Na božićnoj trpezi nalazi se česnica, koja ima simbolično značenje i podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hleb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica. Dren koji se stavlja u česnicu simbolizuje zdravlje, a zlatnik ili novčić blagostanje.Svaki kraj ima svoj obicaj neko pravi cesnicu kao pogacu neko ovako ja pravim obe vrste
Cesnica
Potrebno je 1 kg gotovih kora, 1 kg secera i 1 kg oraha. Ako pravite od pola pile smanjite i orahe i secer. Za preliv vam je potrebno pola soljice ulja,soljica mleka i pola margarina.
Izmesati secer i orahe. Rastopiti u posudi margarin , dodati mleko , ulje i izrendanu koru od jednog limuna.
Tepsiju namazati uljem . Svaku koru poprskati prelivom , a na svaku drugu staviti orahe.U nju se tradicionalno stavlja parica.
Tako slozene kore staviti u rernu i peci. Kada je pecena izbosti je viljuskom na par mesta, iskljuciti rernu i vratiti cesnicu ponovo u rernu, prelivenu sa 9 kasika vode,5 vanil secera i dokom od jednog limuna. Prelivene kore vratiti u rernu na jos 10 minuta. Tecnost sa kojom se prelivaju kore prokuvati i vrelo sipati. Moji ukucani ne vole suvo grozdje pa ga ne stavljam ,. Ali ko voli moze da stavi.Cesnicu koju pravim kao pogacu mozete videtiOVDE.