POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Ajvar od barenih paprika


10 kg crvenih paprika
1 kg plavog patlidzana
2,5 kg šargarepe
2 glavice belog luka
150 g soli
100 g šečera
1 l ulja
1 kafena šoljica 9 % sirćeta
10 zrna bibera
po želji nekoliko ljutih papričica

Papriku oprati i očistiti, pa staviti u veliki lonac za kuvanje. Pošto ima puno paprika, sam jih ja kuvala dva puta. Znači prvu polovinu paprika staviti u lonac, dodati zrna biber i i naliti vodom, tako da voda prekriva paprike. Kuvati dok paprike ne omekšaju. Kad su paprike kuvane, još vrele izvaditi Vodu ne prolivati, več u njoj kuvati na isti nači drugu polovinu paprika. Oguliti sargarepu i kuvati dok ne omekša. Patlidzan samo oprati i kuvati ga dok ne omekša. Ja sam posebno kuvala mrkvu i patlidzan. Obarene paprike malo prohladiti (toliko, da jih možete držati u ruki), pa jih samljeti u multiraktiku zajedno sa očiščenim feferonkama. U veliki lonac (taj, u kojem smo kuvali paprike) izliti samljevenu papriku. Samljeti i kuvanu mrkvu i patlidzan, pa izliti u lonac sa paprikama. Dodati sve ostale sastojke, osim luka. Masu kuvati na umjeroj vatri, dok sva tečnost ne ispari, i dok se masa ne zgusne. U kuvani ajvar umješati sitno iseckani beli luk. zavisno od zelje koliko ga volite a moze i bez njega Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, pa ih poređati u rernu i grejati na 50-60° oko 10-15 minuta, tj. dok se na površini ne uhvati korica. Na tegle staviti celofan ( ja uzmem komadić vate pa umočim u rakiju pa malo celofančič obrišem), gumice i dobro zatvoriti sa poklopcima. Vruče tegle držati zamotane u deki, dok se ne ohlade. Ohlađene tegle čuvati na hladnom mestu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept