Potrebno je:
6 šampinjona 150 g palente
750 ml vode 1 kašika mješavine začina
1 kašika maslinovog ulja komadić putera
Prilog: 350 g šampinjona 1 glavica luka so biber mješavina začina 1,5 dl pavlake za kuvanje 1 kašika kisele pavlake
Priprema
1 Na malo uljapropržiti 6 šampinjona približno iste veličine. Posoliti.
2 U 750 ml ključale vode sipati maslinovo ulje i mješavinu začina, skloniti sa vatre, pa sipati palentu miješajući svo vrijeme. Vratiti na vatru, pa još kratko kuvati. U gotovu palentu dodati komadić putera. U duguljasti kalup obložen folijom sipati 2/3 palente, pa poredati šampinjone.
3 Prekriti šampinjone preostalom palentom, pa ostaviti da se stegne.
4 Za to vrijeme u tavi pržiti sitno sjeckan luk, pa kad postane staklast dodati sitno sjeckane šampinjone. Začiniti po ukusu, pa pred kraj preliti pavlakom za kuvanje. Skloniti sa vatre, pa dodati i kašiku kisele pavlake.
5 Kad se palenta ohladi, izručiti na tacnu, pa rezati na parčad
. 6 Poslužiti uz šampinjone u umaku. Savet Savet: Ovako pripremljenu palentu možete poslužiti i uz meso.