Recept za domaci sok od sljiva--odlican za probavu
1 kg šljiva
4 l vode
20 dag šećera
2 male kasicice limunske kiseline
Šljive oprati, očistiti od koštica prepoloviti ili na četvrtine, Kuhajte ih u 2 l vode dok ne omekšaju, nekih cca 30 minuta ovisi kuhate li na plinu ili struji.. nakon toga ih sameljite na stroju (u blenderu ili multipraktiku). Nakon toga procijediti kroz gazu ili cjediljku.
Dodati šečer ( dodala sam 20 dag a vi ako volite satki sok možet i do 1/2 kg i), limunsku kiselinu i procijeđeni sok u kojem su se kuhale šljive (na gazi ostanu komadići šljive), ostatak vode od 2 litre I to je ukupno je 4 l te ponovno zakuhajte 10-15 minuta.
Ulijte toplo još vruce u staklene zagrijane prethodno dobro oprane boce (u pećnici). Sok se nevjerojatno brzo potroši..Ali ako želite sačuvati za zimu pastrizirajte ga ako cete ga brzo popiti dovoljno je samo ovo.
Pasterizacija je postupak u kojem se napunjene boce ili staklenke zagrijavaju u zatvorenoj posudi s vodom ili u pećnici štednjaka. Staklenke se napune, zatvore i slože u lonac . Pri tom se one ne smiju međusobno dodirivati. Kako bi se izbjeglo dodirivanje boce ili staklenke jednostavno omotamo kuhinjskom krpom. Zatim dolijemo vode koja dopire do 3/4 boce i poklopimo lonac. .
Lonac zagrijavamo dok ne zavrije. Kad zavrije, odmah maknemo boce tj.staklenke i pokrijemo ih cebetom ili debelim peskirom kako bi se postepeno hladilo.
Ovako se uništavaju mikroorganizmi odgovorni za kvarenje hrane, a i staklenke se dobro hermetički zatvore.. U cebetu držati skroz dok se ne ohladi (obićno dan i noć a nekad i do 48h)
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE