POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Najlepsa posna baklava -bez ulja bez margarina-jedina masnoca je iz oraha

Ova baklava, naime, jedinu masnoću dobiva iz oraha, nigdje ulja, nigdje maslaca, margarina…
kore za baklavu
Za nadjev
mljeveni orasi
grožđice
Za sirup
1,25 litara vode
500 grama šećera
1 vanilin šećer
sok jednog limuna


U tepsiju (možete je premazati uljem, ali nije neophodno) stavite dvije kore nešto veće od dna tepsije. Ostale kore oblikujte točno prema dimenzijama dna.
2.
Prve dvije kore ravnomjerno pospite šakom mljevenih oraha te stavite poneku grožđicu a moze i bez njih ako niste ljubitelj
3.
Poklopite prvi sloj jednom korom, zatim pospite orasima i grožđicama po želji te tako redajte koru za korom i sloj po sloj nadjeva.
4.
Kad potrošite sve orahe, završite dvjema korama te oštrim nožem izrežite kolač na pravokutnike, rombove ili kako želite. Važno je izrezati sve do dna.
5.
Tako pripremljenu baklavu stavite peći na 150-180-200 stupnjeva (postupno pojačavati tijekom dvadesetak minuta) sve dok gornja kora sasvim ne porumeni i počne se izvijati.
6.
Dok se baklava peče, pristavite sirup: u hladnu vodu stavite šećer, vanilin šećer i procijeđeni limunov sok te stavite na vatru i povremeno promiješajte. Kad zakuha, smanjite vatru i pustite desetak minuta ili više da se sok reducira na željenu gustoću.
7.
Vruću, pečenu baklavu zalijte kipućim sirupom i ostavite na hladnom mjestu nekoliko sati, najbolje preko noći, da se sirup temeljito upije.
Posluživanje
Ako volite slađu baklavu, sirup se može napraviti i u omjeru 1:1, a moguće je, naravno, i povećati količinu nadjeva. Navedene količine odnose se na tepsiju veličine 20×36 cm.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept