POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Lenja pita al sa MAKOM-postace vam omiljena

Obožavam lenju pitu, sa čime god, sa jabukama, višnjama, orasima...ali sa makom mi je  od sad omiljena.:)

Sastojci

  • Za testo:
  • 250 g margarina
  • 150 g kristal šećera
  • vanilin šećer
  • limun (i kora i sok)
  • 2 supene kašike pavlake
  • celo jaje
  • žumanca
  • 0,5 dcl hladne vode
  • prašak za pecivo
  • 750-800 g oštrog brašna
  • Za fil:
  • 500 g maka
  • 5 dcl mleka
  • 2 kašike gustina
  • vanilin šećer
  • 150 g šećera u prahu

1. Omekšali margarin izmutimo mikserom sa šećerom i vanilin šećerom. Limun operemo i istrenicamo koru a sok iscedimo i dodamo. Zatim dodamo pavlaku, jaje i žumanca, mutimo dalje mikserom, a potom dodamo i hladnu vodu. Na kraju umešamo prašak za pecivo i brašno. Treba da se dobije lagano testo pogodno da se umesi rukama a da se ne raspada a da pritom ne bude ni jako gusto. Ostavimo testo da odmara, a za to vreme pripremimo fil.
 2. Stavimo u posudu na šporet mak, mleko, gustin, šećer u prahu i vanilin šećer, sve to dobro izmešamo i zagrevamo dok ne provrije. Kad je provrilo, skinemo sa vatre i malo prohladimo.
 3. Od polovine testa oklagijom rastanjimo prvu koru i stavimo je u pleh. Premažemo prohlađenim filom od maka i pokrijemo sa drugom korom. Izbockamo viljuškom da testo može da diše dok se peče, i stavimo pitu u pećnicu ugrejanu na 180 stepeni, da se peče 30 minuta. Pita je gotova kad blago porumeni.
 4. Ohlađenu pitu isečemo na kocke i pospemo šećerom u prahu, čokolevom ili nesquik-om. Prijatno!:)Podelite recepr sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recepte za 10 starinskih recepata za sitne kolace imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept