Sastojci
- Za testo:
- 300 gr masti
- 300 gr šećera
- 2 jaja
- 600 gr brašna
- 4 kašike soka od limuna
- 1 kesica praka za pecivo
- Fil:
- 1 kg jabuka
- 200 gr + 50 gr šećera
- 200 gr keksa pe zelji
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanile
Umutiti mast, šećer i vanilu, dodati jaja, brašno pomešano sa praškom za pecivo. Masu sjediniti i dodati sok od limuna.Testo izraditi, podeliti na 2 dela. Jedan deo testa ostaviti u zamrzivač da stoji 1 sat.
Fil: Jabuke oguliti, iseći na kocke (ovom spravicom, vidi sliku ,sečem jabuke na kocke, dodati 200 gr šećera, vanilu i kratko prokuvati skupa dok se šećer ne istopi,(kocke od jabuka omekšaju ne skroz, ostanu kocke) dodati 50 gr karamelisana šećera, 1 kašičicu cimeta i 200 gr drobljenog keksa.Jednu polovinu testa razvaljati u pleh veličine 20x35, prethodno podmazan sa uljem.
Preko razvaljane kore stavimo ceo fil, a preko fila deo testa koji je bio u zamrzivaču narendamo.A mozete od gore staviti kao obicnu lenju pitu kad pravite nema greske P ečemo na 180 stepeni
. Pečenu pitu pospemo sa šećerom u prahu.REcept za lenju pitu sa makom imate OVDERecept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.