500 g glatkog polubijelog brasna (ili tip po zelji)
1 mala kasicia soli
1 mala kasicica secera
1 kvasac
50 ml ulja
1/2 casice pavlake
260 ml mlake vode
slani preljev
2 velike kasike brasna
1 kasicica soli
voda
1 mala kasicia soli
1 mala kasicica secera
1 kvasac
50 ml ulja
1/2 casice pavlake
260 ml mlake vode
slani preljev
2 velike kasike brasna
1 kasicica soli
voda
Brasno pomijesati s kvasom, dodati sol, secer, pavlaku, ulje. Postepeno dodavati vodu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se dize oko 30-40 minuta na toplijem mjestu, pokriveno (najbolje folijom). Dignuto tijesto podijeliti na 2-3 ldijela. Svaki dio bacati (oko 10 puta) s visine u radnu podlogu. Bacanjem tijesta se postize mekoce i lakoca tijesta. Oblikovati prutice duzine oko 20cm, stavaljati ih na pleh oblozen papirom za pecenje, jedan do drugog (tako da se lagano zalijepe, ne ih stiskati. kada se dignu sami se zalijepe jedan za drugog). Mogu se raditi i duzi slanci i ne moraju se spajati. Ostaviti pokrivene krpom oko 20 minuta da se dignu.Slani preljev: Brasno i sol pomijesati i dodavati vodu uz stalno mijesanje. smjesa treba biti malo gusce od one za palacinke. Peci na 200°C 5 minuta, izvaditi ih, preliti slanim preljevom, vratiti u pecnicu i peci jos 10 minuta. Zadnje 2 minute staviti opciju pecenja samo gore, da se dobije lijepa boja.