Ova baklava, naime, jedinu masnoću dobiva iz oraha, nigdje ulja, nigdje maslaca, margarina…
kore za baklavu
Za nadjev
mljeveni orasi
grožđice
Za sirup
1,25 litara vode
500 grama šećera
1 vanilin šećer
U tepsiju (možete je premazati uljem, ali nije neophodno) stavite dvije kore nešto veće od dna tepsije. Ostale kore oblikujte točno prema dimenzijama dna.
2.
Prve dvije kore ravnomjerno pospite šakom mljevenih oraha te stavite poneku grožđicu a moze i bez njih ako niste ljubitelj
3.
Poklopite prvi sloj jednom korom, zatim pospite orasima i grožđicama po želji te tako redajte koru za korom i sloj po sloj nadjeva.
4.
Kad potrošite sve orahe, završite dvjema korama te oštrim nožem izrežite kolač na pravokutnike, rombove ili kako želite. Važno je izrezati sve do dna.
5.
Tako pripremljenu baklavu stavite peći na 150-180-200 stupnjeva (postupno pojačavati tijekom dvadesetak minuta) sve dok gornja kora sasvim ne porumeni i počne se izvijati.
6.
Dok se baklava peče, pristavite sirup: u hladnu vodu stavite šećer, vanilin šećer i procijeđeni limunov sok te stavite na vatru i povremeno promiješajte. Kad zakuha, smanjite vatru i pustite desetak minuta ili više da se sok reducira na željenu gustoću.
7.
Vruću, pečenu baklavu zalijte kipućim sirupom i ostavite na hladnom mjestu nekoliko sati, najbolje preko noći, da se sirup temeljito upije.
Posluživanje