POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Prkos -rezancici-tuzni kad nema sunca-nega i razmnozavanje

Prkos, poznat i pod nazivom rezancici je veoma otporna baštenska biljka. Prkosi svim vremenskim, ali i drugim nepovoljnim uslovima. Cveta neprekidno, od juna do prvih mrazeva. Cvetovi prelepih boja se otvaraju na suncu i unose vedrinu u eksterijer doma.
Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia
Cvetovi prkosa su jednostruki ili puni, u raznim bojama: beli, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, a same latice talasaste ili ravne. Preko noći i kada je oblačno cvetovi se zatvaraju.
Prkos ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće. Poraste u visinu od 10 do 15 santimetara.
Povoljno vreme za sađenje prkosa, iz semena ili sadnica su mart i april. Sadi se u kamenjare, cvetne gredice, ili u cvetne leje u vrtovima. Na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima može da se gaji i u saksiji, žardinjeri, sandučiću.
Prkos ne zahteva plodno zemljište. Najbolje uspeva na sunčanom svetlom mestu, na peskovitom i dobro drenažnom zemljištu. Ako se sadi u posude, treba da se obezbedi dobra drenaža, na dno postave komadići cigle i kamenčići sa peskom.

Prkos se razmnožava semenom. Seme se baca na zemlju, a zatim se tako posejano seme prekrije tankim slojem zemljišta i zalije. Nakon nekoliko dana pojavljuju se izdanci koji se malo razređuju kada porastu. Ova biljka se i sama razmnožava. U vrtu gde padne seme, koje može da preživi zimske uslove, prkos će nići i sledeće godine samo malo kasnije, tek u maju. Ako neko želi da iskoreni ove biljke nastaje mali problem, jer jako osipaju seme, i potrebno je nekoliko godina da se iskorene do kraja. Zalivanje prkosa je retko, eventualno preko leta za vreme velikih vrućina.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept