Ovaj sir nastaje bez sirila pa je za fermentaciju potrebno od 20 - 25 sati u zavisnosti kolika je temperatura prostorije. Šerpu obavezno pokriti ili poklopcem ili čistom krpom.
Nakon tog vremena na površini će se pojaviti mileram koji se jasno razlikuje od ostalog dela usirenog mleka. Možete ga skinuti, staviti u posudu i koristiti kao namaz ili za razna jela, ili ga ostaviti pa ćete dobiti punomastan sir.
Zatim sir isecite, nožem, na manje kriške, stavite na šporet i zagrevajte polako do 50°C bez mešanja. To je neophodno da bi se odvojila surutka.
Surutka je izuzetno zdrava pa je nemojte baciti. Koristite je za piće.
Sada je potrebno odvojiti surutku od sira.
To ćete uraditi tako što ćete sve procediti kroz čistu lanenu ili pamučnu krpu ( ja koristim pelenu)
Pelenu zatim okačite kako bi se sir narednih nekoliko sati cedio bez ikakvog pritiska. Ja za tu svrhu koristim stalak za kotlić.
Vežem krajeve marame i okačim za držač kotlića. Možete kroz krajeve pelene provući drvenu varjaču, pa staviti da visi u nekoj dubljoj posudi.
Bitno je da taj zavežljaj sira visi i da se cedi pod sopstvenom težinom.
Ceđenje se vrši u nekoj hladnijoj prostoriji, ili u frižideru ukoliko ne postoji hladnija prostorija ( naročito leti )Kada po rukom osetite da je sir suv iz pelene ga preručite u posudu i stavite u frižider. Tako može da stoji 3-4 dana.
Sir ne sme da bude gorak niti kiseo.
Treba da miriše na mleko
Dve litre mleka dovoljne su za oko 300 gr sira, 1,5 l surutke i oko 100 gr milerama.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba. Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE