Potrebno je:
- 400 g pasulja (tetovca)
- 1 kg luka crnog
- 3 slatke paprike
- 200 g svinjske masti
- 4 kobasice
- 1 kašika biljnog začina
- 1 kašika slatke tucane paprike
- 2 srednje rendane šargarepe
Pasulj očistiti i oprati, sipati ga u lonac, dodati vodu i staviti na vatru da provri. Dva puta vodu promeniti kada provre, trećeg puta nalijemo vodu u pasulj, 1-2 glavice luka crnog narežemo sitno i stavimo da se kuva. Kuvati pasulj najmanje dva do tri sata, (sve zavisi od pasulja koje je sorte i kakav je).Kada je pasulj skuvan, procediti ga od vode (vodu ostaviti 2-3 dl.).
Luk narezati na režnjeve i šargarepu narendati dodati svinjsku mast (ako je posan pasulj dodati ulje) i dinstati da se luka lepo uprži i postane staklast.Upržen luk sa šargarepom posolimo dodamo biljneg začina, tako isto i pasulj posolimo po ukusu i dodamo biljneg začina.
U tepsiji ređati red pasulja pa red uprženog luka sa šargarepom i sve tako nastaviti dokle ima luka i pasulja. Vodu iz pasulja što smo ostavili dodati u tepsiji preko pasulja, kašikom prodrmati da se voda lepo sa pasuljem sjedini.Kobasice recnuti na nekoliko mesta i poređati po pasulju, a između njih očišćenu slatku papriku. Zagrejati rernu na 200'C staviti tepsiju sa pasuljem i kobasicama i peći oko 30 minuta.Napraviti zapršku od masti i tucane slatke paprike, i preliti preko zapečenog pasulja. Vratiti nazad u rernu još 10-tak minuta. Služiti toplo uz paradajz salatu i ljutu papričicu.Prebranac pasulj je jelo koje može biti i posno i mrsno pripremljen. U ovom slucaju je mrsan jer sam stavila kobasicu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.