode u kojoj se kuvao i stapnim mikserom ga usitnite toliko da se ljuskice ne mogu osetiti a po potrebi dodajte jos vode.
2.
Zagrejte ulje, dodajte sitno seckani beli luk (najbolje protisnut kroz cediljku) odmah za njim dodajte pire od graska, mesajte par minuta i dosolite po ukusu.
Kolicinu belog luka prilagodite svom ukusu ali sto se on vise oseti to je grasak ukusniji ali nemojte ni preterati.
3.
Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE