POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Domaci ajvar samo od paprike

30 kg Crvene mesnate paprike
1,5 litra Zejtina
200 grama So
50 grama Esencija
po zelji Ljute paprike

Ispeci (ispeckati) papriku na plotni sporeta i staviti u serpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljustiti papriku (odbaciti drsku i semenke) i staviti je da se ocedi preko noci (najbolje se cedi u plasticnim dzakovima). Sutradan samleti ocedjenu papriku u masini za mlevenje mesa Staviti serpu na sporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promesati. Prziti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jacine vatre uz stalno mesanje. Pri kraju przenja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mesati jos 10-tak minuta (moze i duze dok se ne zavrsi proces uprzavanja). Ajvar je gotov kada vidite da kada provucete kutlacu po dnu serpe iza nje ostaje trag (u toku pecenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne). Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i ciste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept