POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Ukrasna koprivica-razmnozavanje

Mali zeljasti zbun,vrlo dekorativnih sarenih listova i u vise boja. Naraste do 30 cm. visine.
Doba cvetanja:Cveta u toku leta,ali cvetovi nisu ni blizu tako dekorativni,pa ih je bolje odstraniti dok su jos u pupoljku.
Miris biljke: nema poseban miris.
Preporuka: Najbolje je saditi na otvorenim povrsinama ispred cetinarskih zbunova gde njihov kolorit dolazi do punog izrazaja. U velikim        bastenskim saksijama modernim bastama daje izlged patine.
Svetnost i pozicija: Gaji se na polusenovitim pozicijama. Postoje i neki varijeteti koji podnose i jako sunce.
Temperatura: Vrlo je toploljubiva biljka. Treba je gajiti na temperaturama iznad 13 stepeni c.
Presadjivanje: Sadi se u tesetni supstrat u velike bastenske saksije,kao kombinacija u zardinjerama ili otvorenim cvetnim lejama. Ako je sadite na otvorenom obavezno dodajte treset u zemlju i neko sporootpustajuce djubrivo.
Orezivanje: Orezivanje u ranoj fazi pojacava bokorenje buljke i cini zbun kompaktinijim i lepsim. Kada se pojave cvetni pupoljci,treba ih odstraniti,i ovo je jedan od vidova orezivanja kojim se pospesuje dalji rast i grananje biljke. 

Razmnozavanje: Razmnozava se vrsnim reznicama u pesku na temperaturama iznad 20 stepeni. Vrlo je jednostavna za ozivljavanje. Brzo napreduje u odgovarajucim sulovima tako da cete gotove biljke za sadnju imati za mesec dana. Zalivanje: Ne zalivajte je hladnom i hlorisanom vodom jer je osetljiva na trulez korena. Moze da izdrzi krace susne periode, ali je generalno treba zalivati umereno i redovno. Prihrana: Uz prihranu vodorastvorljivim djubrivima kolir boja ce postati intenziviniji,koristite djubriva kombinacije 15::11:29.Ako su prejaka djubriva,moze biljke prevesti u potpuno zelene.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept