Jednostavan recept za Barbie tortu, za mame i njihove male princeze. Sva mudrost je u ukrašavanju, zato mašti na volju.
Biskvit
5-6 jaja
5-6 kasika šećera
1 dcl ulja
5-6 kasika brašna
Krema
4 žumanjka
20 dag šećera
1-2 kasike brašna
1/2 litre mlijeka
25 dag mljevenih oraha
10 dag čokolade za kuhanje
25 dag maragarina
Za ukrašavanje
1/2 litre slatke pavlake
1 kremfiks
boje prehrambene u zavisnosti kakva zelite da vam bude torta
Biskvit
Izradite pjenasto jaja sa šećerom.
U smjesu polako dodajte ulje.
Polagano umiješajte brašno.
Pecite u tepsiji (na papiru za pečenje) srednje veličine na 180 stupnjeva C.
Kad se biskvit ohladi izrežite ga na kocke (ne presitno).
Krema
Žumanjke i šećer pjenasto umutite, te dodajte brašno i malo mlijeka.
Smjesu ukuhajte u mlijeko, te miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
U još vruću kremu umiješajte čokoladu za kuhanje i orahe. Ostavite da se ohladi.
Margarin pjenasto umutite, te ga dodajte u ohlađenu kremu.
U kremu pažljivo umiješajte kocke biskvita (nemojte previše gnječiti).
Oblikovanje torte
U kalup obložen alu folijom (ja sam koristila ciniju oblu jer mi je najsličniji obliku krinoline – Barbikine suknje) istresite kremu, poravnajte i malo pritisnite, te ostavite da se potpuno ohladi.stresite biskvit iz “kalupa” na tacnu na kojoj ćete servirati tortu, i skinite alu foliju. Dobili ste Barbikinu “suknju”, naravno uz male korekcije. Kako bi Barbika ipak imala tanak struk, nožem stanjite i oblikujte gornji dio suknje.Tanjim špicastim nožem u sredini “suknje”napravite rupu, u koju ćete staviti Barbiku. Novu Barbiku oslobodite odjeće, a njene noge do pola bedara zamotajte u prozirnu foliju.