POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Starinska pita sa jabukama i pekmezom


Za prhko tijesto :

250 g margarina
1 jaje
4 čaše glatkog brašna
1/2 čaše vode
1 prašak za pecivo
1/2 čaše šećera
Za nadjev :
6 većih jabuka
- malo cimeta
- malo krušnih mrvica
1/2 čaše šećera
Ostalo :
- šećer u prahu
- domaća mermelada od šljiva ili jabuka

Oko 3 čaše brašna stavite na radnu površinu i napravite rupicu u sredini. Narežite margarin na kockice i stavite ga u udubinu. Dodajte jaje, šećer i prašak za pecivo. Sve rukama zgniječite, dolijte vode i umijesite tijesto. Dodajite brašna koliko tijesto popije ( oko 1 čašu ), a da ne bude tvrdo niti da se lijepi za ruke. Tijesto podijeliti na dva dijela.Svaku polovicu tijesta posebno razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj podlozi na 5 mm ( milimetra ) debljine.Pomoću dobro nabrašnjenog valjka dignite tijesto od radne površine i premjestite ga u margarinom namaštenu tepsiju. Krajeve odstranite nožićem.
Tijesto premažite mermeladom u tankom sloju, na to složite nadjev od jabuka i poravnajte.Drugu polovicu tijesta razvajajte i dignite s radne površine na isti način kao i prvu polovicu. Stavite je preko nadjeva od jabuka i nožićem odstranite krajeve koji vire van tepsije. Rukama malo pritisnite krajeve da nadjev ne curi van.Čačkalicom ili vilicom probušite par rupa po tijestu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180*C oko 40 minuta,Po zelji pospite secerom u prahu kad je gotova.
. Priprema nadjeva : 1. Jabuke operite, odstranite im peteljke i špice. Naribajte, pomiješajte s šećerom i cimetom pa dodajte malo krušnih mrvica da upiju vodu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept