800 g Brašno
1 ipo kašičica soli
2 kašike rastopljene masti (ne sme biti vruća)
1/2 l topla voda
500 g ociscenog spanaca
600g feta sira
2 jaja
1/2 kašičice bibera
1 kom mladi luk
Oko 800 g brašna, 1 ipo kašičica soli, pola litre tople vode i dve kašike masti. To sve sjedinjiti do momenta kada dobijete meku, ali nelepljivu loptu. Testo ne sme da se lepi ni za ruke ni za radnu površinu. "Loptu" prebaciti na sto i još malo domesiti, a zatim je podeliti u dve jufke. Oklagijom jufke rastanjiti na što pravilnije krugove debljine prsta. Rastopljenom mašću premazati jufke odozgo i ostaviti ih da miruju pola sata.
Priprema nadeva Oko 500 grama spanaća obariti, a zatim ga doooobro ocediti. Isitniti ga i njemu dodati jedan, sitno seckani, mladi luk. U to dodati oko 600 g feta sira i/ili drugog sira po želji, dva jajeta i malo bibera. Sve dobro sjediniti. Razvlacenje kora Sada polako prstima, prvo šakama u visu, ravlačite jufku od sredine prema krajevima na sve strane. Zeljena debljina testa je - papir, flis papir, :) no nemojte očajavati ako iz prvog puta ne uspe. Kada ste razvili dovoljno, pritom pazeći da se testo ne pocepa, krajeve odsecite nožem, duž celog kruga. Najbolje bi bilo, ako ste dovovljno vešti ili hrabri, da krajeve pažljivo kidate, namotavajući ih oko prstiju. Na taj način je najbolje odvojen debeo, suv kraj od ostatka testa. Moja majka ima manji sto, pa razvuce testo da pada sa stola, onda je ovo "odsecanje" krajeva mnogo lakše. Filovanje kora Poprskajte otopljenom mašću nasumično celu koru. Nemojte štedeti na masnoći, na kraju, kada se pita ispeče, lako možete iscediti mast nakrivljujući tepsiju. Zatim, isto tako nasumično bacajte fil po kori, dok ne bude ravnomerno prekrivena cela kora. Ne zaboravite da ne smete mazati koru filom, već fil razbacati po njoj. Kada ste to uradili, onda pažljivo, uz pomoć stolnjaka zavite rolat do polovine kore, a potom to isto uradite i sa druge strane. Nežno i polako savijte veliki rolat u slovo U i prebacite u tepsiju.Sve isto ponovite sa drugom jufkom i odmorite zajedno sa pitom. :) pre pečenja premažite pitu sa malo ulja, ali vodite racuna da je ne pritiskate. Sto vise vazduha ostane u rolatima, to ce se testo lepse ispeći i razabrati. Ne zaboravite da uključite rernu da se greje. Na kraju, pitu stavite u vruću rernu i pecite je na 180 stepeni sa ventilacijom, oko sat vremena. Na pola pečenja preliti sa šoljom (za čaj) hladnog mleka i vratiti u rernu. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.