1kg brašna
5 šoljica (3 dcl) ulja
0.5l čaja od kamilice (ili bilo kog drugog)
6 kašika šećera
1 kocka kvasca
1 kesica vanilinogg šećera
dodaci: malo soli (1/2 kašičice), nastrugana limunova korica
Sastojci za fil
4 X 3 kašike šećera
7 dcl vruće vode
Najprije skuhajte čaj. Skuhajte više, može zatrebati. Razmutite kocku kvasca sa 1 kašičicom šećera i malo tople vode, pa pustite da nadođe. U izvagano brašno dodati ulje, šećer, nastruganu koricu limuna, vanilijin šećer, malo soli, te dodajte mlak, procjeđen čaj. Zakuhajte mekano tijesto – ne brinite, kako bude nadolazilo, dobiće posebnu, podatnu strukturu tijesta, koju ćete moći čak prstima razvući. Pustite da nadolazi Podijelite na 4 dijela. Razvaljajte pravougaonik u širini pleha od peći. Svaki dio tijesta posebno filujte Svaki fil se pravi na isti način, npr. u mljeveni mak se doda šećer i zalije vrelom vodom; ne smije biti prerijetko. Premažite, urolajte i po širini nauljenog pleha poredajte 4 štrudle. Pecite na 220’C dok lijepo porumeni , oko 30 minuta… Izvadite iz pećnice, prekrijte krpom i ostavite da se hladi. Pospite šećerom u prahu
Posan prebranac
1/2kg pasulja 2 sargarepe na vrh noza sode bikarbone
po zelji vegeta
6-7 glavica crnog luka 1,5 kasika aleve paprike
1 kasicica bibera 3 lista lorbera