20 dkg margarina
1 jaje
1 čaša kisele pavlake
1 prašak za pecivo
1 kašika šećera
malo soli
1 dcl mleka
50 dkg brašna (otprilike)
Za štrudle s makom
40 dkg maka
1-2 dcl vrelog mleka
korica naranče
šećera po ukusu
malo cimeta
Za 1 štrudlu s orasima
20 dkg oraha
do 1 dcl vrelog mleka
šećera po ukusu
korica limuna
U dublji sud stavljati sastojke, sve po redu. Margarin treba biti omekšan. brašno uvek stavljam na kraju, tako je lakše, jer po strukturi testa najbolje procenim koliko treba. Uglavnom, oko 1/2 kg, testo treba biti srednje tvrdo. Ako stavljate brašno na početku, pa ispadne suvlje testo, možete doraditi dodavajući još mleka. Kad se zamesi testo, podeliti ga na 3 loptice. ne mora dugo stajati, tek toliko dok pripremite fil. Mak se pošećeri, prelije vrućim mlekom, nariba kora od naranče, stavi cimet i sve dobro promeša. Treba biti lepljivo Na isti način se pripremi i fil od oraha. Testo razviti dosta tanko u obliku kvadrata i premazati filom skoro do samog kraja. Ostaviti oko 2-3 cm prazno tako da se testo, kad se zamota, dobro zalepi a i fil ne curi van. Takodje, i krajeve štrudle zatvoriti prstima. Tako ponoviti i s ostale 2 loptice. Stavljati u podmazan pleh i odgore premazati s izmućenim jajetom u koje se doda malo ulja. Peče se na 200-220°c, oko pola sata. Kad dobije odgore lepu boju, onda je gotovo. Kad se izvadi iz pećnice, prekriti krpom, dok se malo ne prohladi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recepz za najlepsu strudlu sa korama za pitu imate OVDE.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE