POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Starinski kolac sa jabukama i orasima

Sastojci:

Testo:

  • 600 gr brašna
  • 2 jaja
  • 250 gr margarina
  • 300 gr šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećer
  • so.

Fil:

  • 1 kg jabuka
  • 250 gr šećera
  • 200 gr seckanih oraha
  • 1 kesica cimeta
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • ulje.

Ostalo:

  • šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

  1. Margarin staviti u manju posudu i mešati ga kašikom do se ne omekša.
  2. U činiju staviti brašno, napraviti udubljenje i tu dodati jaja, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, omekšan margarin i malo soli. Mesiti rukom dok se smesa ne sjedini. Testo podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo oklagijom rastanjiti na radnoj površini i staviti u podmazan pleh (veličine 30×20 cm).  Drugi deo staviti u zamrzivač dok se ne pripremi fil.

Za pripremu fila jabuke oprati, očistiti i izrendati na krupnije rende. U šerpu sipati malo ulja, staviti jabuke, šećer i vanilin šećer. Dinstati jabuke dok ne omekšaju i ne ispari tečnost.Na kraju dodati cimet i orahe i promešati.Vruć fil rasporediti preko pripremljenog testa. Drugu polovinu testa izvaditi iz zamrzivača i izrendati ga preko fila, pazeći da se ravnomerno rasporedi..ili ga jednostavno staviti na fil kao ja u ovom slucaju/Rernu zagrejati na 250 °C. Staviti pleh u rernu i temperaturu smanjiti na 200 °C. Peći 40 minuta. Pečen kolač izvaditi iz rerne, ohladiti i posuti prah šećerom. Seći na kocke i služiti..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ovaj starinski recept.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept