POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Vreme je za dan i noc-sadnja i nega

dan i noc gajenje i nega
Dan i noć, latinski naziv (Viola tricolor) ili maćuhica, trobojna ljubičica, sirotica… je biljka iz porodice ljubičica, latinski naziv (Famillia Violaceae).
Gaji se kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Zeljasta je sa tankim razgranatim stablom.
Listovi su srcoliki i mesnati a cvetovi obično pojedinačni sa dugačkim drščicama. Vršni cvetovi su tamniji, bočni svetlijih nijansi, a donji delovi obično svetlo žuti. Otud I ime – trobojna ljubičica. Raste u visinu od 20 do 30 cm.
Ovo popularno baštensko cveće, cveta skoro cele godine, mora se pažljivo negovati i štititi od vlage.Period cvetanja zavisi od toga kada ste posadili biljku. Ako biljku posadite u jesen, dan i noć će cvetati sa pauzom tokom zimskih dana. Da bi ste produžili vreme cvetanja, savetuje se redovno uklanjanje svenulog lišća i cvetova.

Ako dan i noć sadite u proleće, cvetaće do leta.Dan i noć je biljka je otporna na hladnije vremenske uslove, ali dobro uspeva na sunčanim i polusenovitim lokacijama. Ne škode joj hladnoća i niže temperature. Zemljište u kome držite dan i noć treba da bude hranjivo, ali zato za prihranjivanjem nema nke posebne potrebe. Dovoljno je s vremena na vreme dodati tečno djubrivo i to kad biljka dovoljno poraste.Zalivanje zavisi od vremenskih uslova. U hladnijim danima ne treba preterivati, ali sa prolećem zalivanje treba da bude redovno, skoro svakodnevno. Alu oprezno – previše vlage može da naškodi korenu biljkePresadjivanje se obavlja u dva perioda – jesen ili proleće. Dan i noć je baštenska cvetnica. Zato se sade u vrtovima, žardinjerama, u visećim saksijama.Ova biljka u saksiji daje posebnu dekorativnu notu vašem balkonu ili prostoru pored prozora. Najbolje je violu saditi u jesen, dok je zemljište još toplo. Tako će se biljka dobro razviti da bi podnela predstojeću zimu a na proleće će dati bujne i zdrave cvetove. Sadite ih u razmaku od 20-30cm.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept