Margarin staviti u manju posudu i mešati ga kašikom do se ne omekša.
U činiju staviti brašno, napraviti udubljenje i tu dodati jaja, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, omekšan margarin i malo soli. Mesiti rukom dok se smesa ne sjedini. Testo podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo oklagijom rastanjiti na radnoj površini i staviti u podmazan pleh (veličine 30×20 cm). Drugi deo staviti u zamrzivač dok se ne pripremi fil.
Za pripremu fila jabuke oprati, očistiti i izrendati na krupnije rende. U šerpu sipati malo ulja, staviti jabuke, šećer i vanilin šećer. Dinstati jabuke dok ne omekšaju i ne ispari tečnost.Na kraju dodati cimet i orahe i promešati.Vruć fil rasporediti preko pripremljenog testa. Drugu polovinu testa izvaditi iz zamrzivača i izrendati ga preko fila, pazeći da se ravnomerno rasporedi..ili ga jednostavno staviti na fil kao ja u ovom slucaju/Rernu zagrejati na 250 °C. Staviti pleh u rernu i temperaturu smanjiti na 200 °C. Peći 40 minuta. Pečen kolač izvaditi iz rerne, ohladiti i posuti prah šećerom. Seći na kocke i služiti..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ovaj starinski recept.