POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Lekovitost jorgovana -bol u plucima ,u ledjima,bronhitist i mnoge druge boljke.-caj i tinktura


Da biste smirili artritis, osteoartritis, bol u leđima, potrebno vam je 3 provcetale grane belog jorgovana, ulijte 0,5 litara proključale vode, ostavite 3 dana u frižideru, procedite i uzmite 1 kašiku 3 puta dnevno pola sata pre obroka 45 dana. Nakon 3 meseca pauze, ponovite proces. Pošto je period cvetanja jorgovana kratak, savetuje se da ga osušite za kako biste duže mogli da ga koristite. 

Bronhitis možete da lečite i tinkturom jorgovana. Napunite teglu cvetom jorgovana i ulijte votku do vrha. Držite 10 dana ja tamnom mestu na sobnoj temperaturi, a zatim svako veče rastvorite 30 ml u šolji vrućeg čaja. Pijte rastvor u malim gutljajima 3 dana. Čuvajte čvrsto zatvoreno.
 Čaj od jorgovana će vas osloboditi zubobolje. Potrebna vam je suva ili sveža grančica jorgovana sa 3-6 listova, ulijte 1 l vode, prokuvajte nekoliko minuta poklopljeno, procedite i za 5-10 minuta pa isperite usta.
Tinktura cvetova jorgovana koristi se za reumu, taloženje soli i suve pete. Suve cvetove sipajte u razmeri 1:10 sa alkoholom i držite 8-10 dana u zatvorenoj posudi, zatim uzimajte 30 kapi 2-3 puta dnevno i istovremeno stavljajte obloge na upaljeno mesto. Na proleće gusto napunite posudu cvetovima jorgovana i dopunite sa 40% votkom. Ostavite na 2 nedelje na toplom mestu. Ovu tinkuru možete da koristite za masažu zlobova ili, ukoliko ste prehlađeni, rastvorite 20-30 kapi u pola čaše vode.
 U narodnoj medicini, tinktura od jorgovana se koristi kada vam odzvanja u ušima, kašalj, bol u stomaku, dijareju i kao pomoć kada patite od kamena u bubregu. Uzmite 1 kašiku suvih cvetova i prelijte šoljom kipuće vode, procedite nakon 15-20 minuta pa popijte 3-4 puta dnevno.
Bol u plućima i grlu - Pomešajte u jednakoj meri suve listove jorgovana i cvetove kantariona. Napunite dve trećine tegle od litar i ulijte votku do kraja. Ostavite da odstoji nedelju dana. Uzimajte 2 kašike dnevno pre obroka.
 Kontraindikacije: Kada uvedete lečenje jorgovanom, morate da vodite računa jer još nije sigurno koliko oporavak traje. Poznato je, na primer, da je tinkruta cvetova jorgovana kontraindikovana kod amenoreje - dugog kašnjenja menstruacije kod žena. Iako se jorgovan koristi kod nekih upalnih bolesti bubrega, ne sme da se koristi kod hronične bubrežne insuficijencije. Znajte da su cvetovi jorgovana otrovni u velikim količinama i bolje je koristiti lišće i pupoljke. Pre svakog korišćenja posavetujte se sa lekarom.Vreme je jorgvana podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom bude od koristi .Kkako da sami kuci napravite rastvor koji koriste cvecari za divno bujanje biljaka imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept