Obožavam lenju pitu, sa čime god, sa jabukama, višnjama, orasima...ali sa makom mi je od sad omiljena.:)
Sastojci
- Za testo:
- 250 g margarina
- 150 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (i kora i sok)
- 2 supene kašike pavlake
- 1 celo jaje
- 2 žumanca
- 0,5 dcl hladne vode
- 1 prašak za pecivo
- 750-800 g oštrog brašna
- Za fil:
- 500 g maka
- 5 dcl mleka
- 2 kašike gustina
- 1 vanilin šećer
- 150 g šećera u prahu
1. Omekšali margarin izmutimo mikserom sa šećerom i vanilin šećerom. Limun operemo i istrenicamo koru a sok iscedimo i dodamo. Zatim dodamo pavlaku, jaje i žumanca, mutimo dalje mikserom, a potom dodamo i hladnu vodu. Na kraju umešamo prašak za pecivo i brašno. Treba da se dobije lagano testo pogodno da se umesi rukama a da se ne raspada a da pritom ne bude ni jako gusto. Ostavimo testo da odmara, a za to vreme pripremimo fil.
2. Stavimo u posudu na šporet mak, mleko, gustin, šećer u prahu i vanilin šećer, sve to dobro izmešamo i zagrevamo dok ne provrije. Kad je provrilo, skinemo sa vatre i malo prohladimo.
3. Od polovine testa oklagijom rastanjimo prvu koru i stavimo je u pleh. Premažemo prohlađenim filom od maka i pokrijemo sa drugom korom. Izbockamo viljuškom da testo može da diše dok se peče, i stavimo pitu u pećnicu ugrejanu na 180 stepeni, da se peče 30 minuta. Pita je gotova kad blago porumeni.