POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Domaci dzem od breskve bez konzervansa

2500 g neočišćenih bresaka (1600 g očišćenih)
300 g šećera

1/2 limuna (sok) ili 2 kasike
Odabrati zrele i zdrave breskve, ali ne prezrele.


Napuniti vodom 2/3 velikog lonca i staviti na vatru da voda uzavre. Lonac sa uzavrelom vodom maknuti sa vatre, ubaciti oprane breskve i neka stoje u vodi 30-45 sekundi, ovisno o čvrstoći bresaka. Potom breskve ocijediti i odmah potopiti u ledenu vodu.
Neka stoje 30-tak sekundi pa ocijediti. Oguliti im kožu, izrezati ih na deblje fete, košticu maknuti pa staviti u posudu sa po mogućnosti debljim dnom. Dodati šećer i limunov sok, dobro izmiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi 30-60 minuta ili dok se šećer ne otopi. Povremeno promiješati. Posudu sa breskvama, nepokrivenu, staviti na vatru i često miješajući dovesti do vrenja. Ovdje je jako bitno pogoditi trenutak vrenja.



Ako se breskve kratko ne miješaju, u sredini će se pojaviti gogolj. To nije pravo vrenje. Čim se breskve promiješaju, gogolj će nestati. Pravo vrenje je kad se kroz smjesu napravi par kružnih pokreta, a smjesa nastavi jako vreti po cijeloj površini. Tada vatru smanjiti na srednje jaku i skoro stalno miješajući kuhati 10 minuta. (Ako niste sigurni u početak vrenja, bolje je smjesu kuhati 1 minutu duže nego kraće). Maknuti posudu sa vatre i pustiti da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu, tj. da je mlaka na dodir. Poklopac ne koristiti niti pri kuhanju niti pri hlađenju.
 Ohlađene breskve opet staviti na vatru i ponoviti cijeli postupak kuhanja i hlađenja. Ukupno se kuha 5 puta, što zahtijeva puno više vremena za pravljenje ovog džema, iako je sami postupak jako jednostavan. Olakotno je što se za vrijeme hlađenja mogu napraviti druge stvari. Ako se ne stigne sve napraviti isti dan, smjesa se može hladiti preko noći i ujutro nastaviti sa kuhanjem. Tko želi gušći džem, može kuhati 6 puta. Voditi računa da će se i hlađenjem malo zgusnuti. Kako ukuhavanjem džem postaje gušći, već pri trećem grijanju će ga trebati stalno miješati jer u protivnom pršće, a peti put ga dovesti do vrenja na srednje jakoj, ne najjačoj vatri.

 Prije nego se zadnji put stavi kuhati, pripremiti staklenke. Kad se staklenke stave u pećnicu, početi sa zadnjim zagrijavanjem džema.Vrelim džemom puniti vrele staklenke ostavljajući 50-60 mm slobodnog prostora do vrha. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE.Recept za liker od tresnje imate OVDE.Recept za liker od kore limunA imate OVDE.RECEPT ZA LIKER OD BRESKVE imate OVDE.
REcept za liker od visanja imate OVDE-Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept