Tortilje kupiti ili napraviti sam recept za tortilje je ako se odlucte sami da pravite sledeci
Da biste napravili 24 tortilje potrebno vam je
: četiri šoljice brašna, kašičica soli,
dve kašičice praška za pecivo,
dve kašike masti ili putera,
1 i po šoljica mlake vode.
U veliku posudu sipajte brašno, so i prašak za pecivo, zatim dobro promešajte ove sastojke. U smesu dodajte mast ili puter i mesite prstima dok se sve ne izjednači. Sipajte vodu i nastavite da mesite. Kada dobijete testo koje se ne rasipa, izvadite ga iz posude, stavite na površinu koju ste prethodno posuli brašnom i mesite nekoliko minuta dok ne postane dovoljno elastično.
Testo podelite na 24 jednaka dela. Od svakog dela napravite lopticu. Koristeći oklagiju koju ste posuli brašnom, kao i površinu na kojoj ćete raditi, razvijajte svaku lopticu u tortilju. Tortilju stavite na zagrejan tiganj i pecite je dok ne postane hrskava, a zatim je okrenite na drugu stranu. Ispečene tortilje stavite u posudu (najbolje keramičku) i poklopite ih ili prekrijte krpom. Ponovite postupak i sa preostalim tortiljama.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Punjenje moze po zelji,mozete ih zapeci puniti sa raznim filovima,ma svasta.Ovaj put ja sam ih pravila kao sendvice klincima-
: četiri šoljice brašna, kašičica soli,
dve kašičice praška za pecivo,
dve kašike masti ili putera,
1 i po šoljica mlake vode.
U veliku posudu sipajte brašno, so i prašak za pecivo, zatim dobro promešajte ove sastojke. U smesu dodajte mast ili puter i mesite prstima dok se sve ne izjednači. Sipajte vodu i nastavite da mesite. Kada dobijete testo koje se ne rasipa, izvadite ga iz posude, stavite na površinu koju ste prethodno posuli brašnom i mesite nekoliko minuta dok ne postane dovoljno elastično.
Testo podelite na 24 jednaka dela. Od svakog dela napravite lopticu. Koristeći oklagiju koju ste posuli brašnom, kao i površinu na kojoj ćete raditi, razvijajte svaku lopticu u tortilju. Tortilju stavite na zagrejan tiganj i pecite je dok ne postane hrskava, a zatim je okrenite na drugu stranu. Ispečene tortilje stavite u posudu (najbolje keramičku) i poklopite ih ili prekrijte krpom. Ponovite postupak i sa preostalim tortiljama.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Punjenje moze po zelji,mozete ih zapeci puniti sa raznim filovima,ma svasta.Ovaj put ja sam ih pravila kao sendvice klincima-
- tortilja, 4 komada za 4 sendvica
- luk, 1 glavica
- češnjak, 3 češnja
- tikvice, 2
- paprika, 2 svježe
- rajčica, 4 mini
- kukuruz, 280 g iz konzerve
- maslinovo ulje, 2 žlice
- sojin jogurt, 100 ml ili sojinog vrhnja
- čili papričica, 1/2 žličice mljevene
- peršin, 1 žlica sjeckani
- sol i papar i dva marinirana ili grilobvana sampinjona
- Upute po koracima:
- Tikvice i paprike operemo, očistimo i narežemo na kockice. Mini rajčice operemo i narežemo na četvrtine. Kukuruz iz konzerve ocijedimo.U principu povrce moze po zelji,tu nema geske.
- U posebnu zdjelu dodamo sojin jogurt ili vrhnje, protisnuti češnjak, nekoliko kapi maslinovog ulja, mljevenu čili papričicu, prstohvat soli te dobro izmiješamo.
- Na vrućem maslinovom ulju popržimo sitno sjeckan luk i pirjamo dok ne opusti.
- Zatim dodajemo narezane tikvice i papriku, kukuruz iz konzerve začinimo solju i paprom, pirjamo još 2-3 minute, maknemo sa vatre.dodamo sampinjone seckane
- Tortilje kratko ugrijemo u tavi ili mikrovalnoj pećnici i još tople, s jedne strane premazujemo pripremljenim umakom od soje i posipamo svježe sjeckanim peršinom.
- Zatim svaku punimo pripremljenim nadjevom od povrca i sa nekoliko krišaka mini rajčice.
- Tortilje savijamo u željeni oblik te savijeni dio probodemo čačkalicom kako bi zadržale oblik sendviča.Ja sam gore stavila paradajz tj zatvorila sam riupice sa njim da ne bi klincima slucajno iscurio fil.deca su to Poslužimo tople.