Postoji vise nacina da se pravi alva ,probala sam cokoladnu i odusevila me,sad sam probala ovu sa orasima ,recept je sledeci
250 g margarina
100 g brasna
½ kg secera
malo vanilin secera ,po ukusu
300 ml vode
50 g iseckanih oraha,moze i jace ako ste ljubitelj
250 g margarina
100 g brasna
½ kg secera
malo vanilin secera ,po ukusu
300 ml vode
50 g iseckanih oraha,moze i jace ako ste ljubitelj
Margarin otopiti na smanjenoj temperaturi, dodati brašno i uz mešanje pržiti do zlatno – braon boje oko desetak minuta. U isto vreme (na drugoj ringli) staviti u manji sud 100 g šećera i staviti da malo pregori (paziti da ne izgori).Pregoreli šećer naliti sa 100 ml vode i kuvati dok se šećer ne otopi.Ostalu količinu šećera naliti sa 200 ml vode i staviti da provri.
Smanjiti temperaturu i kuvati 3 min.Dodati iseckane orahe, šerbet vanilin šećer i kuvati još 3 min. Šećerni sirup pažljivo dodavati uprženom brašnu (uz mešanje) i kuvati dok masa nepostane gusta tj. dok se masa neuhvati na kašiku kojom mesamo.Alvu ostaviti da se 10 min. prohladi, a zatim kašikom nakvašenom uljem uzimati manje komade, redjati na tacnu za serviranje ili ako imate modle po želji posipati šećerom u prahu mlevenim orasima ili bademima i služiti.
recept poslala Anica Biberdzic