Tijesto:
400 g brašna
1 vrećica instant kvasca
1/2 kašičice soli 4 kašike šećera
30 g istopljenog putera 200 ml toplog mlijeka 70 ml tople vode Preliv: 110 g istopljenog putera (ili margarina) 110 g običnog ili smeđeg šećeta
1 vanilin šećer 2 kašike cimeta
Priprema
1 Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Ostaviti prekriveno, na toplom, nekih 45 minuta.
Na dobro pobrašnjenoj radnoj plohi podijelite tijesto na 70-80 komada (ja sam podijelila na 77 komada). Od svakog komada oblikujte lopticu. Loptice ne moraju biti iste veličine.
2 Kalup za kuglof dobro premažite margarinom ili puterom. Svaku lopticu umočite u preliv, pa ih redajte u kalup za kuglof. Preliv često miješejte, jer se šećer slegne na dno posude. Kad ste sve loptice poredali, ostatkom preliva prelijte loptice. Prekrijte čistom krpom i ostavite još 35-45 minuta ,da odmori.
3 Pećnicu zagrijte na 180 C. Pecite nekih 30-35 minuta. Pečen hljeb izvadite iz rerne, preko stavite tacnu za serviranje, izvrnite, pa ostavite 5-6 minuta. Nakon toga skinite kalup.
4
Poslužite uz kafu ili čaj!Vrlo oprezne o sa pecenjem jer kao sto vidite meni je malo dohvatio na krajevima sto bi se reklo.
1/2 kašičice soli 4 kašike šećera
30 g istopljenog putera 200 ml toplog mlijeka 70 ml tople vode Preliv: 110 g istopljenog putera (ili margarina) 110 g običnog ili smeđeg šećeta
1 vanilin šećer 2 kašike cimeta
Priprema
1 Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Ostaviti prekriveno, na toplom, nekih 45 minuta.
Na dobro pobrašnjenoj radnoj plohi podijelite tijesto na 70-80 komada (ja sam podijelila na 77 komada). Od svakog komada oblikujte lopticu. Loptice ne moraju biti iste veličine.
2 Kalup za kuglof dobro premažite margarinom ili puterom. Svaku lopticu umočite u preliv, pa ih redajte u kalup za kuglof. Preliv često miješejte, jer se šećer slegne na dno posude. Kad ste sve loptice poredali, ostatkom preliva prelijte loptice. Prekrijte čistom krpom i ostavite još 35-45 minuta ,da odmori.
3 Pećnicu zagrijte na 180 C. Pecite nekih 30-35 minuta. Pečen hljeb izvadite iz rerne, preko stavite tacnu za serviranje, izvrnite, pa ostavite 5-6 minuta. Nakon toga skinite kalup.
video recept za ovaj hleb imate ovde