POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Starinski ajvar samo od paprike


30 kg Crvene mesnate paprike 1,5 litra Zejtina 200 grama So 50 grama Esencija
Ispeci (ispeckati) papriku na plotni sporeta i staviti u serpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljustiti papriku (odbaciti drsku i semenke) i staviti je u plasticni buskasti dzak za krompir ili djerdjive da se ocedi preko noci (najbolje se cedi u plasticnim dzakovima). Sutradan samleti ocedjenu papriku u masini za mlevenje mesa ili nekom elektricnom aparatu.


Staviti serpu na sporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promesati. Prziti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jacine vatre uz stalno mesanje. 

Pri kraju przenja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mesati jos 10-tak minuta (moze i duze dok se ne zavrsi proces uprzavanja).
 Ajvar je gotov kada vidite da kada provucete kutlacu po dnu serpe iza nje ostaje trag (u toku pecenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne). 

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i ciste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom (po zelji).Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba. Recept za  najbolju zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za papriku punjenu kupusom po starinski bez hemije  imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept